Kledingbakken in Gorinchem (4/5)

Vragen over kledinginzameling in Gorinchem

Gepubliceerd op 16 april 2025 om 13:34

VVD-raadslid Niels van Santen heeft het college vragen gesteld over de inzameling van kleding in onze stad. In andere gemeenten zijn illegale kledingbakken opgedoken, en Van Santen wil weten hoe dat in Gorinchem zit.

Oude kleding is waardevol: goed voor hergebruik of recycling. Maar niet altijd is duidelijk wie er achter de kledingbakken zit – of wat er met de kleding gebeurt. Van Santen pleit voor meer transparantie én samenwerking met betrouwbare partners, zoals Jantje Beton.

Heeft u wel eens stilgestaan bij waar uw oude kleding terechtkomt?

foto: Niels van Santen

Meer info en reacties: https://radar.avrotros.nl/artikel/fra…

Bron: https://www.gorkumsnieuws.nl/politiek/2455293_vragen-over-kledinginzameling-in-gorinchem

Kledingbakken Gorinchem (3/5)

Van Santen ziet door de bomen het bos niet meer en vraagt uitleg aan burgemeester en wethouders: ,,Gorcumers moeten gelijk kunnen zien wie hun textiel inneemt en wat ermee gebeurt.”

In het containerparkje op de hoek van de Maria Tesselschadestraat en de Carry van Bruggenlaan staat in het midden een kledingcontainer van Sympany, de partner van Reinigingsdienst Waardlanden voor textielinzameling.
In het containerparkje op de hoek van de Maria Tesselschadestraat en de Carry van Bruggenlaan staat in het midden een kledingcontainer van Sympany, de partner van Reinigingsdienst Waardlanden voor textielinzameling. © William Hoogteyling

Raadslid bezorgd over ‘vage’ kledingbakken: ‘Wil niet meewerken aan textielbergen in het buitenland’

Weet je als inwoner van Gorinchem zeker dat oude kleding die jij in een container gooit, wordt hergebruikt of gerecycled? Nee, want in die gemeente staan kledingbakken van organisaties die niet lijken aangesloten bij brancheverenigingen die zich met hergebruik van textiel bezighouden. Raadslid Niels van Santen (VVD) vraagt de gemeente om opheldering.

Anja Broeken 16-04-25, 12:01

Gorcumers gooien gemiddeld per jaar 3,6 kilo kleding en textiel weg, zo heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek berekend. En dus zette een televisiereportage raadslid Niels van Santen aan het denken: ,,Ik zag hoe een Amsterdamse een illegale kledingcontainer ontdekte. Zij belt die gemeente als er bij een containerpark in haar wijk veel zwerfafval ligt. Zo belde ze dus ook om te vragen waar die kledingcontainer ineens vandaan kwam. Op de bak zelfs stond nauwelijks informatie. Toen realiseerde ik me: die vage bakken staan in het hele land, dus ook in onze stad.’’

Van Santen ontdekte in Gorinchem-Oost alleen al kledingcontainers van minstens drie verschillende organisaties bij winkelcentra en sportvelden. ,,In diverse containersparkjes in de wijk die door reinigingsdienst Waardlanden worden beheerd, staan ook bakken waarin je kleding mag gooien. Maar op de site van Waardlanden en inzamelaar Sympany ontbreekt informatie. Zo kan ik bijvoorbeeld bij Sympany niet zien welke containers in Gorinchem van deze inzamelaar zijn: de plattegrond laadt niet.’’

‘Kaart zo snel mogelijk online’

Reinigingsdienst Waardlanden erkent dat de informatie over textielinzameling in Gorinchem niet volledig is. ,,We weten dat de kaart met containerlocaties offline is. Sympany is momenteel druk bezig met de actualisatie van alle gegevens: de kaart komt zo snel mogelijk weer online. Deze inzamelaar zorgt voor hergebruik én recycling en is onze enige partner’’, legt een Waardlandenwoordvoerder uit.

Wil je elke dag de gemeente Gorinchem nieuwsbrief van AD ontvangen via e-mail?

Ook de informatie in de eigen app van Waardlanden blijkt niet compleet. ,,Dat klopt: ook wij zijn zelf als reinigingsdienst bezig om onze app te actualiseren. Daarin worden alleen afvalinzamelpunten vermeld die wij beheren, waaronder dus de kledinginzamelpunten. Kledingcontainers van anderen worden niet vermeld. In de app kun je overigens per afvalsoort zoeken naar een inzamelpunt bij jou in de buurt.’’

Gebruikte kleding zo ver het oog reikt op een stort in de Atacama-woestijn in Chili.
Gebruikte kleding zo ver het oog reikt op een stort in de Atacama-woestijn in Chili. © Getty Images

Gorinchem heeft het plaatsen van kledingcontainers vrij gegeven, zo blijkt uit navraag bij de gemeente. ,,Mits er aan enkele voorwaarden wordt voldaan: zo mag zo’n container niet hoger zijn dan 2 meter. En we hebben ook de voorwaarde dat zo’n container qua oppervlakte de 4 m2 niet mag overschrijden’’, vertelt een gemeentewoordvoerder.

Geen meldplicht

Volgens haar eigen afvalstoffenregels is Reinigingsdienst Waardlanden in principe de enige inzamelaar die in de gemeente Gorinchem huishoudelijk afval mag inzamelen. Maar op die regel wordt verwijzend naar de landelijke Wet milieubeheer een uitzondering gemaakt voor inzamelaars die bijvoorbeeld namens de landelijke textielbranche afgedankte kleding en ander textiel verwerken. Zij hoeven zich niet te melden bij de gemeente. Toch lijken niet alle bedrijven die in Gorinchem een kledingbak hebben staan aangesloten bij een brancheverenigingen die zich met hergebruik van textiel bezighouden.

Van Santen ziet door de bomen het bos niet meer en vraagt uitleg aan burgemeester en wethouders: ,,Gorcumers moeten gelijk kunnen zien wie hun textiel inneemt en wat ermee gebeurt. En als gemeente moeten we hoe dan ook zien te voorkomen dat wij meewerken aan afvalbergen in Afrika en Zuid-Amerika.’’

Bron: https://www.ad.nl/gorinchem/raadslid-bezorgd-over-vage-kledingbakken-wil-niet-meewerken-aan-textielbergen-in-het-buitenland~af532520/

Kledingbakken Gorinchem (2/5)

Van Santen ziet door de bomen het bos niet meer en vraagt uitleg aan burgemeester en wethouders: ,,Gorcumers moeten gelijk kunnen zien wie hun textiel inneemt en wat ermee gebeurt.”

De containers in Hoog Dalem
De containers in Hoog Dalem Niels van Santen

VVD is bezorgd over illegale kledingbakken in Gorinchem

16 april 2025 om 09:16  Voorlezen Duurzaamheid

GORINCHEM VVD raadslid Niels van Santen heeft het college vragen gesteld over de inzameling van kleding. Recent kwam in het nieuws dat in sommige gemeenten illegale kledingbakken zijn geplaatst. Van Santen wil weten hoe het zit in Gorinchem. en waar de ingezamelde kleding terecht komt. Op de kledingcontainers zelf is dat niet altijd duidelijk.

Oude of gebruikte kleding is een grote en waardevolle afvalstroom. Voor de duurzaamheid is het goed dat kapotte kleding gerecycled wordt en dat nog goede kleding een tweede leven krijgt.  Inwoners in Gorinchem kunnen bij de milieustraat terecht en de diverse lokale kringloopcentra. Tevens staan in de stad kledingbakken. Daarnaast staan er her en der in de stad kledingbakken. Recent is in het nieuws geweest dat er verschillende illegale kledingbakken in omloop zijn bij diverse gemeenten. De branchevereniging NVRD noemt dit een groot probleem. Niet alleen omdat het commerciële bedrijven betreft en veel mensen niet weten wat hiermee gebeurt, maar ook omdat kapotte kleding gedumpt wordt en daarmee niet wordt gerecycled. 

Van Santen wil daarom weten hoe het in Gorinchem zit. Zo kan hij op de website van de gemeente Gorinchem niets vinden over de inzameling van kleding. Wel op de site van Waardlanden, die spreekt over verzamelcontainers voor textiel in de wijk, maar de VVD’er mist een overzicht waar die containers staan.  Op de site van Waardlanden wordt ook een filmpje van Stichting Sympany getoond, met daarin de een uiteenzetting van verdere verwerking door dit bedrijf. Toch lijkt dit niet de leverancier van de huidige geplaatste kledingbakken in Gorinchem, volgens Van Santen. 

Lees ook

Kringloopwinkels in Gorinchem, Hardinxveld en Sliedrecht in de lift; opbrengsten vloeien vaak terug naar de samenleving

De kledingbakken op de foto’s zijn enkel voorzien van wat tekst en/of telefoonnummer. Een omschrijving van de organisatie(s) erachter, laat staan de verdere afhandeling, ontbreekt. Een telefoonnummer lijkt te herleiden naar Doe Goed Kledinginzameling B.V. te Rotterdam. Een andere box is van De Kledingbox uit Hardinxveld-Giessendam. Van Santen vraagt zich af of de gemeente contacten heeft met deze organisaties en of ze financiële afspraken met hen heeft. Van Santen ziet het liefst dat Gorinchem meer eenduidig samenwerkt met organisaties achter de kledinginzameling, specifiek noemt hij bijvoorbeeld Jantje Beton.

Bron: https://www.destadgorinchem.nl/lokaal/duurzaamheid/1157894/vvd-is-bezorgd-over-illegale-kledingbakken-in-gorinchem

Kledingbakken Gorinchem (1/5)

VVD Gorinchem wil weten of het college op de hoogte is van alle kleding-inzamelingsbakken in Gorinchem en of deze allen zijn voorzien van een juiste vergunning.

VVD Gorinchem vraagt aandacht voor kledingbakken en stelt er vragen over

13 april 2025

(Afbeelding reinigingsdienst Waardlanden)

GORINCHEM –  Oude of gebruikte kleding is een grote en waardevolle afvalstroom. Daarbij is het voor de duurzaamheid belangrijk dat kapotte kleding gerecycled wordt en dat kleding dat nog opnieuw gedragen kan worden goed terecht komt. Het is dus ook
belangrijk om dit op een goede manier in te zamelen. Juist daar heeft VVD Gorinchem vragen over gesteld aan het College van B & W. 

Inwoners kunnen daarvoor in Gorinchem bij de milieustraat terecht en ook de diverse lokale kringloopcentra zijn hier blij mee. “Recent is in het nieuws geweest dat er verschillende illegale kledingbakken in omloop zijn bij diverse gemeenten. De branchevereniging NVRD noemt dit een groot probleem. Niet alleen omdat het commerciële bedrijven betreft en veel mensen niet weten wat hiermee gebeurt, maar ook omdat kapotte kleding gedumpt wordt en daarmee niet wordt”, schrijft fractievoorzitter Niels van Santen (VVD) aan het college. De VVD Gorinchem wil weten of het college op de hoogte is van alle kleding-inzamelingsbakken in Gorinchem en of deze allen zijn voorzien van een juiste vergunning. “Op de website van de Gemeente Gorinchem is niets te vinden omtrent de inzameling van kleding. Waarom niet?”, vraagt Van Santen zich af.

Tekst gaat verder onder foto.

Fractievoorzitter Niels van Santen (VVD Gorinchem). (Foto Gemeente Gorinchem)

De website van Waardlanden spreekt over verzamelcontainers speciaal voor textiel in de wijk. Van Santen: “Maar biedt geen verder overzicht van alle locaties . Waarom niet? Kan dit aangepast worden?” Op de website van reinigingsdienst Waardlanden wordt onderstaande video (zie hieronder) van stichting Sympany getoond, met daarin een uiteenzetting van verdere verwerking door dit bedrijf. Deze leverancier lijkt volgens VVD Gorinchem niet de leverancier te zijn van de huidige geplaatste kledingbakken. De liberalen willen weten wat de samenwerking is met Stichting Sympany.

Tekst gaat verder onder video.

De kledingbakken zijn enkel voorzien van wat tekst en/of telefoonnummer. Een omschrijving van de organisatie(s) erachter, laat staan de verdere afhandeling, ontbreekt. Een telefoonnummer lijkt te herleiden naar Doe Goed Kledinginzameling B.V. te Rotterdam. Zij bieden tevens diensten aan om kleding thuis op te halen tegen vergoeding. Zij betalen dus voor de gebruikte kleding. De andere box is van De Kledingbox uit Hardinxveld-Giessendam, een telefoonnummer daarbij ontbreekt. “Zijn alle textiel-inzamelingsbakken in Gorinchem van deze organisaties? Zo nee; welke organisaties zijn er hier nog meer actief?”, schrijft de VVD Gorinchem aan het college. Van Santen: Kent u zelf de organisatie(s) die achter deze bakken zitten? Wat voor contact heeft u met hen en wat vindt u van deze organisaties en de manier waarop zij hun verdere afhandeling toepassen?”

Kapotte kleding
De VVD Gorinchem wil van het college horen of zij het ermee eens is dat de informatie op de bakken vrij summier is. “En bent u het ermee eens dat veel Gorinchemse inwoners, door het uitblijven van meer informatie op de containers, denken dat sommige van deze bakken door de gemeente worden geplaatst?”, stelt Van Santen, “Is de gemeente op de hoogte dat deze organisatie(s) inwoners betaalt voor het ophalen van gebruikte kleding?” De liberalen willen ook weten wat er met de kapotte kleding gebeurt en of de Gemeente Gorinchem financiële afspraken heeft gemaakt met deze organisaties, bijvoorbeeld als het gaat om het gebruik van de openbare ruimte (precario). Van Santen: Zo ja; wat zijn deze?” Ook hoopt VVD Gorinchem antwoord te krijgen op de vraag wat het beleid is als het gaat om de verdere afhandeling van kledinginzameling en waarom de gemeente niet meer eenduidig of samenwerkt met andere organisaties op dit vlak, zoals bijvoorbeeld met Jantje Beton.

Bron: https://gorinchem24.nl/vvd-gorinchem-vraagt-aandacht-voor-kledingbakken-en-stelt-er-vragen-over/