Uitwerking motie gehoorschade

De volumeknop op Gorcumse festivals moet omlaag. Het college van burgemeester en wethouders gaat evenementenorganisaties opleggen dat het geluidsniveau tijdens hun festiviteiten niet boven de 100 decibel mag komen. Hiermee wil het voorkomen dat bezoekers gehoorschade oplopen.

Het volume op Gorcumse festivals moet omlaag: ‘Gehoorschade door te hard geluid is onomkeerbaar’

De volumeknop op Gorcumse festivals moet omlaag. Het college van burgemeester en wethouders gaat evenementenorganisaties opleggen dat het geluidsniveau tijdens hun festiviteiten niet boven de 100 decibel mag komen. Hiermee wil het voorkomen dat bezoekers gehoorschade oplopen.

Anja Broeken 17-09-20, 10:35

Tegelijkertijd richt het college zijn pijlen op het onderwijs. Het wil via scholen jongeren voorlichten, zodat ze zich bewust zijn van de gevolgen die hard geluid van hun gehoor kan hebben. De GGD Zuid-Holland Zuid wil op scholen voor voortgezet onderwijs samen met jongeren gehoortesten doen.  Dat melden burgemeester en wethouders in een informatiebrief aan de raad. Het college vroeg op zijn beurt de GGD om advies.

Gevaren

Die vroeg het Gorcums college zomer vorig jaar om de gevaren van gehoorschade onder de aandacht te brengen. De VVD heeft een voortrekkersrol gehad in dit verzoek. De fractie bracht het al eerder in, maar kreeg toen niet gelijk de handen op elkaar bij een meerderheid van de raad. In juni 2019 was dat wel het geval.  

Het aantal jongeren dat permanente gehoorscha­de heeft door het luisteren naar te harde muziek neemt toe – Niels van Santen

 ,,Gehoorschade door te hard geluid is onomkeerbaar’’, zegt VVD-raadslid Niels van Santen. ,,Als je jong bent, realiseer je je dat vaak niet eens. Daarom vonden we het belangrijk dat er aandacht voor komt. Dat het college nu met concrete maatregelen komt, daarmee zijn we erg blij.’’

De VVD in Gorinchem is er volgens Van Santen niet op uit om ‘feestjes in de stad te verpesten’. ,,Natuurlijk staan we voor individuele keuzevrijheid. Maar we vinden de volksgezondheid ook belangrijk. Het aantal jongeren dat permanente gehoorschade heeft door het luisteren naar te harde muziek neemt toe. Dan moet je dus kijken hoe je hen kunt beschermen.’’

Eigen schuld

Voordat Van Santen namens zijn partij aandacht vroeg bij het college voor het probleem, deed hij de nodige research. ,,Natuurlijk kun je zeggen: eigen schuld, dikke bult. Maar uit onderzoeken blijkt dat jongeren verwachten dat ze zonder problemen een concert kunnen bezoeken. Ze verwachten van de Nederlandse overheid dat dat veilig is.’’

Impressie van het Hippiefestival in 2018. Bezoekers maken daar ook zelf muziek, vooral akoestisch.
Impressie van het Hippiefestival in 2018. Bezoekers maken daar ook zelf muziek, vooral akoestisch. © Ricardo Smit

Met de maximum grens van 100 decibel – of specifieker 100 dB(A) – wil het Gorcums college een veilige omgeving garanderen. Het gaat daarbij om een gemiddeld geluidsniveau over een periode van 15 minuten. Dat betekent dat het geluid mogelijk wel een moment mag pieken, maar echt duidelijk wordt dat niet in de uitleg van het college. De GGD Zuid-Holland Zuid waarschuwde in het advies aan het college dat bij een niveau van 92,5 decibel het risico op gehoorschade heel snel toeneemt.   

Podium

Evenmin wordt uit de informatiebrief aan de raad echt duidelijk of op het podium zelf het geluid wel boven die grens mag komen. ,,Tijdens het evenement mag het geluidsniveau op alle voor bezoekers toegankelijke plaatsen nergens hoger mag zijn dan 100 dB(A)’’, stelt het college. Volgens stukken uit het noorden van het land over deze problematiek produceert een klein popfestival al 130 dB(A) op het podium. Publiek dat op 10 meter afstand staat, krijgt 99 dB(A) om zijn oren. Op 50 meter is het niveau gedaald naar 85 dB(A). Het college wil eventueel ook decibeldisplays op de terreinen, zodat bezoekers zelf het geluidsniveau in de gaten kunnen houden.       

Van Santen gaat er vanuit dat voor evenementenorganisaties wel duidelijk wordt, waar de grenzen liggen. ,,Want die moeten we wel stellen.’’ Gorcumse festivalorganisaties willen niet vooruitlopen wat de gevolgen van deze beperking voor hen kunnen zijn. Temeer omdat er door de uitbraak van het coronavirus geen ‘ouderwetse’ festivals kunnen worden gehouden. Er zijn de voorbije weken kleinere alternatieven geweest.

Bron: https://www.ad.nl/rivierenland/het-volume-op-gorcumse-festivals-moet-omlaag-gehoorschade-door-te-hard-geluid-is-onomkeerbaar~a117f2a8/

Visie IAC

De Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht, maar ook Brainport Eindhoven worden genoemd als voorbeelden voor de ontwikkeling van het Innovatie- en Afstudeercentrum (IAC) in Gorinchem. Donderdagavond sprak de raad met wethouder Ro van Doesburg over de verdere uitwerking van de plannen. Burgemeester Reinie Melissant-Brienen gaf nadere uitleg over de Regiodeal. 

Raad mist nog visie bij Innovatie- en Afstudeercentrum

maandag 14 september 15:40 – 2020  

GORINCHEM De Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht, maar ook Brainport Eindhoven worden genoemd als voorbeelden voor de ontwikkeling van het Innovatie- en Afstudeercentrum (IAC) in Gorinchem. Donderdagavond sprak de raad met wethouder Ro van Doesburg over de verdere uitwerking van de plannen. Burgemeester Reinie Melissant-Brienen gaf nadere uitleg over de Regiodeal. 

Vlak voor het zomerreces stemde de raad al in met nieuwbouw voor 15 miljoen euro van ’t Gilde, dat samen met het IAC de eerste fase van de Regionale Beroepen- en Innovatiecampus (RBIC) vormt. Voor de ontwikkeling van het IAC is nog eens een bedrag van 4,75 miljoen euro nodig. In het IAC werken vijf scholen (CVO-AV, OVO, Gomarus, Wellant College en het Davinci College) samen met bedrijfsleven in en rond Gorinchem en de drie regiogemeenten Molenlanden, Vijfheerenlanden en Altena. Een week voorafgaand aan de bespreking met de raad brachten raadsleden zelf een bezoek aan de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht. Het IAC moet een kenniscentrum worden dat een impuls levert aan de economische en maatschappelijke ontwikkeling en profilering van stad en regio. In het centrum moet beroepsontwikkeling tot stand komen door te leren, te innoveren, te onderzoeken en te werken.

Na een uitgebreide presentatie had de raad vooral veel vragen over de geldstromen en of er nu wel of niet een gebouw komt voor het IAC. ,,We gaan geen gebouw neerzetten, maar we beginnen met een concept”, zo stelde wethouder Ro van Doesburg. Raadslid Niels van Santen (VVD) vroeg nog naar de relatie met de plannen voor een HBO opleiding in Gorinchem. De raad worstelde vooral met haar rol en vroeg nadrukkelijk om meer betrokken te worden bij de visievorming. Een duidelijkere visie wordt alsnog toegevoegd aan de beslispunten van het raadsvoorstel voor ontwikkeling van het IAC, die wordt op 1 oktober opnieuw besproken in de raadscommissie. De raad neemt een definitief besluit over de plannen op 15 oktober. Van het bedrag van 4.75 miljoen euro voor het IAC wordt alvast 250.000 euro gereserveerd als voorbereidingsbudget, inmiddels is een kwartiermaker aangesteld.

Tijdens de sessie over het IAC in de raadzaal werd gelijktijdig in een andere zaal op het stadhuis gesproken over de Regiodeal. Dit tot ergernis van VVD raadslid Jaap Wientjes die liever had gezien dat beide thema’s in één commissievergadering werden behandeld. Van de 22,5 miljoen euro die de Drechtsteden samen met Gorinchem binnenhaalden vanuit de Regiodeal is een bedrag van 1.9 miljoen euro gereserveerd voor het IAC. Een bedrag van één miljoen euro wordt ingezet voor de ontwikkeling van de Arkelsedijk. Voor het project ‘Samen voor elkaar’ gaat de gemeente 25.000 euro reserveren, vooral bedoeld voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. PvdA’er Ali Kocak was vooral ontstemd dat hiervoor zo weinig geld is. ,,Andere projecten kosten miljoenen. En wat is de rol van de raad, hoe gaan we de besteding van het geld controleren, komt de lokale democratie niet in het geding?” Van andere overheden wordt verwacht dat ze de 22,5 miljoen verdubbelen. VVD Jaap Wientjes vreest dat de Regiodeal ‘er doorheen gejast’ wordt. Burgemeester Reinie Melissant liet weten dat ze regelmatig overleg voert met de colleges van de samenwerkende gemeenten en een ambtelijke projectgroep van het rijk.

Bron: https://www.destadgorinchem.nl/lokaal/onderwijs/362859/raad-mist-nog-visie-bij-innovatie-en-afstudeercentrum