Veilig cameratoezicht (7/7)

Van Santen vindt het een goede keuze om de camera’s uit het stationsgebied te verplaatsen. ,,Zo spelen we de twee mobiele camera’s weer vrij. Die kunnen elders in de stad worden ingezet als dat nodig blijkt te zijn.’’

Camera’s Buiten de Waterpoort staan weer aan én blijven aan: ‘Belangrijk dat mensen zich veilig voelen’

Slechts vier dagen stonden ze uit, de camera’s Buiten de Waterpoort. Burgemeester Reinie Melissant heeft besloten om het cameratoezicht in het recreatiegebied te verlengen met twee jaar tot september 2024.

Anja Broeken 16-09-22, 12:12 Laatste update: 16-09-22, 13:22

Burgemeester Reinie Melissant heeft besloten het cameratoezicht Buiten de Waterpoort te verlengen met twee jaar. © Ricardo Smit

,,Ik wil doorgaan met de inzet van cameratoezicht Buiten de Waterpoort. Het is een prachtige plek in onze stad waar veel mensen genieten. Het is belangrijk dat mensen zich er veilig voelen en cameratoezicht helpt daarbij’’, licht Melissant haar besluit toe.

Af en toe zijn er ruzies en er wordt gedeald – Gemeentewoordvoerder

Begin deze maand verliep de vergunning voor het cameratoezicht in het recreatiegebied langs de Merwede. Die was sinds 2 september 2021 van kracht. De verlenging liet op zich wachten, waardoor het besluit tot verlenging pas een kleine twee weken geleden werd genomen. Dit gebeurde opnieuw in overleg met Justitie.

De belangrijkste reden voor cameratoezicht Buiten de Waterpoort is dat binnenstadbewoners en bezoekers van het gebied zich er onveilig voelen. Die gevoelens van onveiligheid waren zo groot dat Melissant en Justitie genoeg reden zagen voor de relatief zware maatregel. Keiharde cijfers waren niet voorhanden, maar dat was geen beletsel om iedereen in het gebied voortaan in het oog te kunnen houden.

Vernielingen en vandalisme

,,Uit recente politiecijfers blijkt dat er regelmatig sprake is van verstoring van de openbare orde. Daarbij moet je denken aan vernielingen en vandalisme. Ook zijn er af en toe ruzies en er wordt gedeald’’, zegt een gemeentewoordvoerder in een verdere toelichting.

,,Het is noodzakelijk en het vergroten van het veiligheidsgevoel kan niet op een andere manier worden bereikt’’, benadrukt Melissant in een brief over het besluit die ze vrijdag naar de raad stuurde. ,,Bij het besluiten tot plaatsing is rekening gehouden met privacy van inwoners.’’

Als duidelijk is dat het nodig is om Buiten de Waterpoort toezicht te houden, zodat onze inwoners zich veilig voelen, moeten we dat doen – Niels van Santen, Fractievoorzitter van de VVD

De twee mobiele camera’s die nu in het gebied staan, worden vervangen door vaste camera’s. Die staan momenteel nog bij het station, maar daar worden de camera’s weggehaald.

Herplaatsing

,,Deze worden spoedig herplaatst op en rondom de parkeerplaats in het gebied. Hergebruik van deze camera’s betekent dat we alleen kosten maken voor het aanleggen van de kabels en de aansluiting op een uitleesruimte. Die kosten worden betaald uit het budget cameratoezicht’’, aldus Melissant.

Niels van Santen, fractievoorzitter van de VVD, is blij met die beslissing. ,,Als duidelijk is dat het nodig is om Buiten de Waterpoort toezicht te houden, zodat onze inwoners zich veilig voelen, moeten we dat doen. Ik ben overigens wel benieuwd naar de evaluatie van het eerste jaar toezicht.’’

De tekst loopt verder onder de foto.

De camera’s bij het station krijgen een plekje Buiten de Waterpoort.
De camera’s bij het station krijgen een plekje Buiten de Waterpoort. © Ricardo Smit

Of die er is, is niet helemaal duidelijk. Melissant schrijft aan de raad dat aan het einde van de nieuwe plaatsingstermijn – 2 september 2024 – een evaluatie volgt. Daarbij wordt dan ook een eventuele verdere verlenging gemotiveerd.

Elders in de stad inzetten

Van Santen vindt het een goede keuze om de camera’s uit het stationsgebied te verplaatsen. ,,Zo spelen we de twee mobiele camera’s weer vrij. Die kunnen elders in de stad worden ingezet als dat nodig blijkt te zijn.’’

De camera’s bij het station verdwijnen door veranderingen in de privacywetgeving. ProRail heeft er geen geld voor over om het toezicht op zijn grondgebied te handhaven. En op grond van de Gemeentewet zijn er onvoldoende incidenten om de camera’s te laten staan.

,,Ik vind dat we als gemeente Gorinchem bij ProRail moeten lobbyen om op en rond het station cameratoezicht te behouden. Nu gooien we het kind met het badwater weg, want zonder toezicht kan het gevoel van onveiligheid rap toenemen.’’

Bron: https://www.ad.nl/rivierenland/cameras-buiten-de-waterpoort-staan-weer-aan-en-blijven-aan-belangrijk-dat-mensen-zich-veilig-voelen~a46380c0/

Veilig cameratoezicht (6/7)

Camera Buiten de Waterpoort moest veiligheidsgevoel vergroten, maar nu staat deze uit

Voelen bewoners in de Gorcumse binnenstad zich na de komst van camera’s veilig op het parkeerterrein Buiten de Waterpoort? Het antwoord op die vraag is er nog niet, maar ondertussen staan de camera’s uit. De vergunning is namelijk verlopen.

Anja Broeken 02-09-22, 17:56

Een opgeknapt wandelpad en betere verlichting moesten het veiligheidsgevoel Buiten de Waterpoort verbeteren, maar uiteindelijk kwamen er camera’s.
Een opgeknapt wandelpad en betere verlichting moesten het veiligheidsgevoel Buiten de Waterpoort verbeteren, maar uiteindelijk kwamen er camera’s. © Cor de Kock

Met ingang van deze maand zijn de twee mobiele camera’s uitgezet. Althans, de vergunning die cameratoezicht in recreatiegebied Buiten de Waterpoort mogelijk maakte, is op 1 september vervallen. Een jaar eerder, op 2 september gingen ze online, omdat de gevoelens van onveiligheid onder bewoners en bezoekers van het gebied groot waren. Zo groot zelfs, dat burgemeester Reinie Melissant in samenspraak met justitie voldoende grond zag voor de relatief zware maatregel, waarmee iedereen in het gebied in het oog kon worden gehouden.

,,Maar heeft de plaatsing van die camera’s haar nut bewezen? We wachten al maanden op een antwoord’’, zegt Niels van Santen, fractievoorzitter voor de VVD. In februari van dit jaar stelde hij samen met Renate van Maaren, die op dat moment op persoonlijke titel in de raad zat, vragen over de eerste ervaringen met het cameratoezicht Buiten de Waterpoort.

Vragen over de proef

,,Op dat moment liep de proef ongeveer een half jaar. Het leek mij in elk geval niet onlogisch dat er een eerste beeld was van het effect. Maar goed, we kregen op dat moment de toezegging dat er ‘binnenkort’ een evaluatie zou zijn van dat cameratoezicht’’, zegt Van Santen. ,,Vervolgens heb ik half juli opnieuw geïnformeerd naar de stand van zaken.’’

Dinsdag 30 augustus kreeg hij antwoord van het college van burgemeester en wethouders. Twee dagen voordat de vergunning verloopt. ‘De evaluatie vindt nu plaats’, luidt dat antwoord. De uitkomsten worden met de raad gedeeld bij de behandeling van de jaarstukken. Dit is een jaarverslag, waarin het college financiële verantwoording heeft afgelegd over de manier waarop de gemeente haar geld heeft uitgegeven. Ook geven de jaarstukken inzicht in de uitvoering van het gemeentelijk beleid.

Camera’s hielden het voorbije jaar toezicht op dit parkeerterrein.
Camera’s hielden het voorbije jaar toezicht op dit parkeerterrein. © Cor de Kock

Van Santen vraagt zich af of de raad niet in discussie moet over cameratoezicht in Gorinchem. In principe stelt de gemeente zich op het standpunt zo min mogelijk gebruik te maken van dit middel. Cameratoezicht in de openbare ruimte maakt in principe inbreuk op de privacy van mensen. Tegelijkertijd is het een middel om de openbare orde te handhaven.

Zo is het cameratoezicht op de Grote Markt waarbij dat plein, de Molenstraat en de Kerksteeg in beeld zijn, voor jaren vastgelegd. Die vergunning is geldig tot 1 maart 2025. De camera werd na instemming van justitie neergezet om zicht te houden op het uitgaanspubliek.

Tientallen paaltjes

Ook het Stadhuisplein en het stadhuis worden sinds december 2019 op afstand in de gaten gehouden. De reden voor plaatsing was ‘een vrees voor het ontstaan van verstoring van de openbare orde en veiligheid’. Met de komst van de camera’s kwamen er ook tientallen paaltjes en grote bloembakken die de route voor het stadhuis blokkeerden. Maar waardoor die vrees werd ingegeven, werd nooit benoemd.

Het handhaven van de openbare orde en veiligheid is niet langer voldoende grond om dat toezicht te handhaven. Maar het college heeft besloten dat de camera’s blijven vanuit oogpunt van beveiliging en bewaking.

Van Santen wil dan ook weten waarom met datzelfde argument het cameratoezicht op het Stationsplein niet kan worden behouden. Het college vindt de beveiliging van de stationsomgeving niet zijn taak. ,,Maar ik vind 33 incidenten in tweeënhalf jaar best veel’’, aldus Van Santen.

Het informatiebord over cameratoezicht op het Stadhuisplein wordt opgehangen.
Het informatiebord over cameratoezicht op het Stadhuisplein wordt opgehangen. 
© Gemeente Gorinchem

Bron: https://www.ad.nl/rivierenland/camera-buiten-de-waterpoort-moest-veiligheidsgevoel-vergroten-maar-nu-staat-deze-uit~a385a9ac/?cb=055e4bd1bfb8a2b715a814f7d26e34bd&cb=d8da3622eb2cf2631e468d29fe23c2e6&auth_rd=1&auth_rd=1