GORINCHEM De gemeenteraad heeft tijdens de behandelng van de Perspectiefnota unaniem een motie aangenomen voor een vrachtwagenverbod in de Haarwijk. De motie werd ingediend door Stadsbelang, Gorcum Actief en D66. Raadsleden stelden al eerder vragen over vrachtverkeer in de wijk dat zorgt voor trillingen in de veelal niet onderheide huizen in de wijk.
Wethouder Marjo Molengraaf liet weten dat van al het vrachtverkeer in de wijk het toch vaak gaat om bestemmingsverkeer. Het verlenen van ontheffingen voor dat bestemmingsverkeer is volgens haar ingewikkeld, ook weet ze niet of een vrachtwagenverbod juridisch haalbaar is. Bedrijven worden wel aangesproken indien ze door de wijk rijden. Volgens raadslid Johan Klein (Stadsbelang) is een verbod eenvoudig en moet vooral gehandhaafd worden. Anselm Krol (SGP/CU) vertelde zelf aan de grote Haarsekade te wonen en erkende dat hij ook weleens merkt dat zijn huis trilt bij passerend vrachtverkeer, toch ziet ook hij dat het vrijwel altijd gaat om bestemmingsverkeer. Niels van Santen (VVD) vroeg nog of de Haarwijk de enige wijk in Gorinchem is die last heeft van vrachtwagenverkeer.
Volgens indieners van de motie ervaren veel bewoners in de Haarwijk dagelijks overlast van vrachtverkeer in de wijk. Het gaat dan met name over de hoofdaders in de wijk; de Mollenburgseweg, Nieuwe Hoven en de Haarsekades. Op de Mollenburgseweg werd eerder al een vrachtwagenverbod in gevoerd. Volgens partijen leidt het vrachtverkeer tot trillingen, scheuren en een verlaagd woongenot. Uit divers beeldmateriaal van inwoners blijkt volgens partijen dat veroorzakers van overlast vaak geen bestemmingsverkeer is. Bij de stemming over de motie voor het vrachtwagenverbod werd deze unaniem aangenomen.
Niels van Santen (VVD), Johan Klein (Stadbelang), Maarten de Pagter (ChristenUnie/SGP) en Everdien Hamann (Gorcum Actief) zijn het roerend eens met elkaar: het college van burgemeester en wethouders mag alleen dit jaar het verlies aan inkomsten opvangen met het verhogen van de OZB.
Gorinchem komt geld tekort en dat gaan inwoners ook in hun portemonnee voelen: ‘OZB alleen dit jaar omhoog’
De gemeente Gorinchem komt de komende jaren geld tekort en dat gaan inwoners van die stad ook voelen in hun portemonnee. Om te voorkomen dat ze in rode cijfers belandt, verhoogt de gemeente de onroerendezaakbelasting (OZB). ,,Als er volgend jaar weer een geldtekort dreigt, gaan we dit niet nog een keer doen.’’
Anja Broeken 15-07-24, 15:58 Laatste update: 15-07-24, 16:13
Niels van Santen (VVD), Johan Klein (Stadbelang), Maarten de Pagter (ChristenUnie/SGP) en Everdien Hamann (Gorcum Actief) zijn het roerend eens met elkaar: het college van burgemeester en wethouders mag alleen dit jaar het verlies aan inkomsten opvangen met het verhogen van de OZB. Hun voorstel, ook gesteund door de SP, werd met een nipte raadsmeerderheid aangenomen.
Vijf procent bovenop jaarlijkse verhoging
Dat betekent dat Gorcumers 5 procent meer OZB gaan betalen, bovenop de jaarlijkse verhoging die elk jaar wordt doorgevoerd. ,,We hebben zelf ook geworsteld met de vraag of we lasten moeten verzwaren’’, reageerde wethouder Marjo Molengraaf namens het college.
Twee weken voordat ze haar huishoudboekje op orde had, werd pas duidelijk welke gevolgen bezuinigingen bij het Rijk voor Gorinchem heeft. ,,We zijn blij dat we – in onze ogen – een goede balans hebben gevonden. De basis voor de stad, zoals bijvoorbeeld wegenonderhoud, blijft op orde. Natuurlijk hadden we graag met de raad willen overleggen, maar die tijd was er niet.’’
Gebrek aan overleg
Dat gebrek aan overleg was reden voor de PvdA, Democraten Gorinchem en D66 om het huidige huishoudboekje ter zijde te schuiven. Ilhan Tekir (D66) kwam als enige met concrete tegenvoorstellen. Daarbij wilde hij op andere zaken bezuinigen dan het college en die suggesties zagen burgemeester en wethouders niet zitten. Een meerderheid van de raad was het daarmee eens, waardoor zijn suggesties niet werden overgenomen.
Van Santen zou het liefst zien dat op het voorterrein ook ruimte wordt gemaakt voor een al dan niet betaalde fietsenstalling waar in elk geval ruimte is voor elektrische fietsen. ,,Een overdekt laadplein waaronder je auto’s kun parkeren, zou ook nog een optie kunnen zijn.’’
Opfrisbeurt voor parkeergarage Kweeklust: ‘Misschien fietsparkeren op het voorterrein?’
Parkeergarage Kweeklust, een grauw bouwblok in de binnenstad van Gorinchem, is niet bepaald een visitekaartje voor bezoekers die er hun auto willen parkeren. Maar dat verandert snel. De garage krijgt een opfrisbeurt, tot grote verrassing van gemeenteraadslid Niels van Santen (VVD) die de suggestie deed.
Anja Broeken 13-07-24, 06:00 Laatste update: 08:47
,,De uitstraling van parkeergarage Kweeklust past niet bij hetgeen we bezoekers van de ‘allermooiste vestingstad van Nederland’ willen laten zien’’, stelt Van Santen. Hij lanceerde donderdagavond tijdens een vergadering van de gemeenteraad het idee om de parkeergarage aan de rand van de binnenstad eens flink op te frissen.
Tijdens die bijeenkomst bespraken de politici het financiële huishoudboekje van de gemeente. Dat oogt niet rooskleurig, waardoor onder meer de uitbreiding van diezelfde parkeergarage voorlopig niet doorgaat. De gemeente Gorinchem had er graag extra parkeerplaatsen gemaakt, maar de uitbreidingskosten van 3 miljoen euro besteedt ze liever aan andere zaken waaraan ze sowieso geld kwijt is, zoals onderwijs en zorg. Dat geld was enkele jaren geleden al opzij gezet en er ligt zelfs een concreet plan.
,,Bezoekers die met hun auto naar de binnenstad komen, gaan opnieuw meer parkeerkosten betalen. En het is dus niet zo dat ze er een mooiere parkeergarage voor terugkrijgen. Dan kunnen we op zijn minst ervoor zorgen dat de boel netjes erbij ligt. De buitenparkeerterreinen aan de voorkant- als achterkant van Kweeklust ogen rommelig. Aan de voorzijde liggen wel groene parkeervakken, maar qua uitstraling is het niet bepaald een visitekaartje’’, aldus Van Santen.
Zoeken naar de ingang
Ook vindt hij – en een meerderheid van de raad met hem – dat de entree van Kweeklust moet worden aangepakt. Voor wie er niet bekend is, is het soms zoeken naar de ingang. Oorspronkelijk leidde een passage bezoekers te voet de garage in en uit. Bovendien liepen ze daar droog.
Maar met de bouw van nieuwe woningen aan de Bagijnenwalstraat werd de passage in het voorjaar van 2019 weggehaald. Een deel van de constructie stond naast het voorterrein van Kweeklust dat door de aannemer werd gebruikt als opslagterrein. De stalen bogen die bij de bouw van de garage in 1988 werden geplaatst, zijn nooit meer teruggezet. Daarvoor was het terrein enkele jaren een parkeerplaats in de open lucht. Voorheen stond hier een kwekerij met de naam Kweeklust.
LEES OOK Gorcumse architect ziet zijn plan om lelijke garage in te pakken ineens terug, maar niemand heeft hem gebeld Burgemeester en wethouders van Gorinchem willen parkeergarage Kweeklust in de binnenstad uitbreiden met extra parkeerplaatsen en woningen. Dit lijkt verdacht veel op het ontwerp van architect Frans Verweij dat hij eerder bij de gemeente presenteerde. Maar niemand heeft hem ooit nog gebeld.
Fietsenstalling op voorterrein
Van Santen zou het liefst zien dat op het voorterrein ook ruimte wordt gemaakt voor een al dan niet betaalde fietsenstalling waar in elk geval ruimte is voor elektrische fietsen. ,,Een overdekt laadplein waaronder je auto’s kun parkeren, zou ook nog een optie kunnen zijn.’’
Of die wensen uitkomen, is de vraag. Wethouder Marjo Molengraaf (financiën en mobiliteit, ChristenUnie) liet hem en de rest van de raad deze week in elk geval weten ook parkeergarage Kweeklust te willen opknappen. ,,Dat idee hadden we als college ook op het moment dat we besloten dat uitbreiding er niet inzit. Maar of we helemaal in uw ideeën kunnen meegaan, is de vraag. We gaan puzzelen wat mogelijk is en laten u dat zo snel mogelijk weten.’’
Niet eens zo duur
Door de parkeertarieven te verhogen, kan Gorinchem een deel van kostenstijging op andere fronten opvangen. ,,We zijn als stad niet eens zo duur, in vergelijking met andere gemeenten van vergelijkbare omvang’’, aldus Molengraaf. Zo keken burgemeester en wethouders onder meer naar Goes. Daar betalen bezoekers van de parkeergarage op weekdagen tussen 08.00 en 18.00 uur 2,30 euro per uur. In Gorinchem is dat tarief 1,38 euro per uur en er moet vanaf 10.00 uur worden betaald. De eindtijd is 18.00 uur, met uitzondering van donderdagavond (20.00 uur). In de nacht en op zondag parkeren bezoekers in Gorinchem gratis. In Goes kost het 2,30 euro.
Met de VVD motie beloven de partijen dat de extra OZB verhoging slechts eenmalig is en in 2026 niet nogmaals wordt herhaald. Niels van Santen(VVD) noemde de verhoging fors en sprak de hoop uit dat volgend jaar betere beleidskeuzes worden gemaakt.
Extra OZB verhoging van vijf procent krijgt steunt van SP, VVD, SGP/CU, Stadsbelang en Gorcum Actief
GORINCHEM PvdA, Democraten Gorinchem en D66 stemden donderdagavond tegen de Perspectiefnota. Coalitiepartijen Gorcum Actief en SP stemden slechts onder voorbehoud in. Heikel punt n de Perspectiefnota was onder andere de extra OZB verhoging van vijf procent; bovenop de inflatiecorrectie van 3.4 procent wordt deze nog eens vijf procent extra verhoogd.
Hoewel Gorcum Actief en SP slechts onder voorbehoud instemden, gingen ze samen met de andere coalitiepartijen wel mee in de motie ‘de OZB is geen sluitpost’. Met de VVD motie beloven de partijen dat de extra OZB verhoging slechts eenmalig is en in 2026 niet nogmaals wordt herhaald. Niels van Santen(VVD) noemde de verhoging fors en sprak de hoop uit dat volgend jaar betere beleidskeuzes worden gemaakt. De motie leidde tot hoon bij Pierre Schefferlie van Democraten Gorinchem. ,,Het klinkt alsof iemand iets stouts zegt, maar het toch doet. Dit is nog nooit eerder vertoond in Gorinchem.” Hij wees nog op de VVD verkiezingsbelofte om de OZB zelfs te verlagen. Ook in tweede termijn bleef Schefferlie kritisch over de OZB verhoging. Richting VVD raadslid Niels van Santen sprak hij over een verhoging ‘zonder blikken of blozen’ bij de coalitiepartiijen. De VVD motie noemde hij zelfs een nepmotie.
Ook voor D66 lag de OZB verhoging zwaar op de maag. De fractie had een complete tegen begroting gemaakt, waarmee lastenverzwaringen en bezuinigingen werden verzacht. ,,Maar ook willen we de fikse OZB-verhoging verlagen, zodat de ‘gemiddelde’ Gorcumer niet het kind van de rekening wordt.” In plaats van de extra vijf procent wilde D66 niet verder gaan dan drie procent. Een amendement met die strekking kreeg alleen steun van D66 zelf. In totaal werden tijdens de behandeling van de Perspectiefnota twaalf amendementen ingediend, het merendeel van D66. Het aantal moties bleef beperkt tot zeven.
GORINCHEM In de Lingehaven vond woensdag een demo plaats van waterdrones. Drijvend op het water kunnen ze worden ingezet voor het opruimen van zwerfafval in het water.
VVD raadslid Niels van Santen hield een jaar geleden al eens een pleidooi voor een proef met waterdrones. Deze worden elders al succesvol ingezet. Het college zag toen geen aanleiding voor zo’n proef omdat zwerfafval al op diverse andere manieren werd bestreden. De beheerders van de Lingehaven namen nu zelf het initiatief om de watedrone een proefronde te laten maken in de Lingehaven.
Niels van Santen (VVD Gorinchem) is net als zijn collega-raadslid van Democraten Gorinchem teleurgesteld over de houding van Molenlanden.
“We hebben ons gezamenlijk gecommitteerd aan het windbod. Beide gemeenten zullen water bij de wijn moeten doen. Wij doen op ons beperkte grondgebied dat met S. “Het zou op het veel grotere grondgebied van Molenlanden dan toch ook moeten lukken?”
Liveblog: raad Molenlanden wijst unaniem voorkeurslocatie J voor plaatsing windturbines af
ALBLASSERWAARD • Zoeklocaties J (tussen Papendrecht, Wijngaarden en Oud-Alblas) en S (Gorinchem-Noord): stemmen de gemeenteraden in met het voorstel van de colleges om deze aan te wijzen als voorkeurslocaties voor de plaatsing van windturbines? Molenlanden is unaniem tegen J, blijkt al aan het begin van de vergadering. Een liveblog.
23:42 De raad van Gorinchem stemt unaniem in met het voorstel van de colleges, waarbij als voorkeurslocaties S én J nog staan. Daarmee zijn de raden akkoord gegaan met twee verschillende raadsvoorstellen en kan er dus geen eenduidig geluid richting de provincie Zuid-Holland afgegeven worden.
23:36 De gemeenteraad van Molenlanden stemt voor het aangepaste voorstel, waarin alleen voorkeurslocatie S gehandhaafd blijft als locatie om windturbines te bouwen.
Niet unaniem: de raadsleden Ruud van Rijn en Erik de Jong van Doe mee! Molenlanden stemmen tegen. Opvallend is daarnaast dat de VVD, fel tegenstander van windturbines, wél instemt. Daarmee geven de Molenlandse liberalen groen licht voor de mogelijkheid dat er op het zeer kleine deel van S dat in Molenlanden valt windturbines geplaatst worden.
23:30 De gemeenteraden gaan over tot stemming. Het eindpunt van de vergadering nadert.
23:28 Een nieuwe schorsing levert een nogmaals gewijzigde aanpassing van het voorstel op. De inhoud is vrijwel hetzelfde, maar wethouder Jan Lock vindt het voorstel zo duidelijker. “Hier kan ik uitstekend mee werken. Dank voor de aanscherping.”
23:08 Na weer een schorsing geeft Pieter Jacob Leenman (SGP Molenlanden) aan dat de datum waarop wethouder Jan Lock met alternatieven moet komen verschoven wordt naar 1 november 2024.
22:55 Wethouder Jan Lock gaat akkoord met de aangepaste wijziging van het voorstel. Hij gaat dus de komende maanden op zoek naar alternatieven voor de plaatsing van 240 meter hoge windturbines in Molenlanden.
Kleine windturbines zijn daarbij een mogelijkheid. Richting de gemeenteraad van Gorinchem licht wethouder Lock toe dat daarbij ook de mogelijkheid van 45 meter hoge windturbines op bedrijventerreinen open staat.
“Daarvoor is in het beleid van Molenlanden ruimte”, stelt hij. “Voor uw beeldvorming: dat zijn dus hogere windturbines dan de vijftien meter hoge molens bij boerderijen.”
22:22 De discussie spitst zich nu toe op de voorgestelde wijzigingen van het voorstel van de colleges.
22:10 De uitkomst van het overleg is dat SGP hun wijziging van het voorstel intrekt en dat de raadsbrede gesteunde wijziging aangepast wordt.
Er wordt daarin niet gesproken over inzetten op het plaatsen van kleinere windturbines als vervanging van de 240 meter hoge windturbines, waarmee nu gerekend wordt.
De partijen dragen burgemeester en wethouders op om uiterlijk 1 oktober 2024 de raad te informeren over alternatieven om de opgave van het windbod te realiseren.
21:50 Wederom een korte schorsing, dit keer om de gemeenteraden gelegenheid te geven om te overleggen.
21:40 De raadsbreed gesteunde wijziging van het voorstel om – afgezien van S – alle locaties als ongeschikt te bestempelen, wijst wethouder Jan Lock af. Maar de ‘variant’ van de SGP, waarin kleine windturbines als alternatieve vorm om windenergie op te wekken worden genoemd, omarmt hij juist.
21:28 De stellingname van de gemeente Molenlanden om alleen S als voorkeurslocatie te benoemen en de andere locaties, ook voorkeurslocatie J, als ongeschikt voor de plaatsing van windturbines te bestempelen, stuit op een reactie van wethouder Lock.
“U laat mij nu met lege handen staan. Als ik met lege handen op pad ga, kom ik met lege handen terug. Als raad heeft u een windbod vastgesteld en om dat te halen heb ik middelen nodig. U biedt mij geen alternatieven aan.”
21:22 Wethouder Jan Lock komt terug op het (bekritiseerde) proces om de mening van inwoners over de plaatsing van windturbines op te halen.
“Er is ons verweten dat de participatie alleen voor de bühne was. Als het u debat in de eerdere commissievergadering en in deze raadsvergadering gevolgd heeft, kunt u dat niet meer met droge ogen zeggen. Ik ben ervan overtuigd dat het participatieproces ertoe gedaan heeft.”
21:14 Ondanks de duidelijke stellingname van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland dat Avelingen aan bod komt als de gemeenteraden van Gorinchem en Molenlanden er niet uitkomen, heeft wethouder Mark de Boer het vertrouwen dat deze locatie niet door de provinciale overheid wordt aangewezen om windturbines te plaatsen.
“Als raad van Gorinchem laat u duidelijk zien aan de slag te willen gaan met windenergie op Gorinchem Noord. Initiatiefnemers zeggen dat er met maatwerk meer valt uit te halen dan de drie tot vier windturbines waar we nu vanuit gaan. Het zou mij hogelijk verbazen als de provincie dan zou ingrijpen.”
21:03 Wethouder Mark de Boer (Gorinchem) neemt na de schorsing als eerste het woord. Hij kijkt terug op het eenzijdige besluit van Gorinchem om Avelingen te schrappen.
“Wellicht hebben we toen een valse start gemaakt. Misschien hadden we met elkaar het gesprek aan moeten gaan: hoe nu verder.”
Maar, voegt De Boer toe: “Ik denk niet dat de windverkenning er anders had uitgezien. De twee raden hebben samen uitgangspunten vastgesteld en een zorgvuldig participatieproces doorlopen.”
20:47: Een korte schorsing, waarin de colleges van Gorinchem en Molenlanden overleggen over de reactie op de inbreng van de beide gemeenteraden.
20:40 Ariën van Houwelingen (SP) is fel richting de raad van Molenlanden. “De Molenlandse fracties lijken niet verder te willen kijken dan Molenlanden. Avelingen, Avelingen, Avelingen, maar nul onderbouwing waarom wij het bij het afwijzen van deze locatie bij het verkeerde eind hebben gehad.”
Dat Gorinchem zonder overleg met samenwerkingspartner Molenlanden in 2022 deze zoeklocatie schrapte2, erkent hij. “Het had fatsoenlijk geweest om daar samen naar te kijken. Maar had het uitgemaakt? Wij denken van niet.”
Wat betreft Avelingen stelt hij dat waar de andere zoeklocaties wel minpunten hebben, maar dat bij Avelingen alles samenkomt. “Het is een lange optelsom en dat is bij andere zoeklocaties niet zo.”
Hij vervolgt: “Als je Gorinchem snel uitspreek lijkt het op Groningen. Wij mogen de lasten van de windturbines gaan dragen.”
20:16 Voor VVD Molenlanden is het unaniem afwijzen van de Molenlandse zoeklocaties de bevestiging dat ze het al die tijd bij het rechte eind hadden. De liberalen waren van begin af aan mordicus tegen plaatsing van windturbines.
“Het is heel erg fijn en goed dat we als gemeenteraad van Molenlanden nu de conclusie trekken dat windturbines niet in onze gemeente thuishoren”, zegt Arno van den Hof.
“Het participatieproces om de mening van inwoners te peilen heeft een klein miljoen euro gekost, om tot dezelfde conclusie te komen die de VVD allang eerder heeft getrokken”, gaat hij verder. “Wel is het goed dat dit hierdoor nu onderbouwd is en dat er duidelijk geen draagvlak is voor windturbines. We kunnen ze hier niet hebben, ze zijn te nadelig voor mens, dier en omgeving. Wij hopen echt dat we dit boek nu dicht kunnen doen.”
20:09 Niels van Santen (VVD Gorinchem) is net als zijn collega-raadslid van Democraten Gorinchem teleurgesteld over de houding van Molenlanden.
“We hebben ons gezamenlijk gecommitteerd aan het windbod. Beide gemeenten zullen water bij de wijn moeten doen. Wij doen op ons beperkte grondgebied dat met S. “Het zou op het veel grotere grondgebied van Molenlanden dan toch ook moeten lukken?”
En verwijzend naar het feit dat Gorinchem eenzijdig in 2021 en 2022, na het gezamenlijk vaststellen van het windbod, eenzijdig de zoeklocaties in Gorinchem schrapte: “We zouden kijken of het in Gorinchem zou kunnen, maar als dat niet zou lukken, zouden we samen verder kijken.”
19:56 SGP Molenlanden schaart zich achter het afwijzen van alle zoeklocaties in Molenlanden om windturbines te plaatsen. Maar Pieter-Jacob Leenman bood wel een andere oplossing aan.
Hij wees op de mogelijkheid van het plaatsen van kleine windturbines, om zo toch voldoende windenergie op te wekken. “Kleinere molens zijn beter in te passen in het lokale energiesysteem”, lichtte hij toe. “Ondernemers zijn meer dan bereid te investeren in leveringszekerheid. Daarnaast komen, richting de provincie, proactief zelf met een oplossing en houden we de regie in onze eigen hand.”
19:50 Namens Democraten Gorinchem spreekt Laura Pellikaan haar teleurstelling uit over de opstelling van Molenlanden. “Wij hadden gehoopt op meer evenwicht en gezamenlijkheid. Molenlanden lijkt de vasthoudendheid te hebben gevonden om alle windturbines in één gemeente, Gorinchem, te plaatsen. We hopen dat dit er niet voor gaat zorgen dat we de regie uit handen moeten geven aan de provincie.”
19:45 Mario de Lijster van Doe mee! Molenlanden maakt meteen duidelijk dat de Molenlandse raad unaniem niet meegaat met voorkeurslocatie J.
De locatie J, K, L2, M en O worden wat betreft Molenlanden bestempelt als niet reëel en onhaalbaar om windturbines te plaatsen. En dus moeten deze niet voorgedragen worden bij de provincie als ‘te onderzoeken gebied’.
Alleen S beschouwt Doe mee! als een reëel en haalbaar alternatief.
19:30 De twee raadsvergaderingen, die tegelijkertijd plaatsvinden, gaan van start. “Ik hoop dat we vanavond een goede bespreking hebben”, trapt burgemeester Reinie Melissant van Gorinchem af.
Er zijn vijftien woordvoerders namens de politieke partijen: zes uit Molenlanden en negen uit Gorinchem.
Geurt Mouthaan
Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.
GORINCHEM De halve finale Nederland-Engeland is woensdag niet te zien op groot scherm op de Groenmarkt. Mocht Nederland de finale bereiken dan overweegt Horeca Grote Markt wel een scherm te plaatsen, zo laat Reggie Ginus van de Hoofdwacht weten.
Volgens Reggie Ginus is het voor komende woensdag te kort dag om alles te regelen en afspraken te maken met de gemeente Gorinchem. Donderdagavond sprak de gemeenteraad ook al over de vergunningen om de voetbalwedstrijden op groot scherm te vertonen op de Gorcumse pleinen. Dit vanwege een aanvraag van een ondernemer op de Varkenmarkt. De aanvraag werd afgewezen, omdat de politie een negatief advies uitbracht omdat sprake was van een risicowedstrijd. Tevens speelde gebrek aan politiecapaciteit een rol; mede vanwege het Hippiefestival. In café ‘t Uyltje kon zaterdag wel in de kroeg gekeken worden met kleinere schermen, zowel binnen als buiten op het terras. Dat kan ook komende woensdag. Ook in Centraal Punt was zaterdag buiten op groot scherm de wedstrijd Nederland-Turkije te zien.
VVD raadslid Niels van Santen vroeg het college al eerder om een spoedprocedure toe te passen voor vergunningsaanvragen voor een groot scherm. Donderdagavond diende de VVD met Stadsbelang, Democraten Gorinchem en Gorcum Actief alsnog de motie ‘Voetbal weer terug op de Gorcumse pleinen’ in. Ondanks het negatieve politieadvies werd de motie wel in stemming gebracht, alleen Anselm Krol (CU/SGP) stemde tegen.
Al vaker is er op de sociale media los gegaan met termen dat we ‘een dooie stad’ zijn. Dus probeerde Niels van Santen, fractievoorzitter van de VVD, met een motie burgemeester en wethouders te overtuigen van het belang van een voetbal volksfeest met schermen op de pleinen.
Maak van die kampioenschappen toch een feest in de stad, mét schermen
COLUMNWie had dat gedacht? Vanavond Nederland – Turkije in de kwartfinale van het EK. Hoe graag hadden wij Gorcumers daar een volksfeest van willen maken.
Roy Grünewald 06-07-24, 07:00
We koesteren mooie herinneringen aan de zomers voor corona toen de pleinen in de binnenstad oranje kleurden. Hoe we gezamenlijk juichten, maar ook diep triest ons verlies moesten nemen. Hoe dan ook: voetbal op dat niveau verbroedert. Het is goed voor onszelf, goed voor de stad. Maar wat vroeger kon, gaat nu niet meer.
Tijden zijn veranderd, regels zijn veranderd en daardoor leeft bij veel Gorcumers de gedachte ‘dat hier niks meer kan’. Al vaker is er op de sociale media los gegaan met termen dat we ‘een dooie stad’ zijn. Dus probeerde Niels van Santen, fractievoorzitter van de VVD, met een motie burgemeester en wethouders te overtuigen van het belang van een voetbal volksfeest met schermen op de pleinen.
Negatief advies
De burgemeester gaf omstandig uitleg dat de politie een negatief advies gaf. Dat had alles te maken met de beschikbaarheid van veiligheidsdiensten in deze regio waar komend weekend toch al veel evenementen zijn. Tja, dan houdt het op.
Mis nooit meer het laatste nieuws
Krijg een melding bij belangrijk nieuws over Algemeen.
De enige concessie was dat een horecaondernemer op de Varkenmarkt weliswaar te laat was met de aanvraag, maar dat er toch vergunning wordt verleend als de tv-schermen maar naar binnen zijn gericht. Da’s niet echt een massaal volksfeest.
Maar de les die men geleerd heeft is, naar de ondernemers toe, om voortaan tijdig toch vergunning aan te vragen omdat het gemakkelijker is om later af te zeggen. Bijvoorbeeld als Nederland verliest.
Draaiboek
Ook zal de gemeente een soort draaiboek moeten maken om soortgelijke toestanden in de toekomst gemakkelijker te tackelen. Want er zullen nog meer kampioenschappen zijn.
Op zeer korte termijn wordt er toch nog gekeken wat er eventueel mogelijk is als Nederland in de halve of de hele hemel terecht komt.
En wat als niet wij, maar onze Turkse tegenstanders daar terecht komen? Het zou ons sieren als we daar ook een saamhorig volksfeest van maken.
Van Santen refereerde donderdagavond hoe het de afgelopen jaren ging. Traditiegetrouw wordt dit soort wedstrijden in Gorinchem op het plein op een groot scherm bekeken.
Raadsmeerderheid voor kijken EK op grote schermen; ‘veiligheid weegt zwaar’
5 juli 2024
door Peter Donk GORINCHEM – Vier partijen, VVD, Gorcum Actief, Democraten Gorinchem en Stadsbelang, zagen donderdagavond 4 juli 2024 een raadsmeerderheid van de raad stemmen voor hun motie vreemd ‘Voetbal weer terug op de Gorinchemse pleinen’. Van de 24 uitgebrachte stemmen was er alleen een tegenstem van raadslid Anselm Krol (ChristenUnie-SGP) stemde tegen. Maar op kort termijn, zaterdagavond 6 juli 2024 speelt Nederland tegen Turkije, gaat er niets veranderen.
Hier voert fractievoorzitter Niels van Santen (VVD) het woord. (Foto uit video gemeente Gorinchem)
Zaterdagavond speelt Oranje in de kwartfinale “Vooral het aspect veiligheid woog bij de burgemeester zwaar, waardoor ze aankomende zaterdag al niets meer kon betekenen. Dat vinden wij jammer uiteraard, ook mede omdat het verzoek er al enige tijd was om hier proactief en in overleg met de ondernemers uit onze stad over na te denken”, zegt fractievoorzitter Niels van Santen (VVD) na afloop tegen online krant Gorinchem24, ‘Verder gaat ze kijken of de halve finale en finale(s) wel mogelijkheden bieden.”
Mogelijk maken Van Santen refereerde donderdagavond hoe het de afgelopen jaren ging. Traditiegetrouw wordt dit soort wedstrijden in Gorinchem op het plein op een groot scherm bekeken. “Het samen kijken is ontzettend gezellig, het zorgt voor saamhorigheid en het houdt de stad levendig. Natuurlijk mag iedereen zelf beslissen waar hij of zij kijkt. Bij familie, bij vrienden of in de kroeg. Het feit blijft dat veel mensen elkaar opzoeken om samen lief en leed te delen. Zo ook op onze pleinen. Sinds de verlaging van de licentiekosten is het ook haalbaar om er wat mee te doen voor stad en inwoner”, aldus Van Santen, die het graag weer tot leven wilde brengen. De vier partijen vroegen het college om gezamenlijk op de pleinen via een groot scherm de komende weken alsnog mogelijk te maken, dit alsnog mogelijk te maken om te beginnen op zaterdagavond 6 juli en daarvoor in overleg te treden met horecaondernemers en ondernemersgroepen, zoals ondernemersvereniging Hartje Gorkum.
Tekst gaat verder onder foto. Burgemeester Reinie Melissant-Briene (CDA) reageerde op de motie vreemd. Aan de motie gingen eind juni 2024 al schriftelijke vragen aan het college over die onderwerp vooraf. (Foto uit video gemeente Gorinchem)
Aanvraag Vanuit de raad kwam er meteen een vraag over het veiligheidsrisico, zoals van raadslid Ali Koçak (PvdA). Van Santen beaamde dat ‘veiligheid van belang is’. Fractievoorzitter Ariën van Houwelingen (SP) zag ‘nogal een kort tijdsbestel’ en vroeg hoe dit praktisch moest worden ingevuld. Lang hoefde de raad niet op antwoorden te wachten. Burgemeester Reinie Melissant-Briene (CDA) van Openbare Orde en Veiligheid – zelf voetbalde ze ooit rechts buiten en midvoor in het eerste elftal van Excelsior’31 in Rijssen vertelde ze – vond dat als je ‘echt wil genieten’ van een voetbalwedstrijd, dat je dat samen moet doen. “In eerste instantie zijn er in Gorinchem geen aanvragen ingediend voor een groot scherm. Dus dan valt er ook niets te beslissen”, sprak Melissant. Volgens Van Santen waren er wel aanvragen ingediend. Melissant: “Ik zei in eerste instantie…De hoge licentiekosten hebben ondernemers ertoe gebracht om maar geen vergunningaanvraag te doen. Normaal is een vergunningaanvraag acht weken.””
Negatief advies Toen de licentiekosten werden verlaagd, heeft dat ertoe geleid dat er één ondernemer aan de Varkenmarkt gevraag heeft, kan ik toch een scherm plaatsen. Melissant: “Daar hebben we naar gekeken. Bij een bijzondere omstandigheid kijken we hoe we dingen toch mogelijk kunnen maken.” Melissant vertelde te hebben gekeken hoe een stad als Dordrecht dat oplost. “Dat hebben gedaan en de ondernemer heeft te horen gekregen dat ze hij mocht projecteren naar binnen gericht, dus voor de eigen klanten. Toen Turkije – Nederland aan de orde was, hebben we opnieuw een aanvraag gekregen en is gezocht naar een oplossing. Er is de afgelopen dagen gekeken wat mogelijk was. Ik heb ook gevraagd aan de politie om snel mee te denken. Donderdagmiddag was er er een politieoverleg en daar werd een negatief advies neergelegd. De politie zet van te voren in op capaciteit en Turkije-Nederland wordt gezien als een risicowedstijd. Ook is er een Hippiefestival en een evenement in Molenlanden. Er kan ook geen veiligheidscan worden gemaakt en politie op afstand van Gorinchem zit”, aldus Melissant. We zocht de burgemeester door, maar kwam er niet uit. Voor de volgende wedstrijden wil de burgemeester kijken wat er wel mogelijk is. Melissant: “Mocht Nederland doorgaan, dan willen wij als gemeente denken in mogelijkheden in overleg met de horeca. Zodat we gezamenlijk voetbal kunnen kijken.”
Vooruitkijken Fractievoorzitter Johan Klein (Stadsbelang) pleitte er in tweede termijn voor vooruit te kijken naar mogelijkheden voor de komende wedstrijden. Van Santen stond achter de woorden van Klein. “Veiligheid is van belang. Ik wil het wel in perspectief plaatsen. Het gaat niet om een groot festival. Het gaat om het dorpse gevoel, klein plein, geen tienduizend man. Daarnaast gaven de Gorinchemse ondernemers dat het naar binnen richten van schermen de veiligheid niet ten goede komt. Een aanvraag afwijzen kan ook het onbedoelde effect hebben dat andere ondernemers het niet aanvragen. Gorinchem is een stad met veel voetbal, het zorgt voor saamhorigheid en verbroedering”, sprak Van Santen. Democraten Gorinchem pleitten voor ‘iets meer lef en stappen zetten’. Fractievoorzitter Joost van der Geest (CDA) snapte de burgemeester wel, maar vroeg wel om eerder te gaan nadenken en uitwerken om zodoende eerder te kunnen participeren. Gorcum Actief was het met Van der Geest eens. Fractievoorzitter “Het politie argument is het enige argument om niet gaan feesten. We moeten dit voor zijn en we weten al lang dat dit eraan zit te komen. Het overkomt ons elke weer. Ik denk dat we daar nu echt eens een eind aan moeten maken aan de traditie dat wij de laatsten zijn. Ik ben er eigenlijk behoorlijk teleurgesteld over”, aldus fractievoorzitter Everdien Hamann (Gorcum Actief). Ook de PvdA zag schermen wel zitten. De SP kreeg ‘een naar gevoel’ dat Gorinchem geen scherm kan neerzetten. Burgemeester Melissant benadrukte dat goed wordt gekeken wat wel mogelijk is. Ook vroeg ze initiatiefnemers eerder met een aanvraag te komen, zodat iets tijdig kan worden georganiseerd. “Laten we hier van leren met elkaar. Er is tegelijk heel veel mogelijk met elkaar in Gorinchem en laten we dat optimaal uitnutten”, sprak Melissant.
De aanvraag van een ondernemer om zaterdag 6 juli op de Varkenmarkt een groot scherm te plaatsen voor de voetbalwedstrijd Nederland-Turkije is door de gemeente afgewezen. De politie bracht een negatief advies uit omdat sprake is van een risicowedstrijd. Dit mede vanwege gebrek aan politiecapaciteit die onder andere ingezet wordt voor het Hippiefestival komend weekend in Gorinchem.
VVD raadslid Niels van Santen vroeg het college al eerder om een spoedprocedure toe te passen voor vergunningsaanvragen voor een groot scherm. Aanvankelijk hadden weinig ondernemers trek in een groot scherm vanwege de hoge licentie kosten van de NOS voor de uitzendrechten. Toen deze fors werden verlaagd, bleek een vergunningsaanvraag vanwege de lange doorlooptijd een struikelblok. Reden voor de VVD om te pleiten voor een spoedprocedure. Een ondernemer aan de Varkenmarkt diende alsnog een aanvraag in, deze werd ook in behandeling genomen op het stadhuis.
HIPPIEFESTIVAL
Na snelle beantwoording van de schriftelijke vragen van de VVD diende de fractie samen met Stadsbelang, Democraten Gorinchem en Gorcum Actief alsnog de motie ‘Voetbal weer terug op de Gorcumse pleinen’. Donderdagmiddag had burgemeester Reinie Melissant al overleg met de politie over de evenementenvergunning en die gaf een negatief advies vanwege risico’s voor de veiligheid. De verdeling van de politiecapaciteit van het team Lek-Merwede wordt al veel eerder verdeeld over evenementen n de regio. Zo wordt dit weekend in Gorinchem ook het Hippiefestival gehouden. en is er een groot evenement in de gemeente Molenlanden. De burgemeester toonde zich wel bereid om voor eventuele volgende wedstrijden op 10 en 14 juli opnieuw te bekijken of een scherm plaatsen mogelijk is.
Hoewel de raadsleden huiverig zijn om tegen het negatieve veiligheidsadvies van de politie in te gaan, zijn ze wel verbaasd dat een scherm niet zou mogen in Gorinchem. ,,Gorinchem is toch eigenlijk een groot dorp, overal staan schermen en bij ons niet?”, zo vroeg Johan Klein (Stadsbelang) zich af. Ook Niels van Santen meende dat het in andere gemeenten wel mogelijk is. ,,Het is geen groot evenement. En de hulpdiensten zijn al in de stad voor het HIppiefestival.” Joost van der Geest noemde het onverstandig om tegen het veiligheidsadvies van de politie in te gaan, maar hij drong wel aan om snel een draaiboek te maken voor dit soort evenementen.
GROTE MARKT
Ondanks het negatieve politieadvies werd de motie wel in stemming gebracht, alleen Anselm Krol (CU/SGP) stemde tegen de motie. Burgemeester Melissant zegde toe dat ze voor 10 en 14 juli opnieuw in overleg gaat met politie en horecaondernemers. Verder wordt een draaiboek gemaakt voor komende evenementen. Mogelijk willen ondernemers op de Grote Markt voor 10 en eventueel 14 juli alsnog een grote scherm plaatsen om zo samen voetbal te kijken. Tien jaar geleden tijdens het WK werden in de Evenementenhal in Gorinchem grote beeldschermen geplaatst om samen voetbal te kijken.