Liveblog: raad Molenlanden wijst unaniem voorkeurslocatie J voor plaatsing windturbines af
di 9 jul 2024, 19:30 Nieuws windmolens 4.477 keer gelezen
ALBLASSERWAARD • Zoeklocaties J (tussen Papendrecht, Wijngaarden en Oud-Alblas) en S (Gorinchem-Noord): stemmen de gemeenteraden in met het voorstel van de colleges om deze aan te wijzen als voorkeurslocaties voor de plaatsing van windturbines? Molenlanden is unaniem tegen J, blijkt al aan het begin van de vergadering. Een liveblog.
23:42
De raad van Gorinchem stemt unaniem in met het voorstel van de colleges, waarbij als voorkeurslocaties S én J nog staan. Daarmee zijn de raden akkoord gegaan met twee verschillende raadsvoorstellen en kan er dus geen eenduidig geluid richting de provincie Zuid-Holland afgegeven worden.
23:36
De gemeenteraad van Molenlanden stemt voor het aangepaste voorstel, waarin alleen voorkeurslocatie S gehandhaafd blijft als locatie om windturbines te bouwen.
Niet unaniem: de raadsleden Ruud van Rijn en Erik de Jong van Doe mee! Molenlanden stemmen tegen. Opvallend is daarnaast dat de VVD, fel tegenstander van windturbines, wél instemt. Daarmee geven de Molenlandse liberalen groen licht voor de mogelijkheid dat er op het zeer kleine deel van S dat in Molenlanden valt windturbines geplaatst worden.
23:30
De gemeenteraden gaan over tot stemming. Het eindpunt van de vergadering nadert.
23:28
Een nieuwe schorsing levert een nogmaals gewijzigde aanpassing van het voorstel op. De inhoud is vrijwel hetzelfde, maar wethouder Jan Lock vindt het voorstel zo duidelijker. “Hier kan ik uitstekend mee werken. Dank voor de aanscherping.”
23:08
Na weer een schorsing geeft Pieter Jacob Leenman (SGP Molenlanden) aan dat de datum waarop wethouder Jan Lock met alternatieven moet komen verschoven wordt naar 1 november 2024.
22:55
Wethouder Jan Lock gaat akkoord met de aangepaste wijziging van het voorstel. Hij gaat dus de komende maanden op zoek naar alternatieven voor de plaatsing van 240 meter hoge windturbines in Molenlanden.
Kleine windturbines zijn daarbij een mogelijkheid. Richting de gemeenteraad van Gorinchem licht wethouder Lock toe dat daarbij ook de mogelijkheid van 45 meter hoge windturbines op bedrijventerreinen open staat.
“Daarvoor is in het beleid van Molenlanden ruimte”, stelt hij. “Voor uw beeldvorming: dat zijn dus hogere windturbines dan de vijftien meter hoge molens bij boerderijen.”
22:22
De discussie spitst zich nu toe op de voorgestelde wijzigingen van het voorstel van de colleges.
22:10
De uitkomst van het overleg is dat SGP hun wijziging van het voorstel intrekt en dat de raadsbrede gesteunde wijziging aangepast wordt.
Er wordt daarin niet gesproken over inzetten op het plaatsen van kleinere windturbines als vervanging van de 240 meter hoge windturbines, waarmee nu gerekend wordt.
De partijen dragen burgemeester en wethouders op om uiterlijk 1 oktober 2024 de raad te informeren over alternatieven om de opgave van het windbod te realiseren.
21:50
Wederom een korte schorsing, dit keer om de gemeenteraden gelegenheid te geven om te overleggen.
21:40
De raadsbreed gesteunde wijziging van het voorstel om – afgezien van S – alle locaties als ongeschikt te bestempelen, wijst wethouder Jan Lock af. Maar de ‘variant’ van de SGP, waarin kleine windturbines als alternatieve vorm om windenergie op te wekken worden genoemd, omarmt hij juist.
21:28
De stellingname van de gemeente Molenlanden om alleen S als voorkeurslocatie te benoemen en de andere locaties, ook voorkeurslocatie J, als ongeschikt voor de plaatsing van windturbines te bestempelen, stuit op een reactie van wethouder Lock.
“U laat mij nu met lege handen staan. Als ik met lege handen op pad ga, kom ik met lege handen terug. Als raad heeft u een windbod vastgesteld en om dat te halen heb ik middelen nodig. U biedt mij geen alternatieven aan.”
21:22
Wethouder Jan Lock komt terug op het (bekritiseerde) proces om de mening van inwoners over de plaatsing van windturbines op te halen.
“Er is ons verweten dat de participatie alleen voor de bühne was. Als het u debat in de eerdere commissievergadering en in deze raadsvergadering gevolgd heeft, kunt u dat niet meer met droge ogen zeggen. Ik ben ervan overtuigd dat het participatieproces ertoe gedaan heeft.”
21:14
Ondanks de duidelijke stellingname van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland dat Avelingen aan bod komt als de gemeenteraden van Gorinchem en Molenlanden er niet uitkomen, heeft wethouder Mark de Boer het vertrouwen dat deze locatie niet door de provinciale overheid wordt aangewezen om windturbines te plaatsen.
“Als raad van Gorinchem laat u duidelijk zien aan de slag te willen gaan met windenergie op Gorinchem Noord. Initiatiefnemers zeggen dat er met maatwerk meer valt uit te halen dan de drie tot vier windturbines waar we nu vanuit gaan. Het zou mij hogelijk verbazen als de provincie dan zou ingrijpen.”
21:03
Wethouder Mark de Boer (Gorinchem) neemt na de schorsing als eerste het woord. Hij kijkt terug op het eenzijdige besluit van Gorinchem om Avelingen te schrappen.
“Wellicht hebben we toen een valse start gemaakt. Misschien hadden we met elkaar het gesprek aan moeten gaan: hoe nu verder.”
Maar, voegt De Boer toe: “Ik denk niet dat de windverkenning er anders had uitgezien. De twee raden hebben samen uitgangspunten vastgesteld en een zorgvuldig participatieproces doorlopen.”
20:47:
Een korte schorsing, waarin de colleges van Gorinchem en Molenlanden overleggen over de reactie op de inbreng van de beide gemeenteraden.
20:40
Ariën van Houwelingen (SP) is fel richting de raad van Molenlanden. “De Molenlandse fracties lijken niet verder te willen kijken dan Molenlanden. Avelingen, Avelingen, Avelingen, maar nul onderbouwing waarom wij het bij het afwijzen van deze locatie bij het verkeerde eind hebben gehad.”
Dat Gorinchem zonder overleg met samenwerkingspartner Molenlanden in 2022 deze zoeklocatie schrapte2, erkent hij. “Het had fatsoenlijk geweest om daar samen naar te kijken. Maar had het uitgemaakt? Wij denken van niet.”
Wat betreft Avelingen stelt hij dat waar de andere zoeklocaties wel minpunten hebben, maar dat bij Avelingen alles samenkomt. “Het is een lange optelsom en dat is bij andere zoeklocaties niet zo.”
Hij vervolgt: “Als je Gorinchem snel uitspreek lijkt het op Groningen. Wij mogen de lasten van de windturbines gaan dragen.”
20:16
Voor VVD Molenlanden is het unaniem afwijzen van de Molenlandse zoeklocaties de bevestiging dat ze het al die tijd bij het rechte eind hadden. De liberalen waren van begin af aan mordicus tegen plaatsing van windturbines.
“Het is heel erg fijn en goed dat we als gemeenteraad van Molenlanden nu de conclusie trekken dat windturbines niet in onze gemeente thuishoren”, zegt Arno van den Hof.
“Het participatieproces om de mening van inwoners te peilen heeft een klein miljoen euro gekost, om tot dezelfde conclusie te komen die de VVD allang eerder heeft getrokken”, gaat hij verder. “Wel is het goed dat dit hierdoor nu onderbouwd is en dat er duidelijk geen draagvlak is voor windturbines. We kunnen ze hier niet hebben, ze zijn te nadelig voor mens, dier en omgeving. Wij hopen echt dat we dit boek nu dicht kunnen doen.”
20:09
Niels van Santen (VVD Gorinchem) is net als zijn collega-raadslid van Democraten Gorinchem teleurgesteld over de houding van Molenlanden.
“We hebben ons gezamenlijk gecommitteerd aan het windbod. Beide gemeenten zullen water bij de wijn moeten doen. Wij doen op ons beperkte grondgebied dat met S. “Het zou op het veel grotere grondgebied van Molenlanden dan toch ook moeten lukken?”
En verwijzend naar het feit dat Gorinchem eenzijdig in 2021 en 2022, na het gezamenlijk vaststellen van het windbod, eenzijdig de zoeklocaties in Gorinchem schrapte: “We zouden kijken of het in Gorinchem zou kunnen, maar als dat niet zou lukken, zouden we samen verder kijken.”
19:56
SGP Molenlanden schaart zich achter het afwijzen van alle zoeklocaties in Molenlanden om windturbines te plaatsen. Maar Pieter-Jacob Leenman bood wel een andere oplossing aan.
Hij wees op de mogelijkheid van het plaatsen van kleine windturbines, om zo toch voldoende windenergie op te wekken. “Kleinere molens zijn beter in te passen in het lokale energiesysteem”, lichtte hij toe. “Ondernemers zijn meer dan bereid te investeren in leveringszekerheid. Daarnaast komen, richting de provincie, proactief zelf met een oplossing en houden we de regie in onze eigen hand.”
19:50
Namens Democraten Gorinchem spreekt Laura Pellikaan haar teleurstelling uit over de opstelling van Molenlanden. “Wij hadden gehoopt op meer evenwicht en gezamenlijkheid. Molenlanden lijkt de vasthoudendheid te hebben gevonden om alle windturbines in één gemeente, Gorinchem, te plaatsen. We hopen dat dit er niet voor gaat zorgen dat we de regie uit handen moeten geven aan de provincie.”
19:45
Mario de Lijster van Doe mee! Molenlanden maakt meteen duidelijk dat de Molenlandse raad unaniem niet meegaat met voorkeurslocatie J.
De locatie J, K, L2, M en O worden wat betreft Molenlanden bestempelt als niet reëel en onhaalbaar om windturbines te plaatsen. En dus moeten deze niet voorgedragen worden bij de provincie als ‘te onderzoeken gebied’.
Alleen S beschouwt Doe mee! als een reëel en haalbaar alternatief.
19:30
De twee raadsvergaderingen, die tegelijkertijd plaatsvinden, gaan van start. “Ik hoop dat we vanavond een goede bespreking hebben”, trapt burgemeester Reinie Melissant van Gorinchem af.
Er zijn vijftien woordvoerders namens de politieke partijen: zes uit Molenlanden en negen uit Gorinchem.
Geurt Mouthaan
Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.
Bron: https://www.hetkontakt.nl/alblasserwaard/nieuws/394073/liveblog-gorinchem-en-molenlanden-hakken-knoop-voorkeurslocat