Hoe gaat de Gorcumse gemeenteraad er straks uitzien? Déze Gorcumers zijn met voorkeursstemmen gekozen
De kiezer heeft gesproken, maar hoe gaat de Gorcumse gemeenteraad er straks uitzien? Maandag wordt de definitieve uitslag bekend gemaakt, maar op basis van de voorlopige uitslag kunnen er alvast wat zaken op een rijtje worden gezet.
Chantal Blommers 18-03-22, 17:00
De Gorcumse gemeenteraad telt 25 zetels. Om te bepalen hoeveel plekken een partij krijgt, wordt het totaal aantal geldige stemmen, gedeeld door 25. Het getal dat daaruit komt is de kiesdeler. Kortom: dat getal is het aantal stemmen dat gehaald moet worden voor één zetel.
Maar dan zijn we er nog niet. Sommige gemeenteraadsleden krijgen veel meer stemmen dan anderen. Als zij persoonlijk verantwoordelijk zijn voor een groot deel van het aantal stemmen (25 procent van de kiesdeler), dan kunnen zij met een voorkeurstem in de gemeenteraad worden gekozen. In Gorinchem komt dat neer op 154 stemmen.
Voorkeurstemmen
Bij de grootste partij Stadsbelang (vijf zetels) schuift zo lijstduwer en voorzitter Fatih Polatli (233 stemmen) omhoog op de lijst. Dat gaat ten koste van Dennis van Gammeren (53 stemmen). Hij staat weliswaar op plek 4, maar moet zijn plek dus afstaan aan Polatli. Op plaats 5 staat Gulsen Metz met 340 stemmen.
Overigens is de kans groot dat Van Gammeren alsnog in de gemeenteraad komt. Polatli is namelijk ook kandidaat wethouder van zijn partij. Als grootste partij mag Stadsbelang het voortouw nemen in het vormen van een nieuwe coalitie en is de kans dus groot dat Polatli die wethoudersfunctie mag bekleden. Dan gaat hij weer uit de gemeenteraad en komt de plek vrij voor Van Gammeren.
Ook bij de tweede partij van de stad, Democraten Gorinchem (vier zetels) vindt een verschuiving plaats op de kieslijst. De nummer vier van de lijst – Marjan Versluis (144 stemmen) – moet daar waarschijnlijk haar plekje in de gemeenteraad afstaan aan Anouar Boutachkourt (172 stemmen). Boutachkourt staat op plek zeven, maar komt op basis van de voorkeursstemmen dus toch in de vier-koppige fractie.
Veel stemmen
Bij de VVD (drie zetels) hebben met name lijsttrekker Niels van Santen (929) en nummer 2 Attie Mager (363) veel stemmen binnengebracht. Andere kandidaten hebben niet genoeg voorkeursstemmen. Dat betekent dat nummer 3 Marc Houtepen (50) automatisch in de gemeenteraad komt.
De PvdA heeft ook drie zetels binnen geharkt. Lijsttrekker Jack Oostrum (622) komt in de gemeenteraad maar plaatsen 2 en 3 op de lijst (respectievelijk Ashraf Hachouch en Frans de Munnik) moeten hun plaatsen ‘afstaan’ aan Ali Koçak (483) en Paulien de Groot (337).
Voor ChristenUnie/SGP (twee zetels) komt behalve lijsttrekker Maarten de Pragter (574) ook voormalig lijsttrekker Marjo Molengraaf (202) in aanmerking voor een zetel. Afgesproken is echter – vanwege regels van de landelijke CU – dat zij na 16 jaar raadlidmaatschap niet terugkeert in de raad. Zij zal dus haar voorkeurstem niet benutten, maar heeft wel aangegeven eventueel beschikbaar te zijn als wethouder.
Ook de huidige coalitiepartij CDA heeft twee zetels bemachtigd. Omdat de nummers 1 en 2 – Joost van der Geest (591) en Janneke van Oversteeg (147) – ook de meeste stemmen kregen, gaan die zetels in eerste instantie naar hen. Datzelfde gebeurt bij D66 waar lijsttrekker Ilhan Tekir (715) en nummer 2 Wendy Alba Heijdenrijk (339) de meeste stemmen kregen. En bij Gorcum Actief, de enige partij die er een zetel op vooruit ging. Voor die partij komen Everdien Hamann (889) en Björn Bahlmann (179) in de raad.
Eén vrouw, Paulien de Groot van de PvdA, komt als gevolg van de voorkeurstemmen in de raad en heeft daarmee een mannelijke kandidaat gepasseerd
Bij de SP heeft de tweede vrouw op de lijst Dieuwertje Stevens (141) nét niet genoeg stemmen voor een zetel. Behalve lijsttrekker Eva Dansen (629) komt daarom Ariën van Houwelingen (58) in de gemeenteraad. De overige twee partijen Jezus Leeft (81) en Zorg voor Gorkum (407) kregen niet genoeg stemmen om voor een zetel in aanmerking te komen.
Vrouwen in de raad
De nieuwe gemeenteraad wordt op woensdag 30 maart geïnstalleerd. Ook daarna kunnen er nog verschuivingen plaatsvinden. Net als Polatli kunnen andere gemeenteraadsleden ‘doorschuiven’ als zij wethouder worden. Dan neemt een andere kandidaat de plek in de raad over.
Vooralsnog telt de gemeenteraad in elk geval negen vrouwen. Voor Stadsbelang komen er twee vrouwen in de raad, voor CU/SGP (doordat Marjo Molengraaf stopt) nul. De andere partijen leveren allemaal één vrouw. De meeste dames komen in de gemeenteraad omdat zij hoog genoeg op de kieslijst stonden. Eén vrouw, Paulien de Groot van de PvdA, komt als gevolg van de voorkeurstemmen in de raad en heeft daarmee een mannelijke kandidaat gepasseerd.
Wat verder opvalt…
In Gorinchem was het opkomstpercentage 51 procent, iets lager dan vier jaar geleden. 15440 inwoners van de stad brachten een stem uit op een kandidaat. In 39 gevallen werd blanco gestemd en 48 keer was een stem ongeldig.
Dicky van Veen, lijsttrekker van Stadsbelang, kreeg met 957 stemmen de meeste stemmen van alle kandidaten. Eén kandidaat (van Zorg voor Gorkum) kreeg nul stemmen. Bij één stembureau werd een stembiljet méér geteld, dan dat er mensen waren komen stemmen. Bij andere stembureaus werden in totaal acht stembiljetten minder geteld dan er mensen waren komen stemmen. In twee gevallen kwam dit omdat leden van het stembureau zagen dat een kiezer het stembiljet niet had ingeleverd. De overige verschillen konden niet worden verklaard.