Gorcumse huurders mogen de overstap op warmtenet niet voelen in hun portemonnee
Huurders van appartementencomplexen in de Gorcumse Gildenwijk mogen de overstap naar het warmtenet niet voelen in hun portemonnee. De Gorcumse raad wil dat de gemeente de vinger aan de pols houdt als de flats van het aardgasnet af zijn gehaald. ,,We zien op andere plekken in het land dat investeringen alsnog via huurverhogingen worden doorgerekend.’’
Anja Broeken 24-02-21, 14:42 Laatste update: 25-02-21, 15:08
De gemeente Gorinchem maakt haast met haar plannen om samen met woningcorporatie Poort6 en energieleverancier HVC woningen van het aardgasnet af te halen. Ook Waterschap Rivierenland, de provincie Zuid-Holland en netbeheerder Stedin zijn hierbij betrokken.
De haast is terecht, zo meent de gemeenteraad, want deze wil dat er wordt doorgepakt in de Gildenwijk. Dat is nodig; het Rijk eist dat in 2050 alle woningen in ons land aardgasvrij zijn. Alternatieve, groene energiebronnen moeten ervoor zorgen dat huizen en appartementen worden verwarmd. In Gorinchem gaat het om zo’n 17.500 woningen, zowel huur als koop.
Het college van burgemeester en wethouders heeft voor die verduurzamingsslag als eerste het oog laten vallen op de Gildenwijk. In die wijk wonen in verhouding veel Gorcumers met een kleine portemonnee. Het overgrote deel van de wijk bestaat uit huurhuizen in eigendom van Poort 6.
HVC, die in de regio voor de huisvuilverwerking zorgt, heeft inmiddels ook de nodige ervaring als energieleverancier. Het samenwerkingsverband van regiogemeenten beheert enkele warmtenetten en is druk met de ontwikkeling van nieuwe. Onder meer in Sliedrecht, Hendrik-Ido-Ambacht en Zwijndrecht.
Niet stiekem doorrekenen
,,De huurders gaan niet meer betalen dan anders en krijgen er een duurzaam verwarmde – en vaak beter geïsoleerde – woning voor terug’’, meldde het college aan de raad. ,,Wij willen wel de garantie dat huurders niet alsnog via een omweg gaan meebetalen voor deze investeringen’’, zegt raadslid Everdien Hamann (Gorcum Actief). ,,Wettelijk gezien mag de energienota bij vergelijkbaar verbruik bij aansluiting op het warmtenet niet hoger zijn dan de rekening die er kwam toen er nog op gas gestookt werd. Maar we zien landelijk dat huurders meer huur gaan betalen, omdat hun woning beter is geïsoleerd. Die isolatie is nodig voor de verduurzaming, dus die kun je als verhuurder dan niet stiekem doorrekenen.’’
Samen met Niels van Santen van de VVD diende Hamann dinsdagavond een motie in, waarin de raad het college vraagt de vinger aan de pols te houden. Ze kregen unanieme steun. ,,Het is een langlopend project, waarbij nog een aantal zaken niet duidelijk is. Eenvoudigweg omdat het hier onder meer gaat over de toepassing van nieuwe technieken, waarmee geen jarenlange ervaring is’’, verduidelijkt Van Santen. ,,In projecten die zich over jaren uitspannen, schuilt het gevaar dat in de loop van de tijd uit het oog wordt verloren waarom zo’n project ook al weer is gestart.’’
Energiebronnen in onderzoek
Zo wil de raad dat HVC in 2025 het warmtenet voor de Gildenwijk draaiend houdt met duurzame energie die bijvoorbeeld opgewekt wordt met behulp van afvalwater uit de waterzuivering van Waterschap Rivierenland. Het is een van de alternatieve energiebronnen die in onderzoek zijn.
,,Bij voorkeur voor de volle honderd procent, maar als dat nog niet mogelijk is, dan wel voor het overgrote deel’’, zegt Van Santen. ,,Ja, het zou vreemd zijn om de woningen van het aardgas te halen en deze vervolgens te verwarmen met een warmtenet dat op aardgas draait’’, vult Hamann aan. Die eis wordt een voorwaarde om het Gorcums stadhuis in 2025 aan te sluiten op hetzelfde net. Die aansluiting zorgt ervoor dat het netwerk voor HVC rendabel wordt.