Graf Richard Navest (3/3)

Familieleden van Richard Navest hebben inmiddels bericht ontvangen van de gemeente Gorinchem waarin ze op de hoogte worden gebracht van het besluit. ,,Daarmee komt een einde aan jaren van onzekerheid over de toekomst van het graf’’, stelt Van Santen.

Laatste rustplaats van Gorcumse verzetsheld blijft toch behouden

Het graf van de Gorcumse verzetsstrijder Richard Navest (1914-1984) blijft behouden. ,,Zijn nazaten hoeven niet langer grafrechten te betalen’’, weet VVD-raadslid Niels van Santen. ,,Nu moet wat ons betreft zijn laatste rustplaats worden aangewezen als oorlogsmonument.’’

Anja Broeken 15-08-19, 06:51

De gele prikker bij het graf van verzetsstrijder Richard Navest aan de W. de Vries Robbéweg zorgde in 2014 voor commotie.De gele prikker bij het graf van verzetsstrijder Richard Navest aan de W. de Vries Robbéweg zorgde in 2014 voor commotie. © AD

Familieleden van Richard Navest hebben inmiddels bericht ontvangen van de gemeente Gorinchem waarin ze op de hoogte worden gebracht van het besluit. ,,Daarmee komt een einde aan jaren van onzekerheid over de toekomst van het graf’’, stelt Van Santen.

Over het graf van de verzetsstrijder ontstond vijf jaar geleden commotie. Een bezoekster van de Oude Algemeen Begraafplaats aan de Willem de Vries Robbéweg zag bij toeval een bordje staan waarop werd aangekondigd dat het graf geruimd zou worden. Ze plaatste een bericht op de Facebookpagina Oud Gorinchem.

De gemeente bleek echter geen recente adresgegevens van nabestaanden te hebben en liet met het bordjes weten dat de grafrechten waren verlopen. De nabestaanden werden gevonden en betaalden. Maar dit jaar verlopen de rechten opnieuw. Voor Van Santen én Everdien Hamann van Gorcum Actief was dat laatste feit reden om een politieke discussie te beginnen over de vraag hoe om te gaan met het graf van Navest.

Illegale kranten

De verzetsstrijder bevrijdde Maarten Schakel, ook een verzetsman, eigenhandig uit het politiebureau van Schoonhoven. Die was bij Groot-Ammers door Duitsers opgepakt met illegale kranten en een vuurwapen. Navest was geen moment te vroeg, de Duitsers waren onderweg om Schakel op te halen voor executie. Die werd later burgemeester van Noordeloos.

,,Collega-raadslid Everdien Hamann en ik hebben elk op onze eigen manier de vinger aan de pols gehouden in deze kwestie. We vinden beiden dat je mensen als Navest en wat ze hebben betekend niet moet vergeten’’, stelt Van Santen. Het liefst zou hij zien dat er bij het graf uitleg komt te staan, zonder dat het een kermis wordt.

Van Santen vindt het ook een goed idee om Navest een eigen straat te geven. Andere Gorcumse verzetshelden, onder wie Henk van Randwijk en Marinus Spronk, zijn al op deze manier vereeuwigd. ,,Maar dat is blijkbaar niet zo eenvoudig als het lijkt, zo heb ik begrepen. Zo’n naam moet passen in een geheel.’’

Bron: https://www.ad.nl/rivierenland/laatste-rustplaats-van-gorcumse-verzetsheld-blijft-toch-behouden~a5834e52/