Duiding verkiezingsuitslag (2/2)

,,Het is niet geloofwaardig op dezelfde voet verder te gaan, wij willen een groter draagvlak en meer diversiteit”, zo liet VVD’er Niels van Santen weten.

Bert Blase en Wilfred Schultink in Gorinchem aan de slag als informateurs

woensdag 23 maart 07:54 – 2022  

GORINCHEM  Tijdens het duidingsdebat over de verkiezingsuitslag kwam de grootste partij Stadsbelang met twee informateurs op de proppen; Bert Blase en Wilfred Schultink. Alle partijen toonden hun vertrouwen in het duo. Wel lieten enkele partijen doorschemeren dat voortzetting van de huidige coalitie geen gelopen race is. 

Bert Blase is oud burgemeester van Alblasserdam, Hardinxveld en Heerhugowaard; met Code Oranje deed hij vorig jaar mee aan de Tweede Kamerverkiezingen. Wilfred Schultink is loco secretaris van de gemeente Zwijndrecht en woont in Gorinchem. Dicky van Veen van Stadsbelang noemde Schultink het ‘Gorcumse sausje’ bij de vorming van een nieuwe coalitie. In het eerste deel van het duidingsdebat werden vooral veel felicitaties uitgedeeld door de partijen onderling, maar werd ook de wens uitgesproken te komen tot een nieuwe bestuurscultuur die het vertrouwen in de Gorinchemse politiek moet vergroten. 

VROUW IN COLLEGE Bij de nieuwe bestuurscultuur hoort voor enkele partijen ook een bredere coalitie dan de 13-12 verhouding van de laatste jaren. ,,Het is niet geloofwaardig op dezelfde voet verder te gaan, wij willen een groter draagvlak en meer diversiteit”, zo liet VVD’er Niels van Santen weten. Of die diversiteit inhoudt dat in het nieuwe college ook vrouwen een plek moeten krijgen, werd duidelijk uitgesproken door SP’er Eva Dansen. Zij was al eens wethouder, maar ook Attie Mager (VVD) en Marjo Molengraaf (CU/SGP) staken voor de verkiezingen hun wethoudersambities niet onder stoelen of banken. Tijdens het duidingsdebat presenteerde ook Ilhan Tekir (D66) zich nadrukkelijk als wethouderskandidaat. Tekir sprak tevens de wens uit tot democratische vernieuwing en een brede coalitie.

BESTUURSAKKOORD De huidige coalitiepartijen Stadsbelang, Democraten Gorinchem, PvdA en CDA hebben geen zetels verloren, wel wacht Stadsbelang een wethouderswissel na het afscheid van Dick van Zanten. Maarten Pagter (CU/SGP) wees tijdens het debat op het verlies in aantal stemmen bij Stadsbelang, Democraten Gorinchem en CDA. ,,Het is niet vanzelfsprekend dat de coalitie door kan”. Wel noemde hij het complete college vervangen niet slim, maar sprak zijn voorkeur uit van een bredere coalitie met partijen die wel gewonnen hebben. Pierre Schefferlie liet op de avond van de verkiezingsuitslag al weten een bredere coalitie te prefereren. Tijdens het duidingsdebat sprak Laura Pellikaan over verbreding en de wens tot een raadsakkoord te komen. Joost van der Geest (CDA) noemde ook enkele verschillende vormen van een bestuursakkoord om zo de gemeenteraad meer in positie te brengen. SP’er Eva Dansen roemde de samenwerking in de oppositie in de afgelopen periode. ,,Met die partijen zou ik zo in de coalitie stappen”, zo liet ze weten aan de raad. 

GESPREKKEN Hoewel alle partijen in het duidingsdebat hamerden op samenwerking en erkenden veel gezamenlijke standpunten te hebben, tekende zich bij de verkiezingscampagne wel een duidelijke scheidslijn af tussen voor- en tegenstanders van windenergie. Een scheidslijn dwars door coalitie- en oppositiepartijen heen. Everdien Hamann van Gorcum Actief was het meest duidelijk, haar partij wil het huidige bod van de RES (regionale energie strategie) van tafel. Aan de informateurs Bert Blase en Wilfred Schultink de opdracht om die verschillen te overbruggen. Ze gaan voortvarend aan de slag. Woensdag hebben ze al gesprekken met alle negen partijen in de raad gepland.

Bron: https://www.destadgorinchem.nl/lokaal/politiek/803695/bert-blase-en-wilfred-schultink-in-gorinchem-aan-de-slag-als-in 

Duiding verkiezingsuitslag (1/2)

Dat vindt ook Niels van Santen (VVD). ,,Het is niet vanzelfsprekend dat de coalitie op dezelfde voet verder gaat. Zeker niet gezien de groei van de oppositiepartijen tijdens de verkiezingen.’’

Gorcumse partijen spreken zich uit: ‘Dat huidige coalitie genoeg zetels heeft, betekent niet dat zij door moet gaan’

Dat het huidige stadsbestuur van Gorinchem tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen het aantal zetels heeft behouden, wil niet zeggen dat het ook moet doorregeren, vinden andere politieke partijen. Zij pleitten voor een ‘brede coalitie’ en sowieso voor betere samenwerking in de gemeenteraad.

Chantal Blommers 22-03-22, 19:08

In het duidingsdebat dinsdagavond bespraken de politieke partijen van Gorinchem de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van vorige week. Politieke partij Stadsbelang werd daarbij, opnieuw, de grootste. Gevolgd door nog een lokale partij, Democraten Gorinchem. Qua zetelverdeling, verandert er in Gorinchem vrijwel niets. GroenLinks deed deze verkiezingen niet mee. De zetel die daardoor ‘vrijkwam’, kwam terecht bij Gorinchem Actief, de enige partij die er een zetel op vooruitging. 

Dat alle partijen hun zetels wisten te behouden, betekent dat het huidige gemeentebestuur in principe met elkaar door kan. Zij handhaven immers hun meerderheid in de gemeenteraad. Maar veel politieke partijen lijken geen voorstander van dat idee. ,,De coalitie heeft (in aantal stemmen, red.) een tik gehad’’, zei Maarten de Pagter van ChristenUnie/SGP. ,,Het is niet logisch dat ze samen doorgaan.’’

‘Niet vanzelfsprekend’

Dat vindt ook Niels van Santen (VVD). ,,Het is niet vanzelfsprekend dat de coalitie op dezelfde voet verder gaat. Zeker niet gezien de groei van de oppositiepartijen tijdens de verkiezingen.’’ Ilhan Tekir (D66) zegt dat zijn partij 35 procent meer stemmen kreeg dan vier jaar terug. ,,Een signaal om bestuursverantwoordelijkheid te nemen.’’ Everdien Hamann (Gorkum Actief): ,,De oppositie boekte winst, de coalitie niet.’’ Bovendien, zo benadrukte Eva Dansen (SP), zag de samenwerking in de coalitie er soms ‘minder harmonieus uit dan je zou hopen’. 

En ook de huidige coalitiepartijen (Stadsbelang, Democraten Gorinchem, PvdA en CDA) gaven aan dat zij een voorstander zijn van ‘verbreding’ en ‘een stevige samenwerking’. ,,Wij willen samenwerken met alle partijen die het beste met Gorinchem voor hebben’’, zei Dicky van Veen van Stadsbelang, de partij die het voortouw mag nemen in de onderhandelingen. 

Betere samenwerking

Verschillende politieke partijen pleitten ook voor een betere samenwerking tussen coalitie en oppositie en voor een ‘open bestuurscultuur’. Voor de verkiezingen spraken raadsleden zich in het AD uit over machtsspelletjes en de ‘verziekte sfeer’ in de gemeenteraad. ,,Een goede positieve samenwerking moet aan de basis staan van het nieuwe bestuur’’, zei Laura Pellikaan (Democraten Gorinchem). ,,Meer vertrouwen en minder bureaucratie’’, bepleitte Jack van Oostrum (PvdA). ,,Hoe creëren we een goede verstandhouding met elkaar? Hoe verbeteren we de betrokkenheid?’’ vroeg Niels van Santen (VVD) zich hardop af. 

Wat is er allemaal mogelijk qua coalitie in Gorinchem? In onderstaande coalitiebouwer kun je de verschillende opties bekijken. Klik hier

Dat aanpakken is nodig, vinden eigenlijk alle partijen, ook om de lage opkomst (51 procent van de stemgerechtigde Gorcumers bracht een stem uit) aan te pakken. Joost van der Geest (CDA) hoopt dat er lokaal onderzocht kan worden waarom zo weinig inwoners deze verkiezingen van zich lieten horen. 

Hoe nu verder?

Nu het duidingsdebat achter de rug is, is het aan de twee – door Stadsbelang aangewezen en door alle partijen gesteunde – informateurs om de volgende stappen te zetten in het proces. Bestuurder Bert Blase (onder meer voormalig burgemeester van Alblasserdam) en topambtenaar en Gorcumer Wilfred Schultink gaan woensdag al met partijen om de tafel zitten. Zij gaan vervolgens kijken welke samenwerkingen kans van slagen hebben. CDA en SP gaven hen nog mee, ook op zoek te gaan naar een vrouw die als wethouder aan de slag kan en wil. 

Bron: https://www.ad.nl/rivierenland/gorcumse-partijen-spreken-zich-uit-dat-huidige-coalitie-genoeg-zetels-heeft-betekent-niet-dat-zij-door-moet-gaan~a17e82b1/

Uitslag verkiezingen (2/2)

Lijsttrekker Niels van Santen van de VVD scoorde een goede tweede plek met 929 stemmen. Op woensdag 30 maart wordt de nieuwe raad op het stadhuis geïnstalleerd.

Twee extra vrouwen in de raad door voorkeurstemmen

dinsdag 22 maart 08:11 – 2022   

GORINCHEM In de nieuwe gemeenteraad zijn tien vrouwen gekozen. Enkele van hen komen via voorkeursstemmen alsnog in de raad, zoals Paulien de Groot voor de PvdA. Zij stond op plaats vijf en kreeg 337 voorkeursstemmen, ze passeerde daarmee zittend raadslid Ashraf Hachhouch die op plek twee stond op de lijst. 

Ook bij CU/SGP is een vrouw met voorkeurstemmen gekozen. Zittend raadslid Marjo Molengraaf behaalde 202 stemmen en passeerde daarmee de nummer twee Richard Meijer. Zelf stond Molengraaf op een zesde plaats op de lijst. De overige vrouwen in de raad zijn Willemijn Paans, Gulsen Metz (beiden Stadsbelang), Laura Pellicaan (Democraten Gorinchem), Attie Mager (VVD), Janneke van Oversteeg (CDA), Eva Dansen (SP), Wendy Alba Heijdenrijk (D66) en Everdien Hamann (Gorcum Actief). De huidige gemeenteraad van Gorinchem telt thans acht vrouwen. 

KIESDREMPEL Bij de PvdA is ook zittend raadslid Ali Kocak net als Pauline de Groot met voorkeurstemmen gekozen in de raad, hij stond op nummer vier, terwijl zijn partij drie zetels haalde. Bij Stadsbelang komt voorzitter Fatih Polatli in de raad, hij behaalde 233 stemmen. Hij is tevens de wethouderskandidaat voor zijn partij. Bij Democraten Gorinchem passeert de nummer 7 op de lijst Anouar Boutachkourt met 172 voorkeurstemmen Marjan Versluis, zij stond op nummer vier. Ook wethouder Ro van Doesburg behaalde de kiesdrempel met 158 stemmen. Stadsbelang lijsttrekker Dicky van Veen behaalde met 957 stemmen ook de meeste van alle kandidaten. 

Lijsttrekker Niels van Santen van de VVD scoorde een goede tweede plek met 929 stemmen; derde werd Everdien Hamann van Gorcum Actief met 899 stemmen in totaal. Op woensdag 30 maart wordt de nieuwe raad op het stadhuis geïnstalleerd.

Bron: https://www.destadgorinchem.nl/lokaal/politiek/803066/twee-extra-vrouwen-in-de-raad-door-voorkeurstemmen

Uitslag verkiezingen (1/2)

Bij de VVD (drie zetels) hebben met name lijsttrekker Niels van Santen (929) en nummer 2 Attie Mager (363) veel stemmen binnengebracht.

Hoe gaat de Gorcumse gemeenteraad er straks uitzien? Déze Gorcumers zijn met voorkeursstemmen gekozen

De kiezer heeft gesproken, maar hoe gaat de Gorcumse gemeenteraad er straks uitzien? Maandag wordt de definitieve uitslag bekend gemaakt, maar op basis van de voorlopige uitslag kunnen er alvast wat zaken op een rijtje worden gezet.

Chantal Blommers 18-03-22, 17:00

De Gorcumse gemeenteraad telt 25 zetels. Om te bepalen hoeveel plekken een partij krijgt, wordt het totaal aantal geldige stemmen, gedeeld door 25. Het getal dat daaruit komt is de kiesdeler. Kortom: dat getal is het aantal stemmen dat gehaald moet worden voor één zetel. 

Maar dan zijn we er nog niet. Sommige gemeenteraadsleden krijgen veel meer stemmen dan anderen. Als zij persoonlijk verantwoordelijk zijn voor een groot deel van het aantal stemmen (25 procent van de kiesdeler), dan kunnen zij met een voorkeurstem in de gemeenteraad worden gekozen. In Gorinchem komt dat neer op 154 stemmen. 

Voorkeurstemmen

Bij de grootste partij Stadsbelang (vijf zetels) schuift zo lijstduwer en voorzitter Fatih Polatli (233 stemmen) omhoog op de lijst. Dat gaat ten koste van Dennis van Gammeren (53 stemmen). Hij staat weliswaar op plek 4, maar moet zijn plek dus afstaan aan Polatli. Op plaats 5 staat Gulsen Metz met 340 stemmen. 

Overigens is de kans groot dat Van Gammeren alsnog in de gemeenteraad komt. Polatli is namelijk ook kandidaat wethouder van zijn partij. Als grootste partij mag Stadsbelang het voortouw nemen in het vormen van een nieuwe coalitie en is de kans dus groot dat Polatli die wethoudersfunctie mag bekleden. Dan gaat hij weer uit de gemeenteraad en komt de plek vrij voor Van Gammeren. 

Ook bij de tweede partij van de stad, Democraten Gorinchem (vier zetels) vindt een verschuiving plaats op de kieslijst. De nummer vier van de lijst – Marjan Versluis (144 stemmen) – moet daar waarschijnlijk haar plekje in de gemeenteraad afstaan aan Anouar Boutachkourt (172 stemmen). Boutachkourt staat op plek zeven, maar komt op basis van de voorkeursstemmen dus toch in de vier-koppige fractie.

Veel stemmen

Bij de VVD (drie zetels) hebben met name lijsttrekker Niels van Santen (929) en nummer 2 Attie Mager (363) veel stemmen binnengebracht. Andere kandidaten hebben niet genoeg voorkeursstemmen. Dat betekent dat nummer 3 Marc Houtepen (50) automatisch in de gemeenteraad komt. 

De PvdA heeft ook drie zetels binnen geharkt. Lijsttrekker Jack Oostrum (622) komt in de gemeenteraad maar plaatsen 2 en 3 op de lijst (respectievelijk Ashraf Hachouch en Frans de Munnik) moeten hun plaatsen ‘afstaan’ aan Ali Koçak (483) en Paulien de Groot (337). 

Voor ChristenUnie/SGP (twee zetels) komt behalve lijsttrekker Maarten de Pragter (574) ook voormalig lijsttrekker Marjo Molengraaf (202) in aanmerking voor een zetel. Afgesproken is echter – vanwege regels van de landelijke CU – dat zij na 16 jaar raadlidmaatschap niet terugkeert in de raad. Zij zal dus haar voorkeurstem niet benutten, maar heeft wel aangegeven eventueel beschikbaar te zijn als wethouder.

Ook de huidige coalitiepartij CDA heeft twee zetels bemachtigd. Omdat de nummers 1 en 2 – Joost van der Geest (591) en Janneke van Oversteeg (147) – ook de meeste stemmen kregen, gaan die zetels in eerste instantie naar hen. Datzelfde gebeurt bij D66 waar lijsttrekker Ilhan Tekir (715) en nummer 2 Wendy Alba Heijdenrijk (339) de meeste stemmen kregen. En bij Gorcum Actief, de enige partij die er een zetel op vooruit ging. Voor die partij komen Everdien Hamann (889) en Björn Bahlmann (179) in de raad.

Eén vrouw, Paulien de Groot van de PvdA, komt als gevolg van de voorkeur­stem­men in de raad en heeft daarmee een mannelijke kandidaat gepasseerd

Bij de SP heeft de tweede vrouw op de lijst Dieuwertje Stevens (141) nét niet genoeg stemmen voor een zetel. Behalve lijsttrekker Eva Dansen (629) komt daarom Ariën van Houwelingen (58) in de gemeenteraad. De overige twee partijen Jezus Leeft (81) en Zorg voor Gorkum (407) kregen niet genoeg stemmen om voor een zetel in aanmerking te komen.

Vrouwen in de raad

De nieuwe gemeenteraad wordt op woensdag 30 maart geïnstalleerd. Ook daarna kunnen er nog verschuivingen plaatsvinden. Net als Polatli kunnen andere gemeenteraadsleden ‘doorschuiven’ als zij wethouder worden. Dan neemt een andere kandidaat de plek in de raad over. 

Vooralsnog telt de gemeenteraad in elk geval negen vrouwen. Voor Stadsbelang komen er twee vrouwen in de raad, voor CU/SGP (doordat Marjo Molengraaf stopt) nul. De andere partijen leveren allemaal één vrouw. De meeste dames komen in de gemeenteraad omdat zij hoog genoeg op de kieslijst stonden. Eén vrouw, Paulien de Groot van de PvdA, komt als gevolg van de voorkeurstemmen in de raad en heeft daarmee een mannelijke kandidaat gepasseerd. 

Wat verder opvalt…

In Gorinchem was het opkomstpercentage 51 procent, iets lager dan vier jaar geleden. 15440 inwoners van de stad brachten een stem uit op een kandidaat. In 39 gevallen werd blanco gestemd en 48 keer was een stem ongeldig. 

Dicky van Veen, lijsttrekker van Stadsbelang, kreeg met 957 stemmen de meeste stemmen van alle kandidaten. Eén kandidaat (van Zorg voor Gorkum) kreeg nul stemmen. Bij één stembureau werd een stembiljet méér geteld, dan dat er mensen waren komen stemmen. Bij andere stembureaus werden in totaal acht stembiljetten minder geteld dan er mensen waren komen stemmen. In twee gevallen kwam dit omdat leden van het stembureau zagen dat een kiezer het stembiljet niet had ingeleverd. De overige verschillen konden niet worden verklaard. 

Bron: https://www.ad.nl/rivierenland/hoe-gaat-de-gorcumse-gemeenteraad-er-straks-uitzien-deze-gorcumers-zijn-met-voorkeursstemmen-gekozen~ac17fde9/

Live verkiezingsuitslag Gorinchem

Woensdag 16 maart 2022 waren de gemeenteraadsverkiezingen.

Woensdag 16 maart 2022 waren de gemeenteraadsverkiezingen. Hierbij werden de leden van de gemeenteraad van de gemeente Gorinchem gekozen. Op woensdag 16 maart om 20.30 uur was er een livestream om de eerste uitslagen bekend te maken.

Spreiding huisartsenzorg (1/3)

Aan de gemeente Gorinchem vraagt hij onder meer hoe de huisartsen nu verdeeld zijn over de verschillende wijken en of er ook ‘rekening is gehouden met de instroom van statushouders en arbeidsmigranten, alsmede met groei van diverse wijken’. De gemeente Gorinchem heeft nog niet op de vragen gereageerd.

Zorgen om aantal huisartsenpraktijken in Gorinchem

Huisartsen in Gorinchem kampen met ruimtegebrek, stelt de VVD. Volgens de partij wordt er bij nieuwbouw te weinig rekening gehouden met voorzieningen, waardoor huisartsenpraktijken – die het aantal patiënten zien toenemen – niet kunnen groeien.

Chantal Blommers 13-03-22, 12:01

Als het aan de VVD ligt, wordt daarom snel goed in kaart gebracht waar de huisartsenpraktijken in Gorinchem zitten en welke knelpunten er zijn voor de praktijken die willen groeien. ,,Bij diverse Gorcumse huisartsenpraktijken is er de wens om te verhuizen, verbouwen of uitbreiden’’, zegt Niels van Santen (VVD). ,,Medewerking van de gemeente is daarbij cruciaal.’’

Volgens de VVD is het extra belangrijk om de problemen onder de loep te nemen, nu Gorinchem ook zorgdraagt voor vluchtelingen. Van Santen: ,,Het feit dat Gorinchem onderdak biedt aan asielzoekers, statushouders en vluchtelingen draagt bij aan het grote maatschappelijk belang van deze voorzieningen.’’

Aan de gemeente Gorinchem vraagt hij onder meer hoe de huisartsen nu verdeeld zijn over de verschillende wijken en of er ook ‘rekening is gehouden met de instroom van statushouders en arbeidsmigranten, alsmede met groei van diverse wijken’. De gemeente Gorinchem heeft nog niet op de vragen gereageerd.

Bron: https://www.ad.nl/rivierenland/zorgen-om-aantal-huisartsenpraktijken-in-gorinchem~a25307c2/

Lijsttrekkersdebat – Peeriscoop

Het doel was om op een laagdrempelige manier te informeren over de standpunten van alle deelnemende partijen. Doekle Terpstra was deze avond de gespreksleider.

Dinsdag 9 maart van 20.30 tot 21.45 uur kon u kijken naar een verkiezingsdebat ter voorbereiding op de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart. Dit debat werd door Theater Peeriscoop in samenwerking met Gorkum TV georganiseerd.

Het doel was om op een laagdrempelige manier te informeren over de standpunten van alle deelnemende partijen. Doekle Terpstra was deze avond de gespreksleider.

Interview lijsttrekker

,,Speerpunt voor de VVD is woningbouw in combinatie met bereikbaarheid, zo krijg je een stad waar het fijn wonen en werken is. Gorinchem is een fijne stad, maar we willen het nog beter maken.”

<p>Niels van Santen is lijsttrekker voor de VVD</p>“></p>



<p>Niels van Santen is lijsttrekker voor de VVD (Jan Noorlandt)</p>



<h1 class=VVD wil bereikbaarheid én bouwen

maandag 7 maart 11:31 – 2022

GORINCHEM – Niels van Santen wil als VVD lijsttrekker meer aandacht voor woningbouw en bereikbaarheid. Lees ook zijn reactie op vijf stellingen die de redactie hem voorlegt. 

,,Speerpunt voor de VVD is woningbouw in combinatie met bereikbaarheid, zo krijg je een stad waar het fijn wonen en werken is. Denk aan de verkeersontsluiting Noord, bruggen, bredere fietspaden en de bereikbaarheid van een aantrekkelijke binnenstad. Zo vinden we het plan voor ‘Warenhuis Gorinchem’ fantastisch. Juist dat soort initiatieven willen we omarmen en in een breder perspectief zien. Gorinchem is een fijne stad, maar we willen het nog beter maken.”

Sloop de Nieuwe Doelen en bouw elders nieuw theater

,,De beloofde oplossing voor De Nieuwe Doelen is er niet. Een groot podium is niet aan de huidige locatie gebonden, het gaat ons niet om die plek, maar om het beste plan. In ons verkiezingsprogramma pleiten we voor een groot podium, dat is van toegevoegde waarde voor onze stad. Daar hoort wel een sluitende businesscase bij. We willen cultuur in de stad behouden en zijn voorstander van een cultuurfonds om (podium)kunst en cultuureducatie te stimuleren. Dat geldt niet alleen voor het theater, maar ook andere kunstvormen. Wij zien het liefst beide, zowel een groot podium èn een cultuurfonds, voor de toekomst van kunsten in Gorinchem.”

Windmolens langs de rivier zijn een verrijking voor de skyline van Gorinchem

,,Nee, alsjeblieft niet. Het klimaat gaat ons zeker aan het hart en we moeten echt iets doen om klimaatverandering tegen te gaan. Kijk liever naar wind op zee om het op te lossen. In onze stad zijn we goed in zon op daken. We zijn een gemeente met een kleine oppervlakte en hebben heel veel daken, zowel bij woningen als de platte daken bij bedrijven. Windmolens bij Avelingen zijn schadelijk voor zowel de natuur, als wonen en werken door slagschaduw en gehoorschade. We hoeven ook niet haantje de voorste te zijn, we krijgen nu twee windmolens op Groote Haar. Verder zien we meer in nieuwe technieken zoals aquathermie, dat past beter bij de ligging aan de rivier.”

De opvanglocatie asielzoekers in het oude belastingkantoor moet snel dicht

,,De communicatie rondom opvang in het oude belastingkantoor kon beter. Het pand is in nu eigendom van het COA, dus kunnen we er als gemeente weinig mee. Gorinchem heeft haar rol gepakt in de afgelopen jaren, als het om opvang gaat. Het is tijd dat de handschoen ook door andere gemeenten wordt opgepakt. Zeker nu! Overal in het land worden opvangplekken gezocht. Op de lange termijn willen we echt een woonontwikkeling op die plek.”

Leg ook bij verkoop bestaande woningen een bewoningsplicht op

,,De woonplicht is echt een druppel op een gloeiende plaat. Wij zien veel meer in het ombouwen van leegstaande (bedrijfs) panden tot woningen of de mogelijkheid om een verdieping op bestaande woningen te bouwen. Nieuwbouw aan de Lingeoevers is goed, maar wel in combinatie met bereikbaarheid. Misschien kunnen we op termijn ook bouwen aan de Schelluinsestraat. We willen starters een kans geven en voorkomen dat woningen worden opgekocht, ook willen we scheef wonen tegengaan. Maar bij een bewoningsplicht heb je onwijs veel uitzonderingen, daarmee ga je de crisis niet oplossen.”

Maak parkeren in de binnenstad gratis om ondernemers te compenseren voor lockdown

,,Dat is een lastige keuze, je moet ook rekening houden met bewoners en bestaande parkeervergunningen. Het is meer een verkiezingsstunt die nooit wordt doorgezet. De VVD ziet meer heil in citymarketing en het ‘warenhuis van de stad’. We moeten bezoek aan de stad niet laten afhangen van gratis parkeren, maar proberen ook op andere manieren bezoekers te trekken. Via onze veerdiensten en bijvoorbeeld betere fietsvoorzieningen zoals bredere fietspaden. Goede citymarketing werkt beter dan gratis parkeren”.

Bron: https://www.destadgorinchem.nl/lokaal/overig/796752/vvd-wil-bereikbaarheid-en-bouwen