
Poort6 in Gorinchem heeft geen signalen van woonfraude door statushouders
25 juni 2025 om 15:37 Voorlezen Achtergrond
GORINCHEM VVD raadslid Niels van Santen deed bij de gemeente Gorinchem navraag over signalen van woonfraude en onderverhuur door statushouders. Dit mede naar aanleiding van landelijke berichtgeving. Poort6 laat weten weinig tot geen signalen van woonfraude te hebben bij deze specifieke groep. In 2024 onderzocht Poort6 veertig meldingen van woonfraude.
Woonfraude wordt volgens Poort6 vaak ontdekt door tips van buren, door huisbezoeken van medewerkers of door de gemeente. ,,Als we specifiek kijken naar statushouders dan zien we binnen Gorinchem dat we weinig tot geen signalen van onderhuur bij statushouders hebben. Wij krijgen met name meldingen over reguliere huurders die hun woning illegaal onderverhuren.” Hiervoor werken ze nauw samen met de boa’s van de gemeente en de wijkagent. Daarnaast krijgen nieuwe huurders na zes weken een huisbezoek van de wijkbeheerder. ,,En natuurlijk zijn onze wijkbeheerders en wijkconsulenten zoveel als mogelijk in de wijk. Zo weten we zo goed als mogelijk wie er in de wijk wonen en wat er speelt.”
HUUROPZEGGING
Specifieke vermoedens en signalen van woonfraude onderzoekt Poort6 altijd. Of dat nu gaat om onderhuur, een wietplantage of prostitutie. Het is namelijk kwalijk dat mensen misbruik maken van het sociale systeem, volgens de afdeling communicatie van Poort6. ,,Zeker met de huidige woningnood willen we dat woningen beschikbaar zijn voor die mensen die hard op zoek zijn naar een dak boven hun hoofd. Als we woonfraude ontdekken dan kan dat leiden tot extra voorwaarden of dat wij het huurcontract van de huurder beëindigen.” Van de veertig onderzoeken naar woonfraude leidde dit op vier adressen tot een vrijwillige huuropzegging. En op een adres tot een waarschuwing. Ook waren er in 2024 twee woningsluitingen vanuit de gemeente. En was er sprake van een voorwaardelijke woningsluiting.
VERKEERD BEELD
Volgens Poort6 ontstaat bij omwonenden soms een verkeerd beeld van bewoning door statushouders. ,,Vaak woont er in eerste instantie een statushouder in een woning. In sommige gevallen komen er nog nareizigers. Dat kan betekenen dat er na een paar maanden of een jaar directe familieleden overkomen. Zoals partners en minderjarige kinderen. Zij komen dan bij de statushouder in de woning wonen. We kunnen ons voorstellen dat dat voor buren soms een wat verwarrend of onjuist beeld geeft”, aldus Poort6.