‘Leerlingen bepalen zelf of een school veilig is of niet’
zondag 28 maart 15:13 – 2021
GORINCHEM Het NRC artikel over de gedwongen coming out van oud leerlingen op het Gomarus doet in Gorinchem veel stof opwaaien. COC, onderwijsminister Arie Slob, raadsleden, het college, maar ook de Gomarus scholengemeenschap zelf reageerden al op het artikel. In Gorinchem zijn de LGBTQ+ rechten al langer onderwerp van gesprek, najaar 2020 kreeg de gemeente het predicaat ‘Regenbooggemeente’.
Pieternelle Maris, leerling en voorzitter van de Inclusie- en diversiteitscommissie van het Camphusianum, noemt het verhaal van de oud-leerlingen heftig. ,,Maar ik ben niet verrast. Wat ze hebben meegemaakt is extreem, maar de kern van het probleem is herkenbaar. Ten eerste wordt niet naar de leerlingen geluisterd, maar schakelt een vertrouwenspersoon de ouders in. Daarnaast kunnen LGBTQ+ leerlingen niet zichzelf zijn op het Gomarus”, zo laat ze weten. Voor maatschappijleer gingen eerder dit jaar leerlingen van het Camphusianum een middag naar het Gomarus om met elkaar in gesprek te gaan over dit soort onderwerpen. ,,We hebben fijne, respectvolle gesprekken gehad met elkaar, ondanks onze verschillen in overtuigingen. De directeur van het Gomarus zegt in zijn reactie dat het op zijn school veilig is voor alle leerlingen. Dat is een flinke uitspraak. Veiligheid voor alle leerlingen is op alle scholen lastig. Uiteindelijk bepalen de leerlingen of een school veilig is of niet. Dat bewijs je niet met een onderzoek onder leerlingen waarvan je zelf aangeeft dat ze zichzelf niet kunnen zijn”. Maris, die tevens voorzitter van de Inclusie- en diversiteitscommissie (IDC) op het Camphusianum is blij dat zowel de lokale als de landelijke politiek het verhaal oppakt. ,,Het COC heeft mij gebeld, omdat wij een IDC hebben op het Camphusianum. Door de IDC hebben leerlingen een plek waar ze zich gehoord voelen en waar dit soort problemen bespreekbaar zijn geworden. Ik zou graag willen helpen om dit ook mogelijk te maken op het Gomarus”. Marijn Baggerman uit Werkendam, een van de oud-leerlingen die in het NRC artikel aan het woord komt, liet via twitter dat de school heeft gefaald, omdat ze het vertrouwen van kwetsbare tieners heeft geschaad.
REGENBOOGALLIANTIE In Gorinchem zijn de LGBTQ+ rechten al langer onderwerp van gesprek. Zo vond vorige zomer een demonstratie plaats bij de Grote kerk toen ds. Marten Visser uit Wezep voorging in de kerk, deze predikant tekende eerder de omstreden en homofobe Nashville verklaring. De demonstratie was een initiatief van theoloog Paulus van Zee die begin 2021 werd bevestigd als ambtsdrager in de Johanneskerk. In oktober draaide op het IFFG filmfestival de Georgische film ‘And the we danced’ over een balletdanser die uit de kast komt. Daarna volgde in de Nieuwe Doelen een debat met wethouder Eelke Kraaijeveld en Maarten Venhoven van de Gorcumse Regenboog Alliantie (GRA). De gemeenteraad nam in oktober een motie aan om Gorinchem tot ‘Regenbooggemeente’ uit te roepen. In de motie werd tevens verzocht in de stad een Regenboog zebrapad aan te leggen. De GRA is inmiddels onderdeel van COC Rotterdam. Ze houdt elke woensdag, vrijdag en zaterdag van 10:00 – 16:00 uur een vrije inloop op Gasthuisstraat 34.
IDENTITEITSVERKLARING In november sprak de raad opnieuw over de homorechten. Aanleiding was een uitspraak van onderwijsminister Arie Slob die aanvankelijk vond dat reformatorische scholen een identiteitsverklaring van scholen zouden mogen vragen. De Tweede Kamer nam daarop een motie aan van SP kamerlid Peter Kwint over het verbieden van deze ‘anti-homo’ verklaringen. In de raadsvergadering vroeg VVD raadslid Jaap Wientjes aan wethouder Ro van Doesburg om te onderzoeken of de Gomarus scholengemeenschap ook dergelijke verklaringen van ouders vraagt. Wethouder Ro van Doesburg liet weten niet zoveel te voelen voor het onderzoek omdat hij daarin geen taak zag voor de gemeente. Pas na aandringen liet hij schoorvoetend weten te onderzoeken òf de gemeente hierin wel een taak heeft. Dit staat een beetje haaks op de reactie die het college op het recente NRC artikel geeft. Daarin schrijft ze dat ze direct contact heeft gezocht met het bestuur van de Gomarus scholengemeenschap om snel in gesprek te gaan. ,,Gorinchem is niet voor niets onlangs Regenboogstad geworden. Wij vinden het belangrijk dat in Gorinchem iedereen zich gerespecteerd en veilig voelt. Dat geldt natuurlijk ook voor de vele jongeren die in Gorinchem op school zitten.” Van Doesburg heeft de resultaten van zijn onderzoek overigens nog niet gemeld aan de raad.
VERTROUWENSPERSOON Ook raadsleden lieten van zich horen na publicatie van het NRC artikel. Zo reageerde de VVD fractie op haar Facebook pagina. ,,Wij zijn geschokt over de berichtgeving over deze Gorcumse scholengemeenschap. Scholen horen een veilige omgeving te zijn en de vrijheid van onderwijs is op geen enkele manier een excuus om deze taak te verzaken. Vrijheid en gelijkwaardigheid, discriminatie is uit den boze!” De fractie kondigt raadsvragen aan en mailde ook al naar de wethouder. De PvdA heeft inmiddels ook vragen gesteld aan het college. Ze vraagt of het college kan waarborgen dat de school een veilige omgeving is voor leerlingen met een LHBTIQ+geaardheid. Ook wil ze weten of een soortgelijke situatie ook speelt op andere scholen. Verder ziet ze graag dat de gemeente met scholen in gesprek gaat over het aanstellen van een onpartijdige en onafhankelijke vertrouwenspersoon voor alle scholen in Gorinchem.