Gebarentaal erkend (2/2)

Als het aan wethouder Eelke Kraaijeveld ligt wordt de gemeente Gorinchem nog dit jaar een Regenbooggemeente. Met het ministerie zijn al gesprekken gevoerd, zodat mogelijk al snel de intentieverklaring kan worden ondertekend.

Gorinchem wil nog dit jaar Regenbooggemeente worden

vrijdag 16 oktober 08:31 – 2020    

GORINCHEM – Als het aan wethouder Eelke Kraaijeveld ligt wordt de gemeente Gorinchem nog dit jaar een Regenbooggemeente. Met het ministerie zijn al gesprekken gevoerd, zodat mogelijk al snel de intentieverklaring kan worden ondertekend.

Naast Regenbooggemeente wenst de raad tevens dat Gorinchem een Stad van Tolerantie wordt. Zowel de Regenbooggemeente als de Stad van Tolerantie kwamen via moties aan de orde in de raad. Uit beide moties sprak de intentie om een inclusieve samenleving te zijn. ChristenUnie/SGP wil echter geen Regenbooggemeente worden en kwam daarop met de motie over de Stad van Tolerantie. Daarin vraagt ze het college om onderzoek te doen naar discriminatie in de stad en te komen met een analyse van het probleem. Tijdens de discussie in de raad voelde de twee moties toch wat dubbelop. D66 raadslid Ingrid Zwaan toonde zich dan hoogst verbaasd dat ChristenUnie/SGP wel een Stad van Tolerantie wil zijn, maar geen Regenbooggemeente. ,,Bijzonder, u komt wel met een motie voor tolerantie die breder is dan alleen de Regenbooggemeente, maar dat kleine stukje van de LHBTIQ gemeenschap wilt u niet steunen?”

Naast ChristenUnie/SGP stemde ook Gorcum Actief tegen de Regenbooggemeente met als argument dat sprake is aan een veelheid van symbolen. Raadslid Everdien Hamann noemde daarbij ook het plan van de groene kathedraal als plek van bezinning en herdenking van de martelaren van Gorinchem. Naast enige wrevel over de tweede motie van ChristenUnie/SGP ontstond ook discussie over het Regenboogpad. Moest dit nu wel of geen zebrapad zijn of alleen een pad op een prominente plek in de stad. Raadslid Jack Oostrum hintte al naar het zebrapad dat op de Kruisstraat tussen de Westwagenstraat en de Gasthuisstraat ligt. Diverse fracties wezen op de verkeersveiligheid van een regenboogzebrapad. De raad stemde uiteindelijk met uitzondering van ChristenUnie/SGP en Gorcum Actief voor de motie om Regenbooggemeente te worden. De Stad van Tolerantie kon rekenen op unanieme steun van de raad.

VVD’er Niels van Santen en CDA’er Lennart Onvlee kwamen tot slot met een motie om onderzoek te doen naar de inzet van een doventolk bij activiteiten van de gemeente, zoals bijvoorbeeld een dodenherdenking. Ook deze motie werd unaniem aangenomen.

Bron: https://www.destadgorinchem.nl/lokaal/overig/370237/gorinchem-wil-nog-dit-jaar-regenbooggemeente-worden

Gebarentaal erkend (1/2)

Gorinchem krijgt zijn eigen Irma. Raadsleden willen dat bij bijzondere gelegenheden voortaan een gebarentolk wordt ingezet.

Gorinchem krijgt zijn eigen Irma zodat doven en slechthorenden ook kunnen meedoen

Gorinchem krijgt zijn eigen Irma. Raadsleden willen dat bij bijzondere gelegenheden voortaan een gebarentolk wordt ingezet.

Anja Broeken 16-10-20, 17:07

Het college moet zo snel mogelijk onderzoeken of deze wens bij Gorcumse doven en slechthorenden leeft. Niels van Santen (VVD) gaf samen met Lennert Onvlee van het CDA de voorzet. Zij willen dat burgemeester en wethouder bekijken of voortaan bij crisismomenten en andere belangrijke openbare momenten een tolk Nederlandse Gebarentaal ingezet kan worden.

Televisiemomenten

Rutger van Breemen (GroenLinks) moest gelijk aan Irma denken, de gebarentolk die door de coronapersconferenties van minister-president Mark Rutte landelijke bekendheid heeft gekregen. ,,Ik vroeg me af welke televisiemomenten wij in Gorinchem hebben, maar als je even verder nadenkt… Een doventolk bij de bijvoorbeeld de Lintjesregen en de Dodenherdenking vinden we een goed idee.’’

Van Santen bracht voor het voetlicht dat door de digitalisering een gebarentolk steeds belangrijker wordt. ,,De Nederlandse Gebarentaal is de taal waarin niet alleen doven en slechthorenden, maar ook hun ouders, familie en vrienden met elkaar communiceren. Het is goed om te zien dat deze taal inmiddels is erkend als officiële taal.’’

Bron: https://www.ad.nl/rivierenland/gorinchem-krijgt-zijn-eigen-irma-zodat-doven-en-slechthorenden-ook-kunnen-meedoen~a53d0752/

Joods vastgoed (4/4)

VVD-raadslid Niels van Santen uit Gorinchem begon afgelopen zomer zelf al een onderzoek naar de rol van zijn gemeente in de Tweede Wereldoorlog. Hij stuitte op zes panden van Joodse Gorcumers. Nu blijkt het te gaan om negen stuks waarvoor in totaal meer dan 85.000 gulden voor werd betaald.

Dordrecht verdiende 350.000 euro aan verkoop Joodse huizen in Tweede Wereldoorlog

Dordrecht gaat onderzoek doen naar haar eigen rol in de Tweede Wereldoorlog. Uit onderzoek blijkt dat de gemeente tussen 1942 en 1944 in totaal 44 woningen van Joodse eigenaars verkocht aan de Duitse bezetter. Elf van deze panden staan op de Voorstraat.

Bas Boerma 13-10-20, 10:50

Voor ruim een half miljoen gulden (destijds) verkochten de gemeenten in de Drechtsteden en Gorinchem tijdens de Tweede Wereldoorlog Joods vastgoed door aan de Duitsers. In Dordrecht zelf werden 44 panden onteigend en voor ruim 350.000 gulden van de hand gedaan. Elf van de Joodse panden op de Voorstraat leverden in oorlogstijd 123.000 gulden op.

Pointer, een platform van datajournalisten, bracht vorig jaar naar buiten dat in Nederland zo’n 7000 woningen van Joodse gezinnen door gemeenten werden onteigend en doorverkocht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat geld werd onder meer gebruikt voor de invoering van anti-joodse maatregelen. Joden die terugkeerden uit het concentratiekamp of van hun onderduikadres kregen te maken met naheffingen van gemeentelijke belastingen.

Spotprijs

Die soms peperdure heffingen waren voor veel teruggekeerde Joden niet op te brengen. Of dat ook in Dordrecht is gebeurd, durft een woordvoerder niet te zeggen. Hij belooft dat de gemeente zelf (archief)onderzoek gaat doen naar ‘eventuele verkooptransacties van de woningen aan vastgoedhandelaren en de rol van de gemeente in die tijd’. ,,Wij hebben geen vragen van nabestaanden ontvangen. Maar dat is wat de gemeente betreft geen reden om het handelen van de overheid tijdens of vlak na de Tweede Wereldoorlog niet na te gaan.’’

Dordrecht verkocht in oorlogstijd veruit het meeste Joodse vastgoed. Sliedrecht hield ruim 40.000 gulden over aan de verkoop van zes panden die in bezit waren van gedeporteerde Joden. In Hardinxveld-Giessendam en Vijfheerenlanden gaat het om twee stuks. 

Uit archief­bron­nen is geen aantoonba­re terugvorde­ring van achterstal­li­ge betalingen gevonden – Reinie Melissant, Burgemeester Gorinchem

Zwijndrecht onteigende rond 1944 negen panden, ter waarde van zo’n 26.000 gulden. Opvallend is dat de gemeente zelfs een woning aan de Onderdijksche Ringweg voor een spotprijs van slechts 375 gulden ‘weggaf’. Een gemeentewoordvoerder laat weten dat Zwijndrecht net als Dordrecht gaat onderzoeken wat er met de betreffende woningen is gebeurd.

Gorinchem

VVD-raadslid Niels van Santen uit Gorinchem begon afgelopen zomer zelf al een onderzoek naar de rol van zijn gemeente in de Tweede Wereldoorlog. Hij stuitte op zes panden van Joodse Gorcumers. Nu blijkt het te gaan om negen stuks waarvoor in totaal meer dan 85.000 gulden voor werd betaald. Burgemeester Reinie Melissant zegt de lokale geschiedenis op dat vlak te kennen en stelt ook dat drie woningen in 1947 al zijn teruggegeven aan de rechtmatige Joodse eigenaars.

Uit het onderzoek van de gemeente blijkt dat de overige woningen niet door de gemeente Gorinchem zijn verkocht aan de Duitse bezetter. Melissant stelt dan ook dat de gemeente geen openstaande belastingen heeft geïnd van Joden die na hun tijd in het concentratiekamp terugkeerden in de stad. ,,Uit archiefbronnen is ook geen aantoonbare terugvordering van achterstallige belastingen gevonden.’’ 

In heel Nederland werden in de oorlogsjaren ruim 7000 panden van Joodse eigenaars verkocht. Verschillende gemeenten hebben aangegeven hun rol daarbij te onderzoeken. Eventuele compensaties voor nabestaanden worden daarbij niet uitgesloten.

Bron: https://www.ad.nl/dordrecht/dordrecht-verdiende-350-000-euro-aan-verkoop-joodse-huizen-in-tweede-wereldoorlog~a964b386/