Monitoren social media (column)

De vraag die je wist dat die eens zou komen is gesteld: bespioneert de gemeente Gorinchem haar burgers? Niels van Santen (VVD) stelde deze vraag aan het college. Ik vond het eerst een rare vraag. Alsof je aan James Bond vraagt of hij een geheim agent is. 

Je weet niet wat de agenten van Gorcums Geheime Dienst achter hun computers uitvoeren

COLUMN De vraag die je wist dat die eens zou komen is gesteld: bespioneert de gemeente Gorinchem haar burgers? Niels van Santen (VVD) stelde deze vraag aan het college. Ik vond het eerst een rare vraag. Alsof je aan James Bond vraagt of hij een geheim agent is. 

Roy Grünewald 29-05-21, 09:06

Roy over Gorcums Gehieme Dienst.Roy over Gorcums Gehieme Dienst. © AFP & Richard van Hoek

Zijn antwoord laat zich raden: ‘nee hoor, echt niet!’ En hij zal daarbij driftig zijn hoofd schudden. Later dacht ik dat het toch niet zo’n heel rare vraag was. Studenten hebben ontdekt dat sommige gemeenten via nepaccounts meekijken wat hun burgers uitspoken, uitkramen en uitkotsen in de krochten van het internet. Dat mag niet. Gemeenten mogen niet zomaar KGB-agentje spelen.

Maar ja, gemeenten doen wel meer dingen die niet mogen. Je weet niet wat GGD (Gorcums Geheime Dienst) agenten, vermomd als doorsnee ambtenaar achter hun computers uitvoeren. Zeker nu ze thuis werken. De tijd van een schimmige man in een donkere kelder van het stadhuis is voorbij. Dat heet transparantie. Dus stelde Niels toch maar de vraag. En het antwoord weten we eigenlijk al: zie James Bond. 

Stel je voor zeg, dat ze zouden antwoorden dat ze bepaalde sujetten in de gaten houden vanwege de stadsveiligheid. Zo kunnen ze mijn columns onderscheppen en weten nog voordat de redactie het ontvangen heeft wat die Grünewald nu weer te zeiken heeft. Zodat ze de maandagkrant bij de burgemeester weg kunnen houden. Hoeft ze zich niet te ergeren, wat beter is voor haar humeur. Ik noem maar een fictief voorbeeld.

Aan de andere kant hoeft onze gemeente helemaal niet stiekem te doen. Menig Gorcumer ventileert openlijk allerlei ongenoegens in de openbaarheid van Facebook. Dat is informatie waar men iets mee zou kunnen doen. Neem de kwestie van de windmolens of de drie P’s: pasjes, parkeren en poep. Of neem Willem Hak die regelmatig filmpjes laat zien van bijna ongelukken bij het Eind. Vervolgens hebben de klagers het idee dat hun informatie toch niet gelezen wordt. Dus Niels, ik denk dat het hier wel meevalt. Maar ja, je weet het niet hè!

Bron: https://www.ad.nl/rivierenland/je-weet-niet-wat-de-agenten-van-gorcums-geheime-dienst-achter-hun-computers-uitvoeren~a5a3e474/

Monitoren social media (2/2)

Bespioneert de gemeente Gorinchem via nepaccounts haar inwoners? Dat vraagt VVD-raadslid Niels van Santen zich af. Hij wil van burgmeester en wethouders openheid van zaken als het gaat over het online in de gaten houden van Gorcumers.

VVD vraagt zich af of Gorinchem zijn bewoners ook via sociale media bespioneert

Bespioneert de gemeente Gorinchem via nepaccounts haar inwoners? Dat vraagt VVD-raadslid Niels van Santen zich af. Hij wil van burgmeester en wethouders openheid van zaken als het gaat over het online in de gaten houden van Gorcumers. 

Anja Broeken 26-05-21, 20:19

Een onderzoek door NHL Stenden Hogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen wees eerder deze maand uit dat Nederlandse gemeenten meekijken met hun burgers op sociale media. Daarvoor gebruiken ze onder meer nepaccounts, een methode die alleen door politie en inlichtingendiensten mag worden gebruikt. 

Van Santen stelt zijn vragen schriftelijk. Zo wil hij ook weten welke sociale media de gemeente Gorinchem in de gaten houdt en wie dit voor haar doet. 

Bron: https://www.ad.nl/rivierenland/vvd-vraagt-zich-af-of-gorinchem-zijn-bewoners-ook-via-sociale-media-bespioneert~af48a284/

Afvalbeleid (1/2)

De invoering van een pasjessysteem door Waardlanden voor het gebruik van de ondergrondse afvalcontainers roept bij meerdere fracties vragen op. Ook bij het terugdringen van de hoeveelheid afval tot maximaal 100 kg per huishouden zetten enkele raadsleden vraagtekens.

Twijfel over pasjes voor afval

dinsdag 25 mei 08:07 – 2021     

GORINCHEM De invoering van een pasjessysteem door Waardlanden voor het gebruik van de ondergrondse afvalcontainers roept bij meerdere fracties vragen op. Ook bij het terugdringen van de hoeveelheid afval tot maximaal 100 kg per huishouden zetten enkele raadsleden vraagtekens.

In Gorinchem wordt nu gemiddeld 232 kg afval per huishouden opgehaald, veel van het afval kan gescheiden worden ingeleverd. Zo kunnen 2400 volle vrachtwagens met herbruikbaar materiaal worden gevuld. Door betere afvalscheiding moeten de kilo’s terug tot maximaal 100 kg in 2025. Zo worden in de binnenstad en bij hoogbouw straks voorzieningen geplaatst om het GFT afval gescheiden in te zamelen. Dat biedt tevens de mogelijkheid om biologisch afbreekbare kattenbakkorrels te gebruiken, zo was het advies aan SP raadslid Eva Dansen. ,,Ik heb twee katten en daarmee lukt het echt niet om maximaal 100 kg per huishouden in te zamelen”. Dansen heeft ook ervaring met de invoering van een pasjessysteem van jaren geleden en dat was volgens haar geen succes. Ze stond daarin niet alleen, ook Rutger van Breemen (Groen Links), Niels van Santen (VVD) en Jack Oostrum (PvdA) hadden nog herinneringen aan het eerdere, falende pasjessysteem. CDA raadslid Janneke Oversteeg liet een tegengeluid horen, ze woonde eerder in Zaltbommel en daar was iedereen snel gewend aan de nieuwe manier van inzamelen door de AVRI.

Naast terugdringing van de hoeveelheid afval en betere afvalscheiding is ook het tegengaan van afvaltoerisme reden voor het invoeren van een pasjessysteem. Door invoering van diftar in de gemeente West-Betuwe rijden de inwoners naar Gorinchem om hun afval daar gratis in een ondergrondse container te dumpen. Met het nieuwe pasjessysteem kan dat straks niet meer. De twijfel over het nut van de pasjes werd gepareerd door te wijzen op de AVRI die in een vergelijkbaar gebied als Waardlanden een dergelijk systeem heeft opgezet.

D66 raadslid Ilhan Tekir vroeg aandacht voor bestelbussen bij de afvalbrengstations met particulier tuinafval. Nu worden deze bestelbussen nog geweerd, vooral vanwege het ontbreken van controles op bedrijfsafval. Met de inzet van vier extra BOA’s kunnen bestelbusjes straks wel gecontroleerd worden. Ook blijven kleine hoeveelheden tuinafval zoveel mogelijk gratis. Op 24 juni besluit de raad over het pasjessysteem.

Bron: https://www.destadgorinchem.nl/lokaal/overig/685523/twijfel-over-pasjes-voor-afval