Nieuw anti-discriminatiebeleid

Niels van Santen (VVD) denkt niet dat nieuw beleid meer gaat helpen, datzelfde gold ook voor Maarten de Pagter (CU/SGP).

Lisanne Kuling, Dea Dervishi en Pieternelle Maris wandelen over het Regenboogpad bij het stadhuis
Lisanne Kuling, Dea Dervishi en Pieternelle Maris wandelen over het Regenboogpad bij het stadhuis Foto: Hannie Visser-Kieboom

Raadsmeerderheid vindt dat Gorinchem al genoeg doet om discriminatie tegen te gaan

POLITIEK – vr 31 mrt., 11:42

GORINCHEM

D66 en PvdA dienden donderdagavond een motie in met de oproep om meer werk te maken van het antidiscriminatie beleid in Gorinchem. Ze riepen niet alleen op om in te zetten op voorlichting en preventie, maar bijvoorbeeld ook na te denken hoe discriminatie kan worden bestreden. De motie kreeg onvoldoende steun, wethouder Eva Dansen somde op wat de gemeente allemaal al doet. In het najaar wordt het huidige emancipatie- en diversiteitsbeleid herijkt, volgens de wethouder het juiste moment om anti-discriminatie daaraan toe te voegen. 

Directe aanleiding voor de motie van D66 en PvdA is een oproep van minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan de gemeenten die dat nog niet doen om antidiscriminatiebeleid te ontwikkelen. In de voorbije jaren kregen enkele discriminatie zaken in Gorinchem landelijke aandacht, zoals de aanklacht tegen de Gomarus over de omgang met LHBTi leerlingen op school. Daar deed zelfs de landelijke onderwijsinspectie onderzoek naar het beleid van de school, dat inmiddels is aangepast. In 2019 stelde SP raadslid Arien van Houwelingen vragen aan het college over het voorgaan van een ‘Nashville’ predikant in de Grote kerk in de stad. Najaar 2019 werden in het Gijsbert van Andelpark jongeren mishandeld waarbij mogelijk een racistisch motief meespeelde. Kijkend naar de laatste cijfers zijn in 2020 bij het anti-discriminatie bureau Radar in totaal 39 klachten binnengekomen. 

Respect

Gorinchem heeft thans al een diversiteits- en emancipatiebeleid. Eerder nam de gemeenteraad moties aan om van Gorinchem een regenbooggemeente te maken, maar ook de Stad van tolerantie. Als regenbooggemeente kreeg Gorinchem een regenboogpad bij het stadhuis en een bankje Buiten de Waterpoort. De gemeente doet jaarlijks ook mee aan de ‘Week van Respect’ en organiseert sessies in het kader van ‘Gorinchem in dialoog’. In de brief van de minister van BZK wijst ze op handreikingen voor anti-discriminatiebeleid en worden ook enkele voorbeelden genoemd. Zo is in Deventer een werkgroep diversiteit actief en heeft Amstersfoort een ‘route van verzoening’.  

Hoofddoek

Soms worden jongeren geweigerd bij de disco, sommige leerlingen krijgen nooit een stage of een huurwoning

Sinds 2021 stelt Gorinchem in de jaarlijkse burgerpeiling een vraag over discriminatie, daaruit blijkt dat bijna één op de vijf inwoners weleens discriminatie of racisme ervaart. Het gaat om meerdere vormen, zoals leeftijdsdiscriminatie of op grond van ras, geslacht of seksuele voorkeur. Tom van der Meijden van D66 zegt dat de motie ook oproept om beleid te ontwikkelen als het misgaat.  ,,Nu steekt de gemeente vooral in op voorlichting en preventie, maar wat doen we als het fout gaat? Hoe gaan we daarmee om? De gemeente moet mensen direct aanspreken. Bij de Gomarus, waar jongeren uit de kast kwamen, moet het college direct actie ondernemen en in gesprek gaan met het schoolbestuur. De minister wees op allerlei handreikingen, die kunnen we toevoegen aan het beleid, zodat we net een stapje extra doen. Soms worden jongeren geweigerd bij de disco, sommige leerlingen krijgen nooit een stage of een huurwoning.” Meest concrete voorbeeld dat D66 noemde, was een stagiaire die vanwege haar hoofddoek werd afgewezen op een school. Verder willen D66 en PvdA dat de aanpak van discriminatie en racisme niet alleen via het sociaal domein wordt aangepakt, maar te kiezen voor een breder, overkoepelend beleid ,,Want gelijke behandeling is de basis, het beginpunt en de eerste voorwaarde voor een rechtvaardige stad”, zo schrijven ze in de motie. 

Burgerschapskunde

Raadslid Wendy Alba Heijdenrijk hield de raad voor dat D66 discriminatie effectief wil bestrijden, toch stemde de meerderheid van de raad tegen de motie. Jacques Roeland van Stadsbelang wees op het huidige emancipatie- en diversiteitsbeleid van de gemeente, ook refereerde hij aan de lessen burgerschapskunde die scholen sinds 2021 verplicht zijn te geven. Niels van Santen (VVD) denkt niet dat nieuw beleid meer gaat helpen, datzelfde gold ook voor Maarten de Pagter (CU/SGP). Aron Foppen van de SP liet weten dat volgens zijn fractie Gorinchem haar zaken prima op orde heeft. ,,Wat draagt deze motie bij?, zo wilde hij weten van D66, maar ook van mede indiener Paulien de Groot. 

Inclusiviteit

Wethouder Eva Dansen noemde de motie sympathiek, maar overbodig omdat Gorinchem volgens haar al zoveel doet om een inclusieve stad te zijn. Ze kondigde een raadsinformatiebrief aan voor april, waarin ook cijfers over discriminatie in 2022 zijn opgenomen. Veder wordt in het derde kwartaal van 2023 het huidige emancipatie- en diversiteitsbeleid herijkt. Ze noemde verder het lesprogramma van Radar en de politie op middelbare scholen, de adviezen van twee studenten om de bekendheid van Radar te vergroten en een training inclusiviteit.  Mensen met klachten over discriminatie kunnen deze melden bij Radar. In de tweede termijn stelde raadslid Maarten de Pagter (CU/SGP) voor om de motie aan te houden, maar D66 en PvdA brachten deze toch in stemming. Uiteindelijk stemde elf raadsleden voor (CDA, D66, PvdA en Democraten Gorinchem) en dertien tegen, waarmee de motie werd verworpen.

Bron: https://www.destadgorinchem.nl/lokaal/politiek/915286/raadsmeerderheid-vindt-dat-gorinchem-al-genoeg-doet-om-discri