Plantjes het dak op voor verkoeling en voor opvangen regenwater en Gorinchem betaalt mee
Handen uit de mouwen en planten maar. De gemeente wil Gorcumers overhalen om daken van hun woningen met groen te beplanten. Ze heeft er 50.000 euro voor klaar liggen.
Het vergroten van het aantal groene daken is een van de ideeën om de stad te verduurzamen. De gemeente wil onder aanvoering van wethouder Eelke Kraaijeveld maatregelen nemen die er bijvoorbeeld voor zorgen dat er bij zware buien geen wateroverlast ontstaat. Meer groen kan ook bijdragen aan het verlagen van de opwarming van de stad. Een dak dat is beplant, is koeler in de zomer dan een pannendak.
,,Een groen dak draagt ook bij aan het verminderden van CO2 omdat planten dit gebruiken. Groen houdt ook fijnstof vast. Bovendien zorgt meer groen voor een grote biodiversiteit en het oogt bovendien leuk’’, motiveert het college zijn plan om de Gorcumse daken te vergroenen.
Overzicht
Er liggen volgens het college mooie kansen bij grotere complexen waarvan bewoners gezamenlijk eigenaar zijn. Ook is de hoop dat bedrijven zich zullen melden. ,,Al hebben we geen idee hoeveel verenigingen van eigenaren er in onze gemeente zijn’’, zegt Niels van Santen (VVD). ,,We hebben gevraagd om een overzicht zodat we een beeld krijgen hoe succesvol dit plan kan zijn.’’
Ook hebben raadsleden vragen over het minimum aantal vierkante meters groen die zijn verbonden aan de subsidieregeling. Gorinchem wil meebetalen wanneer er tenminste tien vierkante meter is beplant. ,,Het is ons niet duidelijk waarom er nu voor die tien vierkante meter is gekozen’’, zegt Van Santen.
Bushokjes
Hij zou het ook een goed idee vinden dat bijvoorbeeld Gorcumse bushokjes worden voorzien van plantjes. ,,Net zoals in Utrecht is gebeurd. Maar daarvoor is onze subsidieregeling niet bedoeld.’’
De gemeente is van plan om maximaal 25 euro per vierkante meter mee te betalen aan het vergroenen van daken. Bovendien kent de regeling ook een plafond: 15.000 euro subsidie is het maximum. Omgerekend is er dan zeshonderd vierkante meter groen aangelegd.
Gorcumers die eenmaal planten op hun dak hebben staan, moeten dit groen wel onderhouden. Wie dat niet doet, moet de verkregen subsidie volledig of gedeeltelijk terugbetalen aan de gemeente. Die onderhoudseis geldt tot vijf jaar na de aanleg.