Windmolen-vrij dichtbij (1/3)

Als de raad op 13 april instemt met de Regionale Energiestrategie 1.0 worden de zoekgebieden voor windenergie bij Avelingen en A15 Oost vastgelegd in het omgevingsbeleid. Meerdere raadsleden waarschuwden wethouder Eelke Kraaijeveld dat het draagvlak voor tien grote windmolens op die locaties wankel is.

Niet iedereen is enthousiast over tien grote windmolens

maandag 29 maart 08:14 – 2021    

GORINCHEM Als de raad op 13 april instemt met de Regionale Energiestrategie 1.0 worden de zoekgebieden voor windenergie bij Avelingen en A15 Oost vastgelegd in het omgevingsbeleid. Meerdere raadsleden waarschuwden wethouder Eelke Kraaijeveld dat het draagvlak voor tien grote windmolens op die locaties wankel is.

In het afgelopen jaar is de Regionale Energiestrategie Alblasserwaard van de gemeente Gorinchem en Molenlanden al diverse malen besproken. Ook bewoners zijn daarbij betrokken. Zo vulden 900 mensen een enquete in en namen 170 mensen deel aan een webinar over windenergie. Toch vonden enkele fracties die participatie nog niet voldoende. ,,Waarom heeft u direct omwonenden in Gorinchem Oost niet betrokken bij de plannen voor meer draagvlak voor windnergie?”, zo vroeg VVD raadslid Niels van Santen zich af. Everdien Hamann van Gorcum Actief stelde dat veel inwoners nog van niks weten. Wethouder Kraaijeveld liet de fractie weten dat ze ook via hun eigen achterban inwoners kunnen betrekken bij de plannen, hij erkende wel dat niet iedereen 100 procent enthousiast is over windenergie. Richard Bil van Groen Links maakte zich vooral zorgen over het zoekgebied voor windenergie bij Avelingen, deze komen vlakbij het natuurgebied en liggen op de route van de vogeltrek naar de Biesbosch.We moeten eerlijk zijn en zullen zeker niet onder windmolens uitkomen

WATERSTOFTANKSTATION Inspreker Aad Rodenburg van energie cooperatie de Knotwilg wees op mogelijkheden van lokaal eigendom, zo bouwt de cooperatie twee grote windmolens bij het nieuwe bedrijventerrein Groote Haar, een deel van de opbrengst wordt teruggegeven aan de cooperatie. Het plan is om een deel van de windenergie te gebruiken om waterstof te produceren voor het toekomstig waterstoftankstation Avelingen. Daar kan zowel de scheepvaart als de industrie van profiteren. Het zoekgebied Avelingen is onderdeel van een landelijk pilotproject van Rijkswaterstaat, genaamd ‘hernieuwbare energie op rijksgronden’. Een samenwerking tussen gemeente Gorinchem en het bedrijfsleven ter plaatse is reeds opgestart. Ondanks de optimistische wethouder Kraaijeveld liet VVD raadslid Niels van Santen weten een amendement te overwegen tegen de komst van de windmolens,, dit in overleg met VVD Molenlanden. Marjo Molengraaf (CU/SGP) waarschuwde Van Santen zich niet rijk te rekenen. ,,We moeten eerlijk zijn en zullen zeker niet onder windmolens uitkomen”.

ZONNE-ENERGIE Naast windenergie zet de RES in op 67 ha. zonnepanelen op bedrijfsdaken plus 1.000 m2 zonnepanelen op boerenschuren bij zo’n 250 boerenbedrijven. Deze opwek op dak kan worden aangevuld met beperkte opwek op niet-agrarische restgronden en op dorpszonneweiden van zo’n maximaal 2 ha. Ook de vervuilde grond bij de golfbaan bij Spijk kan mogellijk dienst doen als zonnepark. Op 13 april neemt de gemeenteraad een besluit over de RES 1.0, het gaat om 0,32 TWh, zijnde 562 TJ windenergie en 588 TJ zonne-energie voor de gemeente Gorinchem en Molenlanden samen. Dat is meer dan noodzakelijk om de energiedoelen voor 2030 te halen, toch wil wethouder Kraaijeveld vasthouden aan het bod, omdat een deel van de plannen ook nog af kan vallen.

Bron: https://www.destadgorinchem.nl/lokaal/politiek/675447/niet-iedereen-is-enthousiast-over-tien-grote-windmolens

Veiligheid scholen

Het NRC artikel over de gedwongen coming out van oud leerlingen op het Gomarus doet in Gorinchem veel stof opwaaien. COC, onderwijsminister Arie Slob, raadsleden, het college, maar ook de Gomarus scholengemeenschap zelf reageerden al op het artikel. In Gorinchem zijn de LGBTQ+ rechten al langer onderwerp van gesprek, najaar 2020 kreeg de gemeente het predicaat ‘Regenbooggemeente’.

‘Leerlingen bepalen zelf of een school veilig is of niet’

zondag 28 maart 15:13 – 2021    

GORINCHEM Het NRC artikel over de gedwongen coming out van oud leerlingen op het Gomarus doet in Gorinchem veel stof opwaaien. COC, onderwijsminister Arie Slob, raadsleden, het college, maar ook de Gomarus scholengemeenschap zelf reageerden al op het artikel. In Gorinchem zijn de LGBTQ+ rechten al langer onderwerp van gesprek, najaar 2020 kreeg de gemeente het predicaat ‘Regenbooggemeente’.

Pieternelle Maris, leerling en voorzitter van de Inclusie- en diversiteitscommissie van het Camphusianum, noemt het verhaal van de oud-leerlingen heftig. ,,Maar ik ben niet verrast. Wat ze hebben meegemaakt is extreem, maar de kern van het probleem is herkenbaar. Ten eerste wordt niet naar de leerlingen geluisterd, maar schakelt een vertrouwenspersoon de ouders in. Daarnaast kunnen LGBTQ+ leerlingen niet zichzelf zijn op het Gomarus”, zo laat ze weten. Voor maatschappijleer gingen eerder dit jaar leerlingen van het Camphusianum een middag naar het Gomarus om met elkaar in gesprek te gaan over dit soort onderwerpen. ,,We hebben fijne, respectvolle gesprekken gehad met elkaar, ondanks onze verschillen in overtuigingen. De directeur van het Gomarus zegt in zijn reactie dat het op zijn school veilig is voor alle leerlingen. Dat is een flinke uitspraak. Veiligheid voor alle leerlingen is op alle scholen lastig. Uiteindelijk bepalen de leerlingen of een school veilig is of niet. Dat bewijs je niet met een onderzoek onder leerlingen waarvan je zelf aangeeft dat ze zichzelf niet kunnen zijn”. Maris, die tevens voorzitter van de Inclusie- en diversiteitscommissie (IDC) op het Camphusianum is blij dat zowel de lokale als de landelijke politiek het verhaal oppakt. ,,Het COC heeft mij gebeld, omdat wij een IDC hebben op het Camphusianum. Door de IDC hebben leerlingen een plek waar ze zich gehoord voelen en waar dit soort problemen bespreekbaar zijn geworden. Ik zou graag willen helpen om dit ook mogelijk te maken op het Gomarus”. Marijn Baggerman uit Werkendam, een van de oud-leerlingen die in het NRC artikel aan het woord komt, liet via twitter dat de school heeft gefaald, omdat ze het vertrouwen van kwetsbare tieners heeft geschaad.

REGENBOOGALLIANTIE In Gorinchem zijn de LGBTQ+ rechten al langer onderwerp van gesprek. Zo vond vorige zomer een demonstratie plaats bij de Grote kerk toen ds. Marten Visser uit Wezep voorging in de kerk, deze predikant tekende eerder de omstreden en homofobe Nashville verklaring. De demonstratie was een initiatief van theoloog Paulus van Zee die begin 2021 werd bevestigd als ambtsdrager in de Johanneskerk. In oktober draaide op het IFFG filmfestival de Georgische film ‘And the we danced’ over een balletdanser die uit de kast komt. Daarna volgde in de Nieuwe Doelen een debat met wethouder Eelke Kraaijeveld en Maarten Venhoven van de Gorcumse Regenboog Alliantie (GRA). De gemeenteraad nam in oktober een motie aan om Gorinchem tot ‘Regenbooggemeente’ uit te roepen. In de motie werd tevens verzocht in de stad een Regenboog zebrapad aan te leggen. De GRA is inmiddels onderdeel van COC Rotterdam. Ze houdt elke woensdag, vrijdag en zaterdag van 10:00 – 16:00 uur een vrije inloop op Gasthuisstraat 34.

IDENTITEITSVERKLARING In november sprak de raad opnieuw over de homorechten. Aanleiding was een uitspraak van onderwijsminister Arie Slob die aanvankelijk vond dat reformatorische scholen een identiteitsverklaring van scholen zouden mogen vragen. De Tweede Kamer nam daarop een motie aan van SP kamerlid Peter Kwint over het verbieden van deze ‘anti-homo’ verklaringen. In de raadsvergadering vroeg VVD raadslid Jaap Wientjes aan wethouder Ro van Doesburg om te onderzoeken of de Gomarus scholengemeenschap ook dergelijke verklaringen van ouders vraagt. Wethouder Ro van Doesburg liet weten niet zoveel te voelen voor het onderzoek omdat hij daarin geen taak zag voor de gemeente. Pas na aandringen liet hij schoorvoetend weten te onderzoeken òf de gemeente hierin wel een taak heeft. Dit staat een beetje haaks op de reactie die het college op het recente NRC artikel geeft. Daarin schrijft ze dat ze direct contact heeft gezocht met het bestuur van de Gomarus scholengemeenschap om snel in gesprek te gaan. ,,Gorinchem is niet voor niets onlangs Regenboogstad geworden. Wij vinden het belangrijk dat in Gorinchem iedereen zich gerespecteerd en veilig voelt. Dat geldt natuurlijk ook voor de vele jongeren die in Gorinchem op school zitten.” Van Doesburg heeft de resultaten van zijn onderzoek overigens nog niet gemeld aan de raad.

VERTROUWENSPERSOON Ook raadsleden lieten van zich horen na publicatie van het NRC artikel. Zo reageerde de VVD fractie op haar Facebook pagina. ,,Wij zijn geschokt over de berichtgeving over deze Gorcumse scholengemeenschap. Scholen horen een veilige omgeving te zijn en de vrijheid van onderwijs is op geen enkele manier een excuus om deze taak te verzaken. Vrijheid en gelijkwaardigheid, discriminatie is uit den boze!” De fractie kondigt raadsvragen aan en mailde ook al naar de wethouder. De PvdA heeft inmiddels ook vragen gesteld aan het college. Ze vraagt of het college kan waarborgen dat de school een veilige omgeving is voor leerlingen met een LHBTIQ+geaardheid. Ook wil ze weten of een soortgelijke situatie ook speelt op andere scholen. Verder ziet ze graag dat de gemeente met scholen in gesprek gaat over het aanstellen van een onpartijdige en onafhankelijke vertrouwenspersoon voor alle scholen in Gorinchem.

Bron: https://www.destadgorinchem.nl/lokaal/overig/675406/-leerlingen-bepalen-zelf-of-een-school-veilig-is-of-niet-

Mobiele camera’s

Op het parkeerterrein bij Buiten de Waterpoort in Gorinchem komt cameratoezicht. Voor een periode van een jaar wil burgemeester Reinie Melissant het gebied ook digitaal in het oog laten houden. ,,Omdat veel mensen zich er duidelijk niet veilig voelen.’’

Er komen camera’s Buiten de Waterpoort, in elk geval één jaar lang

Op het parkeerterrein bij Buiten de Waterpoort in Gorinchem komt cameratoezicht. Voor een periode van een jaar wil burgemeester Reinie Melissant het gebied ook digitaal in het oog laten houden. ,,Omdat veel mensen zich er duidelijk niet veilig voelen.’’

Anja Broeken 23-03-21, 07:12

Een deel van de binnenstadbewoners mijdt parkeren Buiten de Waterpoort als het kan. Met name in de avond en nacht wordt het parkeerterrein als onveilig ervaren, omdat er gewoonlijk groepen jongeren rondhangen. Om te chillen of om te dealen, zoals boze tongen beweren. Door de uitbraak van het coronavirus is het wel een stuk rustiger geworden.

Al heeft de grootschalige opknapbeurt van het gebied rondom de parkeerplaats in het voorjaar van 2020 niet veel veranderd aan het gevoel dat het er niet veilig is. Gorinchem investeerde vorig jaar bijna 100.000 euro aan die opknapbeurt. Onder meer betere verlichting moest helpen het veiligheidsgevoel te vergroten.

Maar terwijl stratenmakers nog druk bezig waren met het opnieuw aanleggen van stoepen en een wandelpad, legde het college aan bezoekers van Buiten de Waterpoort de vraag voor of zij zich er wel veilig voelden. Uit dat onderzoek blijkt dus dat dit vaak niet het geval is.

,,Dat gevoel is niet aan de hand van harde cijfers van de politie te staven’’, zo stelde burgemeester Melissant deze maand tijdens de presentatie van het plan voor cameratoezicht. ,,Maar het is voor mij reden genoeg om gedurende een jaar camera’s te plaatsen Buiten de Waterpoort. Dan hebben we een concreet beeld van wat er gebeurt.’’

Steun van justitie

De benodigde steun van Justitie en de politie om tot plaatsing over te gaan, heeft Melissant al. Met name Justitie speelt een belangrijke rol bij het opstellen van camera’s in de publieke ruimte als het om het handhaven van de openbare orde gaat. Buiten de Waterpoort krijgt er twee. Die camera’s zullen niet de klok rond aan staan, zoals op andere plekken in de stad wel het geval is. Het worden slimme camera’s die in actie komen op het moment dat er iets gebeurt. In dat geval krijgt ook degene die de beelden kan bekijken een seintje dat er mogelijk iets speelt Buiten de Waterpoort.

Nu worstelt het college alleen nog met de vraag hoe het dit precies gaat aanpakken. Stiekem wordt op het stadhuis gehoopt dat de camera’s bij de politie geleend kunnen worden. Maar de ambtenaar die namens het college het plan toelichtte, liet zich al ontvallen dat die kans erg klein is. De politie zal camera’s die ze elders ook wil gebruiken waarschijnlijk niet een jaar lang aan Gorinchem willen lenen. Het alternatief is dat Gorinchem zelf de camera’s koopt, leaset of huurt. De kosten die dit met zich meebrengt, krijgen de raadsleden eerst voorgelegd.

Liever vandaag dan morgen

Raadslid Renate van Maaren van Fractie Van Maaren: ,,Eindelijk is het zover. Het is meer dan vijf jaar geleden dat ik het gevoel van onveiligheid aankaartte bij het toenmalige college.’’ Wat haar betreft staan de camera’s er liever vandaag dan morgen. Maar wanneer ze exact worden geplaatst, is nog niet duidelijk. Burgemeester Melissant zou de papieren die nodig zijn voor de plaatsing al wel hebben klaarliggen.

Niels van Santen (VVD) is op zich geen voorstander om Gorinchem vol camera’s te hangen. Maar hij vindt dat het college moet nadenken of het niet beter gelijk mobiele camera’s aanschaft. ,,De gemeente Vijfheerenlanden beschikt over zo’n systeem. Het voordeel is dat je gelijk kunt doorpakken mocht je toezicht willen houden’’, reageerde hij bij de presentatie van het plan.

Veel Gorcumers denken dat de inzet van camera’s het veiligheidsgevoel kan vergroten. Zo bleek vorig jaar uit een poll van AD Rivierenland.

Bron: https://www.ad.nl/rivierenland/er-komen-cameras-buiten-de-waterpoort-in-elk-geval-een-jaar-lang~ae9baf72/