Plan aanpak Banneweg volgens wethouder niet het ‘het ei van Columbus’
9 december 2022 om 09:59
GORINCHEM Hoe groot is de kans dat de 14,5 miljoen euro voor de tweede fase van herstructurering van de Banneweg weggegooid geld is? Diverse politieke partijen aarzelen nog om zoveel geld uit te trekken als het de doorstroming in de stad onvoldoende bevordert. Het voorstel van D66 om opnieuw in gesprek te gaan met de stad en te zoeken naar ‘out of the box’ ideeën ging echter wethouder Marjo Molengraaf veel te ver.
De wethouder gaf toe dat het plan niet het ‘ei van Columbus’ is, maar dat het de verkeerssituatie wel gaat verbeteren, zeker voor het fietsverkeer ziet ze veel pluspunten. Als het aan de wethouder ligt wordt begonnen met aanpak van de rotonde de Kom bij het stadhuis. Daar worden straks stoplichten geplaatst voor een betere doorstroming. Maar de start van de uitvoering van de tweede fase van de Banneweg vraagt nog een lange weg. Zo besprak de gemeenteraad donderdagavond nog maar het schetsontwerp, dat wordt gevolgd door een voorlopig ontwerp en tot slot een definitief ontwerp. In januari mag de raad zich wel uitspreken over het budget van 14,5 miljoen euro dat nodig is voor alle verkeersmaatregelen op de Banneweg vanaf het Piazzacentrum via de rotonde de Kom bij het stadhuis tot aan het kruispunt Nieuwe Wolperense dijk en Kanselpoortweg.
ROTONDES Indien alleen gekozen wordt voor aanpak tot de rotonde de Kom verplaatst de file zich naar de rotonde Tussen de Bruggen, die een beperkte capaciteit heeft. Om die reden voorziet het ontwerp voor de Banneweg nu tevens in een aanpak vanaf de rotonde Tussen de Bruggen inclusief de aangrenzende wegenstructuur rondom het sluizencomplex. Op de kruising met de Nieuwe Wolpherensedijk is eveneens een rotonde voorzien. Hierdoor zijn omvang en complexiteit van het project aanzienlijk groter geworden. Op de Banneweg wordt voorzien in vrij liggende fietspaden en worden de 2 x 2 rijstroken teruggebracht tot 2 x1 rijstrook voor een veiligere fietsoversteek. Ook bij het Piazzacentrum komt een rotonde.
ONBEREIKBAAR VVD raadslid Niels van Santen zette vraagtekens bij de 14 miljoen euro voor de zijns inziens ‘kleine’ aanpassingen en hield een pleidooi voor fasering van het werk, ook gezien andere trajecten die op de schop gaan zoals de A27, randweg Noord, Haarse Kade en de verkeersaanpassingen die nodig zijn voor de nieuwbouw van ’t Gilde. ,,We willen niet dat straks de hele stad onbereikbaar is.” De VVD kreeg bijval van PvdA raadslid Paulien de Groot. Aron Foppen (SP) vreest voor meerkosten bij uitstel van het werk. Ook Everdien Hamann (Gorcum Actief) liet weten niet te juichen bij het voorstel, ze geeft liever prioriteit aan de aanpak van de Mollenburgseweg en Haarse kade vanwege de nieuwbouw van ’t Gilde.
SCHELLUINSESTRAAT Ruud Le Noble van D66 noemde de Banneweg het ‘grote verkeersvraagstuk van Gorinchem’, maar het plan biedt volgens hem geen garantie op een structurele oplossing. Hij wees op de toename van het verkeer door bijvoorbeeld de bouwplannen op de vleugels van de stad en de plannen voor de Schelluinsestraat. ,,Straks zitten we over tien jaar weer met hetzelfde probleem.” Zijn idee voor hernieuwde participatie vond geen genade in de ogen van wethouder Molengraaf. Op 26 januari neemt de gemeenteraad een besluit over het budget van 14,5 miljoen euro. Zowel VVD als Gorcum Actief kondigden bij voorbaat een motie aan op het raadsvoorstel.