Nieuw anti-discriminatiebeleid

Niels van Santen (VVD) denkt niet dat nieuw beleid meer gaat helpen, datzelfde gold ook voor Maarten de Pagter (CU/SGP).

Lisanne Kuling, Dea Dervishi en Pieternelle Maris wandelen over het Regenboogpad bij het stadhuis
Lisanne Kuling, Dea Dervishi en Pieternelle Maris wandelen over het Regenboogpad bij het stadhuis Foto: Hannie Visser-Kieboom

Raadsmeerderheid vindt dat Gorinchem al genoeg doet om discriminatie tegen te gaan

POLITIEK – vr 31 mrt., 11:42

GORINCHEM

D66 en PvdA dienden donderdagavond een motie in met de oproep om meer werk te maken van het antidiscriminatie beleid in Gorinchem. Ze riepen niet alleen op om in te zetten op voorlichting en preventie, maar bijvoorbeeld ook na te denken hoe discriminatie kan worden bestreden. De motie kreeg onvoldoende steun, wethouder Eva Dansen somde op wat de gemeente allemaal al doet. In het najaar wordt het huidige emancipatie- en diversiteitsbeleid herijkt, volgens de wethouder het juiste moment om anti-discriminatie daaraan toe te voegen. 

Directe aanleiding voor de motie van D66 en PvdA is een oproep van minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan de gemeenten die dat nog niet doen om antidiscriminatiebeleid te ontwikkelen. In de voorbije jaren kregen enkele discriminatie zaken in Gorinchem landelijke aandacht, zoals de aanklacht tegen de Gomarus over de omgang met LHBTi leerlingen op school. Daar deed zelfs de landelijke onderwijsinspectie onderzoek naar het beleid van de school, dat inmiddels is aangepast. In 2019 stelde SP raadslid Arien van Houwelingen vragen aan het college over het voorgaan van een ‘Nashville’ predikant in de Grote kerk in de stad. Najaar 2019 werden in het Gijsbert van Andelpark jongeren mishandeld waarbij mogelijk een racistisch motief meespeelde. Kijkend naar de laatste cijfers zijn in 2020 bij het anti-discriminatie bureau Radar in totaal 39 klachten binnengekomen. 

Respect

Gorinchem heeft thans al een diversiteits- en emancipatiebeleid. Eerder nam de gemeenteraad moties aan om van Gorinchem een regenbooggemeente te maken, maar ook de Stad van tolerantie. Als regenbooggemeente kreeg Gorinchem een regenboogpad bij het stadhuis en een bankje Buiten de Waterpoort. De gemeente doet jaarlijks ook mee aan de ‘Week van Respect’ en organiseert sessies in het kader van ‘Gorinchem in dialoog’. In de brief van de minister van BZK wijst ze op handreikingen voor anti-discriminatiebeleid en worden ook enkele voorbeelden genoemd. Zo is in Deventer een werkgroep diversiteit actief en heeft Amstersfoort een ‘route van verzoening’.  

Hoofddoek

Soms worden jongeren geweigerd bij de disco, sommige leerlingen krijgen nooit een stage of een huurwoning

Sinds 2021 stelt Gorinchem in de jaarlijkse burgerpeiling een vraag over discriminatie, daaruit blijkt dat bijna één op de vijf inwoners weleens discriminatie of racisme ervaart. Het gaat om meerdere vormen, zoals leeftijdsdiscriminatie of op grond van ras, geslacht of seksuele voorkeur. Tom van der Meijden van D66 zegt dat de motie ook oproept om beleid te ontwikkelen als het misgaat.  ,,Nu steekt de gemeente vooral in op voorlichting en preventie, maar wat doen we als het fout gaat? Hoe gaan we daarmee om? De gemeente moet mensen direct aanspreken. Bij de Gomarus, waar jongeren uit de kast kwamen, moet het college direct actie ondernemen en in gesprek gaan met het schoolbestuur. De minister wees op allerlei handreikingen, die kunnen we toevoegen aan het beleid, zodat we net een stapje extra doen. Soms worden jongeren geweigerd bij de disco, sommige leerlingen krijgen nooit een stage of een huurwoning.” Meest concrete voorbeeld dat D66 noemde, was een stagiaire die vanwege haar hoofddoek werd afgewezen op een school. Verder willen D66 en PvdA dat de aanpak van discriminatie en racisme niet alleen via het sociaal domein wordt aangepakt, maar te kiezen voor een breder, overkoepelend beleid ,,Want gelijke behandeling is de basis, het beginpunt en de eerste voorwaarde voor een rechtvaardige stad”, zo schrijven ze in de motie. 

Burgerschapskunde

Raadslid Wendy Alba Heijdenrijk hield de raad voor dat D66 discriminatie effectief wil bestrijden, toch stemde de meerderheid van de raad tegen de motie. Jacques Roeland van Stadsbelang wees op het huidige emancipatie- en diversiteitsbeleid van de gemeente, ook refereerde hij aan de lessen burgerschapskunde die scholen sinds 2021 verplicht zijn te geven. Niels van Santen (VVD) denkt niet dat nieuw beleid meer gaat helpen, datzelfde gold ook voor Maarten de Pagter (CU/SGP). Aron Foppen van de SP liet weten dat volgens zijn fractie Gorinchem haar zaken prima op orde heeft. ,,Wat draagt deze motie bij?, zo wilde hij weten van D66, maar ook van mede indiener Paulien de Groot. 

Inclusiviteit

Wethouder Eva Dansen noemde de motie sympathiek, maar overbodig omdat Gorinchem volgens haar al zoveel doet om een inclusieve stad te zijn. Ze kondigde een raadsinformatiebrief aan voor april, waarin ook cijfers over discriminatie in 2022 zijn opgenomen. Veder wordt in het derde kwartaal van 2023 het huidige emancipatie- en diversiteitsbeleid herijkt. Ze noemde verder het lesprogramma van Radar en de politie op middelbare scholen, de adviezen van twee studenten om de bekendheid van Radar te vergroten en een training inclusiviteit.  Mensen met klachten over discriminatie kunnen deze melden bij Radar. In de tweede termijn stelde raadslid Maarten de Pagter (CU/SGP) voor om de motie aan te houden, maar D66 en PvdA brachten deze toch in stemming. Uiteindelijk stemde elf raadsleden voor (CDA, D66, PvdA en Democraten Gorinchem) en dertien tegen, waarmee de motie werd verworpen.

Bron: https://www.destadgorinchem.nl/lokaal/politiek/915286/raadsmeerderheid-vindt-dat-gorinchem-al-genoeg-doet-om-discri

Voortgang woningbouw (2/2)

Vooral de ontwikkeling van de tiny houses bij Dalem en Gorinchem-Oost volgt Van Santen met argusogen. ,,Het idee is prachtig. Maar het lijkt niet te stroken met wat het nu wordt.”

Zorgen om tiny houses in Gorinchem: ‘Moeten voorkomen dat het een tweede woning wordt’

Uitgestelde projecten, een onduidelijke voortgang en plannen die wellicht anders gerealiseerd worden dan voorgespiegeld. De VVD vraagt zich af of er wel wordt doorgepakt op de Gorcumse woningmarkt, maar vooral ook of tiny houses straks wel gebruikt worden zoals is voorgesteld.

Michel Broekhuizen 06-03-23, 09:34

De ontwikkeling van tiny houses, zoals hier in Dalem, baart VVD-fractievoorzitter Niels van Santen zorgen: ,,Het idee om er te wonen is prima, maar het is niet de bedoeling dat het een vakantiewoning wordt."
De ontwikkeling van tiny houses, zoals hier in Dalem, baart VVD-fractievoorzitter Niels van Santen zorgen: ,,Het idee om er te wonen is prima, maar het is niet de bedoeling dat het een vakantiewoning wordt.” © Privé

,,We hopen dat er op een juiste manier wordt doorgepakt”, zegt fractievoorzitter Niels van Santen. Hij doelt op de kavels bij Lingewijk Noord. ,,Dat lijkt in een impasse te zitten. Er zijn tal van participatieavonden geweest, maar sindsdien is het stil.” Diezelfde vragen stelt hij bij het bedrijfspand van autodealer Bergwerff nabij de Kleine Haarsekade.

‘Ik ben een liberaal, maar dat is niet de bedoeling’

Vooral de ontwikkeling van de tiny houses bij Dalem en Gorinchem-Oost volgt Van Santen met argusogen. ,,Het idee is prachtig. Maar het lijkt niet te stroken met wat het nu wordt. Eerst was het 30 vierkante meter, nu wordt er gesproken over 46 vierkante meter. Waarom wordt daar vanaf geweken? Nu lijkt het om een tweede woning te gaan, in plaats van een starterswoning. Ik ben een liberaal, maar dat is niet de bedoeling.”

Hetzelfde geldt voor de ontwikkelingen van tiny houses bij Gorinchem-Oost: ,,Hier lijken dezelfde intenties, gemeenschappelijk wonen, ook anders uit te pakken in de vorm van vakantiewoningen.”

Bron: https://www.ad.nl/gorinchem/zorgen-om-tiny-houses-in-gorinchem-moeten-voorkomen-dat-het-een-tweede-woning-wordt~a8d3c3fa/

Voortgang woningbouw (1/2)

,,Op diverse locaties in Gorinchem staan woningbouwprojecten op de planning of in ontwerp. Onze fractie hecht waarde aan een goede uitvoering van raadsopdrachten en een integrale aanpak van deze plannen”, zo schrijft Van Santen aan het college.

VVD vreest voor te grote ‘tiny houses’ aan de Waaldijk in Gorinchem

5 maart 2023 om 16:48 Wonen

GORINCHEM VVD raadslid Niels van Santen wil van het college weten hoe het staat met de voortgang van meerdere bouwplannen. Zoals in Lingewijk Noord en bij een voormalige bedrijfspand aan de Kleine Haarsekade. En hoe zit het met de Tiny Houses aan de Waaldaijk, zijn deze wel ‘tiny’ zoals de raad dat besloot?

Het perceel aan de Waaldijk 9 waar de tiny houses worden geplaatst
Het perceel aan de Waaldijk 9 waar de tiny houses worden geplaatst Gemeente Gorinchem

Het bouwplan in Lingewijk Noord op de twee kavels van het voormalig Wellant college en Rijkswaterstaat slepen zich al langere tijd voort. Eerder zijn daar afspraken over gemaakt met ontwikkelaar RED-O en Greenleaf, maar het is al langere tijd stil rond die plannen. Het Wellantcollege verhuisde al in 2015 naar de Vries Robbeweg, sinds die tijd wordt het pand bewoond door kraakwachten. RED-O wilde de school ombouwen tot appartementen voor 55 plussers. Op de kavel van Rijkswaterstaat werd aanvankelijk gedacht aan Tiny houses, maar deze plek bleek te dicht bij de snelweg. Wijkbelang Lingewijk liet eerder ook al weten dat ze vreest voor al te grootschalige nieuwbouw, omdat al het verkeer via de enige ontsluitingsweg, de drukke Arkelse Onderweg, moet. De VVD informeert nu naar de huidige stand van zaken van de bouwplannen en wil weten of deze bekeken worden in samenhang met de bouwplannen langs de Lingeoevers. ,,Op diverse locaties in Gorinchem staan woningbouwprojecten op de planning of in ontwerp. Onze fractie hecht waarde aan een goede uitvoering van raadsopdrachten en een integrale aanpak van deze plannen”, zo schrijft Van Santen aan het college.

Bij het plan voor plaatsing van Tiny Houses bij Dalem op Waaldijk 20 werd afgesproken dat de afmetingen 30m2 zijn, maar in diverse media wordt volgens de VVD 46m2 genoemd. Van Santen wil weten waarom wordt afgeweken van die afmetingen, maar ook waarom geadverteerd wordt met de optie een Tiny House als tweede huis te gebruiken en of dat wel past bij de beoogde doelgroep van kunstenaars en onderzoekers. Dezelfde vragen gelden voor het plan voor Tiny Houses op Waaldijk 9, ook hier zou sprake zijn van een oppervlakte van 46m2. Op de website van dit plan ‘Klein Dalem’ staan overigens wel de afmetingen van 30m2. Op weer een andere website met modellen zijn ook grotere afmetingen opgenomen. 

Tot slot informeert de VVD naar de status van het voormalige bedrijfspand van autodealer Berg Werff, nabij Kleine Haarsekade, in de Haarwijk. Van Santen wil weten of het pand bewoont wordt door krakers en of daar afspraken mee zijn gemaakt.

Bron: https://www.destadgorinchem.nl/lokaal/wonen/907074/vvd-vreest-voor-te-grote-tiny-houses-aan-de-waaldijk-in-gorinchem