Spreiding huisartsenzorg (3/3)

In antwoord op de VVD vragen stelt de gemeente echter dat haar rol bij vestiging van huisartsen beperkt is omdat sprake is van vrije vestiging. Door de vrije artsenkeuze mogen artsen onderling niet afspreken wie patiënten uit bepaalde postcodegebieden aan mag nemen.

GORINCHEM De huisartsen in Gorinchem luiden de noodklok over hoge werkdruk in hun praktijken. Tijdens een crisisberaad van kort geleden is de vrees uitgesproken dat huisartsen deze zomer zelfs geen vakantie op kunnen nemen vanwege het gebrek aan voldoende vervangers. Huisarts Albert-Jan Schulte (63 jaar) is voorzitter van de Huisartsen Groep Gorinchem (HAGRO) en maakt zich grote zorgen. Ook kampen huisartsen met ruimtegebrek en moet de spreiding van de huisartsen over de stad beter. 

,,Het is echt crisis in de zorg, reden voor een crisisberaad met alle huisartsen in de  stad. De afgelopen tien jaar is het steeds erger geworden. Twintig procent van de huisartsen stopt of gaat met pensioen en dat komt nu aan het licht. Covid, opvang van Oekraïense vluchtelingen, asielzoekers, vergrijzing van huisartsen, alles komt samen. Gorinchem was een heerlijke stad om huisarts te zijn, je hebt hier een ziekenhuis in de buurt. In de grote steden is huisartsenzorg een ramp, maar dat begint hier nu ook te komen, ook door tekorten in de thuiszorg. Alle artsen doen hun stinkende best, toch is het nu zover dat we door gebrek aan waarnemers deze zomer niet op vakantie kunnen”, zo vertelt Schulte als voorzitter van HAGRO. Hij vestigde zich in 1991 als huisarts in Gorinchem. ,,We zien het op ons afkomen en de maat is echt vol. Zo hebben we nee gezegd tegen de vraag van de woonvoorziening het Stalkaarsenhuis om de zorg voor bewoners bij ons in te kopen. Nog een concrete nee is dat de Gorinchsme huisartsen eenzijdig de afspraak met de SEH (spoedeisende hulp)  hebben opgezegd om mensen die zich zonder verwijzing overdag melden te behandelen. Het ziekenhuis stuurde deze ‘zelfverwijzers’ voorheen naar de huisartsen, zij worden nu op de SEH behandeld en niet meer door ons. We vrezen het moment dat we ook tegen onze patiënten nee moeten zeggen.” 

We hebben een doorbraak nodig van een sociale partner, het gaat ook om leefbaarheid en sociale winst voor de Lingewijk. De gemeente mag daar wel wat kritischer naar kijken

LINGEWIJK Naast de hoge werkdruk is ook de spreiding van de huisartsen over de stad volgens Schutte niet goed. VVD raadslid Niels van Santen stelde recent al vragen over de spreiding van de huisartsen over de stad. Volgens Zorgkaart Nederland telt Gorinchem dertien huisartsenpraktijken. Dit zijn Gezondheidscentrum Leven, huisartsenpraktijken J.S. Burgers, Z. de Ruiter, de Schulte, de Estafette, de Colvenier, Lamers, Hellings, Hennekens, Dalempoort, Kalkhaven en Medisch Centrum Oost. In enkele huisartsenpraktijken werken meerdere huisartsen samen. ,,De spreiding is beroerd en dat de Lingewijk geen eigen huisarts heeft is een unicum in Nederland. Voorheen was dat een vrij kleine wijk, maar daar is de laatste jaren zoveel bijgebouwd Ook wordt daar nog Linge-Zuid ontwikkeld. Die wijk verdient echt een gezondheidscentrum.” De huisartsen zijn hier al langer over in gesprek met de gemeente en Poort6, maar er zit weinig schot in de gesprekken. ,,De gemeente verwijst ons naar de projectontwikkelaar van het voormalige Wellantcollege bij de IJsbaan, maar die plannen staan nog steeds niet vast. Maar we zien door de hoge prijzen op de onroerend goed markt dat we zo’n praktijk nauwelijks nog kunnen financieren. We hebben een doorbraak nodig van een sociale partner, het gaat ook om leefbaarheid en sociale winst voor de wijk. De gemeente mag daar wel wat kritischer naar kijken.” In de Lingewijk wonen nu zo’n drieduizend mensen. 

ZORGZWAARTE Ook spreekt Schutte van acute nood in Gorinchem West; daar moeten twee nieuwe praktijken worden geopend en dreigt een patiëntenstop bij de twee bestaande praktijken. Schutte wijst op de zorgzwaarte in de sociaal economisch zwakkere wijk waar ook nog eens veel ouderen wonen. Zo kampt huisartsencentrum de Colvenier met ruimtegebrek en zou graag verkassen. Als locatie is de leegstaande school aan de Lange Slagenstraat geopperd. Huisartsenpraktijk Lamers aan de Voermanstraat heeft volgens Schutte plannen om naar Hoog-Dalem te verhuizen. In de binnenstad is de huisartsenzorg wel op orde, zo stelt Schutte. In Gorinchem-Oost is de nood eveneens hoog, een verzoek om een praktijk te vestigen is een leegstaand schoolpand is door de gemeente afgewezen. 

GORINCHEM OOST Bij de gemeente zijn nog twee andere verzoeken in behandeling. In Hoog Dalem aan de Hoog Dalemse weg is een nieuwe huisartsenpraktijk gepland. Dit in aansluiting op het gebied waar reeds de brede school het Dalemplein en het Gastenhuis zijn geopend. In het gebied wordt nog gebouwd aan een nieuwe kerk en een appartementencomplex met zorgappartementen. Inmiddels is gestart met de omgevingsvergunning voor de bouw van praktijk. Enkele huisartsen uit de binnenstad en Gorinchem-Oost willen samen een nieuwe praktijk beginnen in Gorinchem-Oost. De gemeente heeft geen vastgestelde visie over de spreiding van huisartsen in de stad. Wel werkt ze al enige tijd aan een beleidsverkenning die halverwege 2022 gereed moet zijn. Daarin wordt gekeken naar sociale en demografische kenmerken van alle wijken. 

KOLENMIJN In antwoord op de VVD vragen stelt de gemeente echter dat haar rol bij vestiging van huisartsen beperkt is omdat sprake is van vrije vestiging. Door de vrije artsenkeuze mogen artsen onderling niet afspreken wie patiënten uit bepaalde postcodegebieden aan mag nemen. Tijdens het recente crisisberaad van de huisartsen zijn de zorgen over de hoge werkdruk en de spreiding van de huisartsen over de stad uitgebreid besproken. Om tot een oplossing te komen, wordt opnieuw contact gelegd met de gemeente. ,,We hebben al vaker gesprekken gevoerd, ook met de burgemeester. Ook moet het publiek weten wat er gaande is. We willen niet klagen, maar wij zijn de ‘kanarie in de kolenmijn’. In de spreekkamer van de huisarts merkt je hoe slecht het gesteld is met de zorg. Dat frustreert en dat wil je oplossen, maar je botst tegen een muur. Die zorgen doen mij pijn, je leeft als arts ook mee met de mensen. Maar zo hebben we dubbele pijn.” 

Bron: https://www.destadgorinchem.nl/lokaal/zorg/824920/geen-zomervakantie-voor-gorinchemse-huisartsen