Grafrechten nabestaanden (2/2)

Raadslid Niels van Santen (VVD) informeerde ook op het stadhuis hoe de vork in de steel zit nadat hij een bericht van Muilwijk over het graf op sociale media zag.  Van Santen kreeg te horen dat als er eenmaal is opgezegd er eigenlijk geen weg meer terug is. ,,We zouden tot op zekere hoogte coulant met dit soort verzoeken kunnen omgaan, zeker als de grafsteen en -ornamenten er nog staan. To be continued’’, aldus het raadslid op Twitter. 

Het graf van de opa van Peter blijft voorlopig intact; Gorinchem onderzoekt hoe het nu verder moet

Het graf van Leen – de Cent – Muilwijk op de oude algemene begraafplaats in Gorinchem blijft voorlopig intact. ,,We onderzoeken of het juridisch mogelijk is om de grafrechten over te dragen aan zijn kleinzoon’’, zegt een woordvoerder van de gemeente desgevraagd. Daarmee is het graf nog niet gered. 

Anja Broeken 27-10-21, 21:10 Laatste update: 21:12

Peter Muilwijk bij het graf van zijn opa.Peter Muilwijk bij het graf van zijn opa. © Peter Muilwijk

Nadat zijn 86-jarige tante de grafrechten had opgezegd, probeerde Peter Muilwijk deze alsnog over te nemen. Door de opzegging is er een bijzondere situatie ontstaan omdat Muilwijk formeel geen rechthebbende is, zelfs al is hij de kleinzoon van Leendert Muilwijk. 

Lees ook

,,We onderzoeken nu wat de mogelijkheden zijn.  Voor ons is het ook reden om te kijken of we onze inwoners beter duidelijk kunnen maken hoe we als gemeente omgaan met grafrechten en rechthebbenden’’, aldus de woordvoerder.

Raadslid Niels van Santen

Raadslid Niels van Santen (VVD) informeerde ook op het stadhuis hoe de vork in de steel zit nadat hij een bericht van Muilwijk over het graf op sociale media zag.  Van Santen kreeg te horen dat als er eenmaal is opgezegd er eigenlijk geen weg meer terug is. ,,We zouden tot op zekere hoogte coulant met dit soort verzoeken kunnen omgaan, zeker als de grafsteen en -ornamenten er nog staan. To be continued’’, aldus het raadslid op Twitter. 

Bron: https://www.ad.nl/rivierenland/het-graf-van-de-opa-van-peter-blijft-voorlopig-intact-gorinchem-onderzoekt-hoe-het-nu-verder-moet~a1b36be4/

Grafrechten nabestaanden (1/2)

Gorcumer Peter Muilwijk bezoekt al veertig jaar het graf van zijn opa Leen ‘de Cent’. Maar binnenkort staat hij op de begraafplaats bij een kale plek.

Peter wil het graf van zijn opa Leen – de Cent – Muilwijk redden van ruiming: ‘Maar de gemeente zegt nee’

Gorcumer Peter Muilwijk bezoekt al veertig jaar het graf van zijn opa Leen ‘de Cent’. Maar binnenkort staat hij op de begraafplaats bij een kale plek. Zijn 86-jarige tante besloot vanwege haar hoge leeftijd de grafrechten niet te verlengen. Kleinzoon Peter wil die overnemen. ,,Maar dat kan volgens de gemeente niet.’’

Anja Broeken 27-10-21, 11:57

Leendert Muilwijk ligt sinds 1981 begraven in een huurgraf op de algemene begraafplaats aan de Willem de Vries Robbéweg. Op een steenworp afstand van de plek waar hij zijn hele leven werkte. Leendert kwam als 13-jarige jongen in dienst bij staalfabriek De Vries Robbé. Hij werkte zich op en werd dé man waar het personeel zijn loon ging halen. ,,Daarom noemde iedereen mijn opa Leen ‘de Cent’. Mensen kregen hun geld in die tijd nog contant uitbetaald. In van die loonzakjes.’’

Na veertig jaar grafrechten te hebben betaald, kreeg zijn tante deze zomer een brief van de gemeente Gorinchem met de vraag of ze een verlenging wilde. ,,Ze heeft die vraag met ‘nee’ beantwoord. Pas daarna stuurde ze de brief naar me door. ‘Misschien wil jij er nog iets mee doen?’ schreef ze’’, vertelt Peter.

Steen wordt weggehaald

Hij trok onmiddellijk bij de gemeente aan de bel. ,,Maar ik kreeg te horen dat nu de rechten waren opgezegd er geen verlenging meer mogelijk was. De steen op het graf wordt binnenkort weggehaald. Dan rest mij dus een kale plek.’’

Het graf zelf wordt namelijk niet geruimd, want op de begraafplaats aan de Willem de Vries Robbéweg wordt al jaren niemand meer begraven. De slechte ondergrond was reden voor de gemeente om aan de Haarweg een nieuwe algemene begraafplaats aan te leggen. Deze werd in 1992 in gebruik genomen. Op de oude begraafplaats vinden alleen nog bijzettingen in familiegraven plaats.

Muilwijk begrijpt dan ook niet waarom hij niet alsnog die grafrechten kan overnemen. ,,Een duidelijke uitleg krijg ik niet. Alleen dat het niet kan. Punt! Voor mij is het graf van mijn opa heel belangrijk. Ik groeide op bij hem en mijn oma. Mijn moeder raakte zwanger van een vakantieliefde en woonde nog thuis. Na de bevalling bleef ze daar wonen, dus naast mijn moeder waren mijn opa en oma er ook altijd voor mij. Mijn opa deed de dingen die een vader zou doen met zijn kind: we gingen vissen en naar het voetbal.’’

Vakantiepark van De Vries Robbé

De mooiste herinnering heeft Muilwijk aan de vakanties in Egmond aan Zee. ,,De Vries Robbé had daar zijn eigen vakantiepark voor het personeel met van die huisjes. Daar gingen we dan heen. Dat waren hartstikke leuke tijden. Tot mijn opa ziek werd. Hij rookte heel wat af en dat is hem fataal geworden. Ik was negen jaar oud toen hij overleed.’’

Sinds die tijd gaat hij regelmatig naar het graf. ,,En sinds mijn moeder het voorbije jaar overleed, kom ik er nog vaker. Zij is bijgezet in een familiegraf op diezelfde begraafplaats. Dus als ik haar graf bezoek, ga ik ook langs bij mijn opa en mijn oma. Dat is belangrijk voor me. Ik mis echt het inlevingsvermogen bij de gemeente Gorinchem.’’

Gele bordjes

Het is niet uit te sluiten dat meer nabestaanden een graf zonder steen en ornamenten zullen aantreffen op de plaats waar hun dierbaren zijn begraven. Want bij meerdere graven aan de Willem de Vries Robbéweg staan opnieuw gele bordjes met daarop een oproep aan nabestaanden zich bij de gemeente te melden. Van hen heeft Gorinchem geen recente adresgegevens meer en daardoor is familie onvindbaar.

Jaren geleden dreigde hierdoor bijvoorbeeld het graf van verzetsheld Richard Navest te verdwijnen. Gorcumers met historisch besef trokken aan de bel. Raadsleden Everdien Hamann (Gorcum Actief) en Niels van Santen (VVD) kregen het college zover om het graf van De Baviaan, zoals zijn bijnaam luidde, hoe dan ook te behouden.

Bron: https://www.ad.nl/rivierenland/peter-wil-het-graf-van-zijn-opa-leen-de-cent-muilwijk-redden-van-ruiming-maar-de-gemeente-zegt-nee~a4a6b08d8/

Stijging woningbranden (1/4)

Naar aanleiding van de woningbranden en de landelijke brandpreventieweek in oktober met als thema ‘Rookmelders redden levens’ wil Van Santen weten wat de gemeente doet aan preventie. Datzelfde geldt voor de campagne ‘Stop CO-vergiftiging’ die in november en februari wordt gehouden.

VVD bezorgt over stijging woningbranden

woensdag 27 oktober 09:10 – 2021  

GORINCHEM VVD raadslid Niels van Santen is bezorgd over de stijging van het aantal woningbranden in Gorinchem. Zijn partij dringt dan ook aan op extra brandpreventie  door bijvoorbeeld rookmelders, liefst met koolmonoxidemeting. Deze zijn vanaf 1 januari 2022 verplicht op iedere verdieping van een woning. 

In 2020 is sprake van stijging van het aantal woningbranden. Zo brak in de nacht van 7 op 8 mei 2020 brand uit in een woning aan de dr. A. Vondelingstraat en op 31 mei in de Komediestraat. Op 29 juni ontstond brand in de Weverstraat en twee dagen later op 1 juli in de Vrouwe Jacobastraat. Op 21 augustus rukte de brandweer uit voor een brand in de Marinus Spronklaan en op 28 november voor een woningbrand in de Pensionarisstraat. In de Prinses Margrietstraat brak in december brand uit, waarbij een dodelijk slachtoffer viel te betreuren. Ook in 2021 vonden diverse woningbranden plaats zoals in juli in de Burgstraat, waarbij een slapende man werd gered. 

KOOLMONOXIDEMETING Naar aanleiding van de woningbranden en de landelijke brandpreventieweek in oktober met als thema ‘Rookmelders redden levens’ wil Van Santen weten wat de gemeente doet aan preventie. Datzelfde geldt voor de campagne ‘Stop CO-vergiftiging’ die in november en februari wordt gehouden. Verder vraagt Van Santen of alle gemeentelijke gebouwen al zijn voorzien van rookmelders, vanwege de wettelijke verplichting vanaf 1 januari 2022. En ook of deze rookmelders zijn voorzien van een koolstofmonoxidemeting. Van Santen beperkt zich bij de rookmelders niet tot gemeentelijke gebouwen maar doet ook navraag naar de huurwoningen en andere gebouwen van Poort6. Ook daar wil hij liefst rookmelders met een koolstofmonoxidemeting. Tot slot vraagt hij de gemeente hoe ze alle inwoners en verenigingen gaat voorlichten over het tijdig installeren en regelmatig testen van rookmelders.

Bron: https://www.destadgorinchem.nl/lokaal/politiek/764545/vvd-bezorgt-over-stijging-woningbranden

Diverse laadvoorzieningen

,,Je kunt zo’n oplaadpunt ook in de straat leggen: dat systeem heet de streetplug’’, reageerde VVD-raadslid Niels van Santen. Hij ontdekte dit alternatief in de gemeente Rotterdam, waar momenteel met dit oplaadsysteem wordt geëxperimenteerd. ,,Ook hiermee verdwijnt de traditionele laadpaal uit het straatbeeld.’’

Meerdere opties voor opladen elektrische auto’s onder de loep in Gorinchem: ‘Laten we ons niet beperken tot één idee’

De gemeente Gorinchem duikt in de wereld van alternatieven voor de standaardlaadpalen voor elektrische auto’s. Het idee van D66-raadslid Martijn Hassouna om in navolging van Arnhem straatlantaarns met oplaadmogelijkheid te plaatsen, gaf donderdagavond de voorzet om de blik te verruimen. ,,Er zijn meer slimme oplossingen, dus laten we ons niet beperken tot één idee’’, aldus Björn Bahlmann van Stadsbelang. 

Anja Broeken 17-10-21, 08:05

Hassouna lanceerde zijn idee eerder deze week. In Arnhem heeft de gemeente ervoor gekozen om in een nieuwbouwwijk geen standaardlaadpalen te plaatsen, maar straatverlichting met oplaadpunten. De lantaarnpalen zijn toch nodig én zonder aparte oplaadpalen staat de straat niet gelijk ‘vol’. 

,,Je kunt zo’n oplaadpunt ook in de straat leggen: dat systeem heet de streetplug’’, reageerde VVD-raadslid Niels van Santen. Hij ontdekte dit alternatief in de gemeente Rotterdam, waar momenteel met dit oplaadsysteem wordt geëxperimenteerd. ,,Ook hiermee verdwijnt de traditionele laadpaal uit het straatbeeld.’’

Wachtrijen voor oplaadpunten

Everdien Hamann van Gorcum Actief zou het liefst zien dat de gemeente dan gelijk in kaart brengt waar de behoefte aan oplaadpunten het grootst is. ,,Het aantal laadpunten voor elektrische auto’s in Gorinchem is beperkt. Veel automobilisten maken gebruik van dezelfde laadpalen en houden via een app bij wanneer ze er terechtkunnen. Er zijn eigenlijk gewoon wachtrijen voor die oplaadpunten.’’

Wethouder Joost van der Geest zegt echter geen geld te hebben voor zo’n onderzoek. Het budget voor het verbeteren van de mobiliteit in Gorinchem is volgens hem al verdeeld over andere noodzakelijke plannen en maatregelen. ,,En ja, het aanvragen van een laadpaal duurt lang. Maar daarop hebben we als gemeente geen invloed, want dat probleem ligt bij leveranciers en netwerkbeheerders’’, aldus Van de Geest.

,,We hoeven geen uitgebreide rapportage’’, vatte Frank Barth (ChristenUnie/SGP) nog eens samen. ,,Met het oog op de lange termijn is het goed om te kijken welke oplaadsystemen waar het beste passen.’’       

Bron: https://www.ad.nl/rivierenland/meerdere-opties-voor-opladen-elektrische-auto-s-onder-de-loep-in-gorinchem-laten-we-ons-niet-beperken-tot-een-idee~a57d78ec/

Slimme afvalbakken (4/4)

Volgens het college kost het teveel geld om het slimme systeem aan te schaffen. ,,Met ondernemers in de binnenstad zijn afspraken gemaakt dat zij eventueel extra bakken neerzetten. En reinigingsdienst Waardlanden maakt de afvalbakken in de stad zes keer per week leeg’’, aldus het college.

Er komen geen slimme afvalbakken in de Gorcumse binnenstad te staan die reinigingsdienst Waardlanden laten weten dat ze vol zijn. Wel worden de bestaande bakken uitgebreid, zodat kleine plastic flesjes, waarop sinds kort statiegeld zit, apart kunnen worden weggegooid.  

Anja Broeken 07-10-21, 14:19 Laatste update: 07-10-21, 14:40

Dat melden burgemeester en wethouders in hun reactie op vragen van de VVD. Raadslid Niels van Santen vroeg hen deze zomer na te denken over de plaatsing van de slimme bakken. Volgens hem zouden deze kunnen helpen bij het verminderen van het zwerfvuil dat door de stad verspreid ligt. Dat belandt vaak op straat omdat mensen hun troep niet meer kwijt kunnen door volle afvalbakken.

Lees ook

Volgens het college kost het teveel geld om het slimme systeem aan te schaffen. ,,Met ondernemers in de binnenstad zijn afspraken gemaakt dat zij eventueel extra bakken neerzetten. En reinigingsdienst Waardlanden maakt de afvalbakken in de stad zes keer per week leeg’’, aldus het college.

Slim systeem voor wijkcontainers  

Voor de wijkcontainers wordt wel nagedacht over een slim systeem dat Waardlanden inseint als de bakken vol zitten. Op die manier moet het dumpen van afval naast de ondergrondse wijkcontainers worden voorkomen. Wanneer de binnenstadsbakken worden uitgebreid voor de inzameling van statiegeldflesjes is nog niet bekend. 

Bron: https://www.ad.nl/rivierenland/geen-slimme-afvalbakken-om-zwerfvuil-in-gorcumse-binnenstad-tegen-te-gaan~a19b665ad/