Meten is weten

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdag 24 juni is besloten dat het nieuwe afval- en grondstoffenbeleidsplan van de gemeente Gorinchem wordt uitgevoerd. Met verschillende maatregelen, die in drie stappen worden genomen, wil het college van B en W de hoeveelheid restafval verminderen naar maximaal 100 kilogram per inwoner in 2025. Het omstreden pasjessysteem wordt dus ingevoerd in Gorinchem.

Meerderheid raad Gorinchem voor pasjessysteem afvalverwerking

zondag 27 juni 14:35 – 2021    

GORINCHEM Tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdag 24 juni is besloten dat het nieuwe afval- en grondstoffenbeleidsplan van de gemeente Gorinchem wordt uitgevoerd. Met verschillende maatregelen, die in drie stappen worden genomen, wil het college van B en W de hoeveelheid restafval verminderen naar maximaal 100 kilogram per inwoner in 2025. Het omstreden pasjessysteem wordt dus ingevoerd in Gorinchem.

door Marnix van Oort

Tijdens de parallelsessie op 17 juni hadden de meeste raadsleden al hun positie ingenomen in het debat en weinigen weken daarvan af tijdens de raadsvergadering van 24 juni. Er werden echter nog wel drie moties ingevoerd, met wisselend succes.

BINDEND REFERENDUM Zo was er een motie van raadslid Ilhan Tekir (D66) met het verzoek een bindend referendum te houden onder de bevolking over het pasjessysteem. ,,Gelet op de resultaten van een eerder afgenomen enquête verbaast het ons des te meer dat er nu in de stad zoveel reuring is om het pasjessysteem, daar kunnen we onze oren en ogen niet voor sluiten. Een algehele volksraadpleging geeft hoe je het ook wendt of keert een sterkere basis voor zo’n belangrijk besluit”, aldus Tekir. Een meerderheid was het echter niet met hem eens. Dat referendum komt er dus niet.

METEN IS WETEN Ook Niels van Santen (VVD) kwam met een motie, genaamd ‘Eerst meten dan weten’. Het belangrijkste punt in deze motie was dat ‘stap 3 van het plan wordt verzet naar 2025 en een goede evaluatie uitgevoerd dient te worden op stap 2 alvorens een keuze gemaakt wordt over een eventuele variant van stap 3.’ Hierin zijn stap 2 de invoering van het pasjessysteem en stap 3 een vorm van diftar, waarbij per huishouden of bedrijf geregistreerd wordt hoeveel en wat voor soort afval wordt aangeboden. Daarnaast is het volgens Van Santen vooral belangrijk dat er meer wordt ,,geïnvesteerd in nieuwe technieken en voornamelijk voorlichting waarmee afvaldumping kan worden voorkomen.” Ook deze motie wordt door een meerderheid weggestemd.

ADOPTEREN Ten slotte was er nog de motie van Björn Bahlmann (Stadsbelang), Jack Oostrum (PvdA) en Everdien Hamann (Gorcum Actief) getiteld ‘Samen houden we Gorinchem schoon’. In deze motie wordt de mogelijkheid van het ‘adopteren’ van een vuilcontainer geopperd en is er de vraag of onderzocht kan worden of er draagvlak voor is in de gemeente. ,,Als dit draagvlak er is dan moet er ruimte worden geboden voor een pilot.”

SP-raadslid Eva Dansen vroeg Bahlmann daarop of hij ook een container zou willen adopteren waarop Bahlmann antwoorde dat hij dat ‘zeker zou doen en enkele andere leden van zijn fractie ook’. Deze motie werd door iedereen gesteund behalve de SP-fractie.

De uiteindelijke stemming voor de implementatie van het pasjessysteem resulteerde in 14 stemmen voor en 10 stemmen tegen. Vóór stemden CDA, Cu-SGP, Democraten Gorinchem, PvdA en Stadsbelang Gorinchem. Tegen waren: GroenLinks, fractie Van Maaren, SP, VVD, D66 en Gorcum Actief.

Bron: https://www.destadgorinchem.nl/lokaal/politiek/692369/meerderheid-raad-gorinchem-voor-pasjessysteem-afvalverwerking

Afvalbeleid (2/2)

De plannen voor plaatsing van ondergrondse containers en invoering van bijbehorend pasjessysteem deden nogal wat stof opwaaien in Gorinchem. Ook de politiek heeft de nodige vraagtekens. Er zijn met name zorgen over de bijplaatsing van afval.

Politiek Gorinchem houdt zorgen over bijplaatsing afval bij invoering afvalpasjes

maandag 21 juni 10:31 – 2021   

GORINCHEM De plannen voor plaatsing van ondergrondse containers en invoering van bijbehorend pasjessysteem deden nogal wat stof opwaaien in Gorinchem. Ook de politiek heeft de nodige vraagtekens. Er zijn met name zorgen over de bijplaatsing van afval.

door Marnix van Oort

In Gorinchem wordt nu gemiddeld 232 kg afval per huishouden opgehaald. Door betere afvalscheiding moeten de kilo’s terug tot maximaal 100 kg in 2025. Er ligt nu een voorstel voor om ondergrondse afvalcontainers te plaatsen waarin de bewoners hun restafval kunnen weggooien. Gorcumers krijgen toegang tot de containers met een afvalpasje, waarmee wordt bijgehouden hoeveel men weggooit, zodat dat in rekening kan worden gebracht.

‘PASJESSYSTEEM WERKT NIET’ Tijdens de beraad- en adviessessie van donderdag over het nieuwe afval- en grondstoffenbeleid konden de verschillende partijen hun aanmerkingen maken op het voorstel voordat de gemeenteraad op 24 juni een besluit neemt over deze kwestie. Volgens Richard Bil (GroenLinks) ,,is GroenLinks ervan overtuigd dat een pasjessysteem niet werkt” en hoopt hij ,,dat er naar betere oplossingen wordt gekeken om het grootste probleem, bijplaatsing van afval, tegen te gaan”.

GLAZEN BOL Onder anderen Kees van Willigen (Democraten Gorinchem) was het hier niet mee eens en vroeg aan Bil of hij ,,een glazen bol had” waarin hij kon zien of er over 6 maanden, als een pasjessysteem is ingevoerd, inderdaad meer bijplaatsing van afval is. Bil kreeg wél bijval van Eva Dansen (SP) die zei dat er al ,,altijd en eeuwig sprake is van bijplaatsing in de binnenstad en dat dit alleen maar toe zal nemen als er nu een slot op de containers komt”.

Niel van Santen (VVD) gaat ,,graag door met inzetten van de nodige verbeteringen” maar heeft wel zijn ,,twijfels bij de vergaande strekking van het plan”. Hierbij gaf hij als voorbeeld het vaak opgevoerde argument dat het ‘in andere gemeenten ook is gelukt om aan 100 kilo te komen met soortgelijke plannen’, waarbij echter geen informatie wordt gegeven over onder andere bijplaatsing.

REFERENDUM Tenslotte concludeerde Ilhan Tekir (D66) dat het ,,hete hangijzer van deze discussie echt ligt bij de pasjes voor opslagcontainers” en dat het onderwerp ,,echt leeft onder de bevolking”. Vanwege dat laatste is D66 ook van mening dat er ,,een referendum georganiseerd zou kunnen worden voor de pasjesdiscussie”. Hij werd er door wethouder Joost van der Geest echter op gewezen dat er al een ‘enquête was gehouden’ en een meerderheid lijkt te vinden dat dat genoeg is voor de raad om een besluit te nemen. In de enquête was een meerderheid overigens voor de invoering van een pasjessysteem.

Bron: https://www.destadgorinchem.nl/lokaal/politiek/691151/politiek-gorinchem-houdt-zorgen-over-bijplaatsing-afval-bij-inv

Eerst realiseren dan parkeren

Het afbouwen van het aantal tweede parkeervergunningen voor huishoudens wordt met een half jaartje uitgesteld. Met uitzondering van de PvdA stemde de raad in met de motie van VVD, CDA, D66 en Fractie van Maaren.

Half jaartje respijt voor tweede parkeervergunning in de binnenstad

vrijdag 11 juni 08:05 – 2021   

GORINCHEM Het afbouwen van het aantal tweede parkeervergunningen voor huishoudens wordt met een half jaartje uitgesteld. Met uitzondering van de PvdA stemde de raad in met de motie van VVD, CDA, D66 en Fractie van Maaren.

In het nieuwe parkeerbeleid is opgenomen dat de parkeerdruk in de binnenstad moet worden teruggedrongen en bewoners en bezoekers meer aan de rand van de stad moeten gaan parkeren. Groen Links raadslid Rutger van Breemen sprak zelfs van een kleine revolutie. ,,Eindelijk verliest de auto zijn onomstreden positie in de binnenstad. Niet langer wordt beleid gemaakt met het dogma om met drie auto’s voor je huis te parkeren. Het stratenplan van de binnenstad is uit een tijd voor koetsjes”. De gemeente kiest nu voor uitbreiding van parkeergelegenheid aan de rand van de stad, zo wordt parkeergarage Kweeklust uitgebreid. Volgens planning moet deze uitbreiding op 1 juli 2023 gereed zijn. De uitbreiding moet soelaas bieden aan bewoners die straks hun tweede vergunning niet meer kunnen verlengen.

ONDERGRONDS De tweede vergunningen worden nu al niet meer uitgegeven, maar alleen nog verlengd tot 1 januari 2023. De intentie is om ook deze vergunning in de huidige vorm af te bouwen en toe te werken naar de situatie waarin parkeren in een parkeergarage goedkoper is dan parkeren op straat. Om het half jaar tussen stopzetting tweede parkeervergunning en uitbreiding Kweeklust te overbruggen dienden de partijen een motie in. Wethouder Joost van der Geest liet weten geen moeite te hebben met het half jaartje respijt voor de tweede vergunninghouders. De motie ‘Liever ondergronds dan op de straat’ van SP, D66, CU/SGP kon niet op een meerderheid rekenen. In die motie werd het college opgeroepen met projectontwikkelaars in gesprek te gaan over het bouwen van ondergrondse parkeergarages bij nieuwbouw.

Bron: https://www.destadgorinchem.nl/lokaal/verkeer-en-vervoer/689251/half-jaartje-respijt-voor-tweede-parkeervergunning-in-de-binnen

Fietsveiligheid Haarsekades

Wethouder Joost van der Geest liet weten dat de fietser leidend is in het verkeer op de Kleine Haarsekade en sprak van een onthaastmoment voor automobilisten, als ze even achter een fietser moeten blijven ‘hangen’. VVD raadslid Niels van Santen zag het onthaastmoment meer als ‘irritatiemoment’.

SP en Stadsbelang willen meer fietsveiligheid op Haarsekades

zaterdag 5 juni 08:42 – 2021    

GORINCHEM Het ontwerp voor herinrichting van de Haarsekades draagt volgens de SP niet bij aan meer fietsveiligheid. Ook over de participatie is de partij niet te spreken. De SP kreeg bijval van Stadsbelang, die zich vooral zorgen maakt over doorgaand vrachtverkeer op de Haarsekades.

<p>Zowel fietsers als automobilisten maken gebruik van de Haarsekades</p>

Zowel fietsers als automobilisten maken gebruik van de Haarsekades (Hannie Visser-Kieboom)

SP’er Aron Foppen kondigde dan ook een motie aan op het raadsvoorstel om de Haarsekades voor een bedrag van 2.350.000 miljoen euro her in te richten. Het huidige karakter van de kades met de bomen in de middenberm en de klinkers, blijft in het nieuwe ontwerp behouden. De SP noemde de participatie onvoldoende en wil dat de gemeente opnieuw onderzoek doet, daarbij moeten niet alleen bewoners van de Haarsekades worden betrokken, maar heel de Haarwijk. ,,De enquête is door nog geen honderd mensen ingevuld en is zo niet betrouwbaar. De wethouder zegt dat het ontvlechten van fiets- en autoverkeer niet mogelijk is”, zo liet de teleurgestelde Foppen weten.

De herinrichting van de Haarsekades werd in 2018 aangekaart door D66, zij vroeg in een motie om een ontwerpwedstrijd uit te schrijven. De coronapandemie gooide roet in het eten voor de participatie, de gemeente koos uiteindelijk voor een enquête en enkele digitale bijeenkomsten met bewoners. Bjorn Bahlmann (Stadsbelang) ziet net als de SP in het ontwerp nog geen verhoogde fietsveiligheid, ook het omvormen van de Haarsekades tot voorrangsweg vindt hij niet passend bij een 30 km. weginrichting. ,,En hoe gaan we het vrachtverkeer ontmoedigen. Hoe moet het bouwverkeer bijvoorbeeld naar de Van Zomerenlaan rijden?” Ook ziet Bahlmann liever grasbetonstroken op de parkeerplaatsen langs de weg. De gedetailleerde aanpassingen die Stadsbelang voorstelde, ontlokte CDA’er Lennart Onvlee de verzuchting dat rond voetbaltoernooien iedereen ineens bondscoach is.

Wethouder Joost van der Geest liet weten dat de fietser leidend is in het verkeer op de Kleine Haarsekade en sprak van een onthaastmoment voor automobilisten, als ze even achter een fietser moeten blijven ‘hangen’. VVD raadslid Niels van Santen zag het onthaastmoment meer als ‘irritatiemoment’. De wethouder kondigde in zijn beantwoording richting Stadsbelang een kentekenonderzoek aan naar vrachtwagens om zo te onderzoeken of het om doorgaand- of bestemmingsverkeer gaat. De raad neemt op 24 juni een besluit over de herinrichting van de Haarsekades.

Bron: https://www.destadgorinchem.nl/lokaal/verkeer-en-vervoer/688120/sp-en-stadsbelang-willen-meer-fietsveiligheid-op-haarsekades