Zorgen vervuilde grond Spijk (2/4)

Van Santen voorziet een grote impact daarvan op Gorinchem en wil weten wat de gevolgen zijn van de rechterlijke uitspraak. Hij vraagt het college de risico’s in te schatten voor Gorinchem en haar inwoners.

De vervuiling van de golfbaan met staalslakken
De vervuiling van de golfbaan met staalslakken Waterschap Rivierenland

VVD raadslid Niels van Santen vreest voor gevolgen vervuilde golfbaan Spijk

24 augustus 2023 om 08:35 Politiek

GORINCHEM De vervuiling van golfbaan the Dutch in Spijk met staalslakken dateert al van 2019, maar nog altijd is geen afdoende oplossing gevonden voor het saneren. Reden voor VVD raadslid Niels van Santen het college te vragen wat de risico’s van vervuiling zijn voor inwoners van Gorinchem. Dit mede naar aanleiding van de gerechterlijke uitspraak van 6 juli, waarin de oplossing voor de vervuiling als niet afdoende is beoordeeld door de rechter. 

Van Santen is niet het eerste raadslid in Gorinchem dat zich zorgen maakt over de vervuiling. In 2020 stelde raadslid Everdien Hamann van Gorcum Actief al schriftelijke vragen over lozingen van vervuild water op de Linge. Voorjaar 2023 presenteerde de gemeente West-Betuwe een plan voor sanering en aanleg van een zonnepark om de kosten voor de sanering te betalen. Daarvoor zouden de staalslakken worden geconcentreerd en ingepakt in een geluidswal pal aan de Betuweroute in combinatie met de aanleg van een zonnepark. Het plan werd in mei gepresenteerd tijdens een inwonersavond in Vuren. De Vereniging tot Behoud Lingelandschap maakte bezwaar tegen het plan en de rechter oordeelde dat het saneringsplan niet afdoende was. 

LOZINGEN

Volgens van Santen leidt de rechterlijke uitspraak tot onduidelijkheid en risico’s. Vooral voor bewoners van de Lingewijk, de golfbaan in Spijk ligt het dichtst bij deze wijk. Ook omdat niet duidelijk is wanneer de verdere sanering ter hand wordt genomen. ,,Zo kan vertraging een verdere verslechtering van de situatie rond het gebied ten noorden van Gorinchem veroorzaken, waarbij nog onbekend is wat de gevolgen zijn en welke gezondheidsrisico’s er zijn voor de inwoners van Gorinchem”, zo schrijft Van Santen aan het college. Als voorbeeld noemt hij verslechtering van de luchtkwaliteit en het oppervlaktewater bij lozingen van overtollig regenwater van het golfterrein op de Linge. Ook wijst hij op risico’s op de langere termijn zoals verzakkingen/verschuivingen in de grond bij de inzet van een hoge(re) geluidswal, waardoor mogelijk verschuivingen kunnen plaatsvinden van de nabijgelegen Betuwelijn en dat het grondwater alsnog in aanraking komt met staalslakken. 

BEWONERSAVOND

Van Santen voorziet een grote impact daarvan op Gorinchem en wil weten wat de gevolgen zijn van de rechterlijke uitspraak. Hij vraagt het college de risico’s in te schatten voor Gorinchem en haar inwoners. Ook vraagt hij het college hoe bewoners in Gorinchem worden betrokken bij de sanering en of sprake is van afdoende informatievoorziening. Als voorbeelden noemt hij huis-aan-huis meldingen en/of een informatieavond. Op 8 juni werd door de gemeente West-Betuwe  al een bewonersavond gehouden in dorpshuis de Lindehof in Spijk. Op deze drukbezette bijeenkomst kwamen veel vragen over de sanering en de vuiling van de golfbaan. De gemeente West-Betuwe heeft op haar site een tijdlijn geplaatst over golfbaan The Dutch vanaf de constatering van de vervuiling in 2019 tot juni 2023. De rechterlijke uitspraak van 6 juli is nog niet opgenomen in die tijdlijn. 

Bron: https://www.destadgorinchem.nl/lokaal/politiek/954178/vvd-raadslid-niels-van-santen-vreest-voor-gevolgen-vervuilde-

Zorgen vervuilde grond Spijk (1/4)

,,Zijn er recente onderzoeken die die stelling nog steeds onderbouwen?’’ vraagt Van Santen zich af. ,,De meeste onderzoeken naar de aard en omvang van de vervuiling zijn al weer enkele jaren oud. En de zorgen onder inwoners zijn niet verdwenen.

Het vervuilde terrein langs de A15, gefotografeerd in het najaar van 2020 toen het gebied werd ingedamd.
Het vervuilde terrein langs de A15, gefotografeerd in het najaar van 2020 toen het gebied werd ingedamd. © Cor de Kock

Zorg over sanering vervuilde grond in Spijk: ‘Deze milieuramp trekt zich niets aan van provinciegrens’

Gorcumers maken zich zorgen: kunnen zij op termijn gezondheidsklachten krijgen door de vervuilde grond bij de golfbaan in Spijk? Zeker nu de rechter de vergunning voor een zonnepark heeft vernietigd waarmee de saneringskosten moeten worden betaald. ,,Met name in de Lingewijk zijn de zorgen groot.’’

Anja Broeken 22-08-23, 06:00

Dat zegt VVD-raadslid Niels van Santen. Hij klopt bij burgemeester en wethouders aan met vragen over de vervuiling en het saneringsplan. ,,Die zorgen zijn er al veel langer. Eigenlijk vanaf het moment dat duidelijk werd dat het foute boel was in Spijk.’’

Dat is inmiddels ruim vier jaar geleden. Voorjaar 2019 liet de gemeente West Betuwe in het gebied tussen de A15 en de Haarweg het voorbereidende werk voor de aanleg van een tweede golfbaan acuut stilleggen. Waterschap Rivierenland trok aan de bel toen het in het oppervlaktewater sterk verhoogde concentraties zware metalen ontdekte. Die vervuiling bleek afkomstig van de 670.000 ton staalslakken die in Spijk waren gestort.

Er ontstond juridisch getouwtrek over wat er moest gebeuren. Uiteindelijk viel de beslissing dat een deel van de staalslakken moest worden opgeruimd. Het restant wordt ingepakt met folie om te voorkomen dat de vervuiling zich verspreidt. De kosten van opruimen en inpakken gaat in de miljoenen lopen. Geld dat moet worden verdiend met de aanleg van een zonnepark in het gebied.

Rechter vernietigt vergunning

,,Vorige maand heeft de rechter de vergunning voor die aanleg vernietigd nadat onder meer een bewonersbelangenvereniging een procedure had aangespannen’’, zegt Van Santen. ,,De reden waarom er op die plek een zonnepark kan worden aangelegd, was volgens de rechter niet goed onderbouwd. Ook blijkt de provincie dat gebied juist te hebben aangewezen als een locatie waar ze liever geen grote zonneparken ziet. Er moet dus een nieuwe vergunning komen en dat kost tijd.’’

Juni dit jaar: een stampvol dorpshuis in Spijk.
Juni dit jaar: een stampvol dorpshuis in Spijk. © Ricardo Smit

Door die vertraging vreest hij dat de situatie rond de vervuilde grond in Spijk mogelijk kan verslechteren. ,,Eigenlijk is daar gewoon sprake van een kleine milieuramp en die trekt zich niets aan van gemeente- en provinciegrenzen. Dat is ook het gevoel wat met name onder inwoners van de Lingewijk leeft. We moeten als gemeente Gorinchem daarom ook zorgen dat we op de hoogte zijn van alle ontwikkelingen daar.’’

‘Doorschuiven van probleem’

Van Santen is niet de eerste die bij het college aanklopt. Everdien Hamann, raadslid voor Gorcum Actief, stelde in de zomer van 2020 ook vragen over de vervuilde grond. Ze vreesde dat ‘de sanering niet veel meer was dan het doorschuiven van het probleem naar de volgende generatie’. Het college liet haar weten dat – op dat moment – niet bleek dat de vervuiling doorsijpelde naar Gorcums grondgebied.

,,Zijn er recente onderzoeken die die stelling nog steeds onderbouwen?’’ vraagt Van Santen zich af. ,,De meeste onderzoeken naar de aard en omvang van de vervuiling zijn al weer enkele jaren oud. En de zorgen onder inwoners zijn niet verdwenen. Dat werd wel duidelijk toen in juni van dit jaar in Spijk een bewonersavond werd gehouden om de mensen daar bij te praten. Er kwam een stortvloed van vragen en zorgen.’’

Gevoelens die ook in Gorinchem leven, merkt hij regelmatig. Hemelsbreed gezien ligt het vervuilde gebied op zo’n anderhalve kilometer van de Lingewijk. Oppervlaktewater uit het vervuilde gebied wordt afgevoerd via een slang die in de Linge uitkomt. ,,Nog steeds. Niet iedereen is er gerust op dat dit water wel echt schoon is, om maar een voorbeeld te noemen. Juist daarom is het verstandig om ook inwoners van Gorinchem goed te informeren.’’

Bron: https://www.ad.nl/gorinchem/zorg-over-sanering-vervuilde-grond-in-spijk-deze-milieuramp-trekt-zich-niets-aan-van-provinciegrens~a471d442/

Alcoholverbodsborden verdwenen

En wie dronken is, kan tevens beboet worden voor openbare dronkenschap. Dat is overal strafbaar’’, legt een woordvoerder van de gemeente uit.

In mei werden bij het Piazza Center alcoholverbodsborden opgehangen, net als in het wijkpark in Oost.
In mei werden bij het Piazza Center alcoholverbodsborden opgehangen, net als in het wijkpark in Oost. © Ricardo Smit

Alcoholverbodsborden verdwenen uit wijkpark, maar wie dronken is, kan gewoon worden bekeurd

Dieven hebben in een wijkpark in Gorinchem borden gestolen die waarschuwen dat er ter plekke een alcoholverbod geldt. Maar met de diefstal is het verbod niet gelijk van de baan.

Anja Broeken 16-08-23, 16:20 Laatste update: 16-08-23, 16:23

De gemeente Gorinchem liet dit voorjaar in wijkpark ’t Haagje meerdere waarschuwingsborden ophangen. In het park aan de oostkant van de stad geldt al enkele jaren een alcoholverbod. Directe aanleiding voor het instellen ervan is dat omwonenden veel overlast ondervonden van jongeren die daar zaten te drinken.

Verbod bij Piazza Center

Die nieuwe borden werden geplaatst tegelijkertijd met de borden bij het Piazza Center in de Gildenwijk. Daar werd dit voorjaar een alcoholverbod ingesteld na klachten van winkeliers en bezoekers. Notoire overlastgevers, veelal onder invloed van drank, vielen hen lastig.

Door het alcoholverbod kan de politie ingrijpen nog voordat het drankgebruik uitmondt in overlast. Dat betekent dat in een gebied waar zo’n verbod geldt iemand geen geopend blikje of flesje met alcoholhoudende drank bij zich mag hebben. Het verbodsbord is bedoeld om dit duidelijk te maken.

Overal strafbaar

,,De diefstal van de borden in ’t Haagje betekent niet automatisch dat het verbod niet meer geldt. Het alcoholverbod blijft van kracht. Jongeren die in het park komen, zijn veelal bekend bij de wijkagenten. En wie dronken is, kan tevens beboet worden voor openbare dronkenschap. Dat is overal strafbaar’’, legt een woordvoerder van de gemeente uit.

De verbodsborden worden zo snel mogelijk weer teruggehangen op de palen waar ze eerder hingen.

Alleen de beugels waaraan het alcoholverbodsbord vastzat, hangen nog aan de lantaarnpaal in wijkpark 't Haagje. Er zijn op meerdere plaatsen borden weg.
Alleen de beugels waaraan het alcoholverbodsbord vastzat, hangen nog aan de lantaarnpaal in wijkpark ’t Haagje. Er zijn op meerdere plaatsen borden weg. © Niels van Santen

Bron: https://www.ad.nl/gorinchem/alcoholverbodsborden-verdwenen-uit-wijkpark-maar-wie-dronken-is-kan-gewoon-worden-bekeurd~a1a856d2/