Colportage (3/4)

Zomaar langs Gorcumse voordeuren om iets te verkopen? Met ingang van het nieuwe jaar mag het niet meer. Wie wat wil verkopen, moet een vergunning aanvragen bij de gemeente.

Verkopers zonder vergunning in het nieuwe jaar niet meer welkom aan Gorcumse voordeuren

Zomaar langs Gorcumse voordeuren om iets te verkopen? Met ingang van het nieuwe jaar mag het niet meer. Wie wat wil verkopen, moet een vergunning aanvragen bij de gemeente.

Anja Broeken 27-12-19, 09:06

De raad besloot deze maand unaniem om verkoop aan de deur vergunningplichtig te maken. Volgens de huidige lokale regels kunnen verkopers gewoon aanbellen, zo lang ze dit maar niet tussen tien uur ’s avonds en negen uur ’s ochtends doen. Die regel blijft overigens ook in het nieuwe jaar geleden.

Verboden

Omdat raadsleden onder aanvoering van Niels van Santen (VVD) vrezen dat Gorcumers volgend jaar veel vaker verkopers aan de deur zullen krijgen, is gekozen om de regels aan te scherpen. ,,Vanaf 1 januari is telefonische verkoop verboden. De verwachting is dat bedrijven bij de mensen aan huis zullen komen.’’

Het verbod op venten, zoals het verkopen aan de deur heet, geldt overigens niet voor wie langs komt met ‘gedrukte of geschreven stukken waarin gedachten en gevoelens worden geopenbaard’.

Bron: https://www.ad.nl/rivierenland/verkopers-zonder-vergunning-in-het-nieuwe-jaar-niet-meer-welkom-aan-gorcumse-voordeuren~a5976f0e/

Geboorteboekjes (column)

‘Er ris een kindeke geboren op aard’, zo zingen we in deze dagen. Maar als kindekes nu in Gorinchem worden geboren, krijgen de ouders bij de aangifte van hun baby geen geboorteboekje meer. De reden: ze zijn op! Nou, dan bestel je toch gewoon nieuwe, zou ik zeggen? Neen. Want door bezuinigingen mogen er geen nieuwe worden aangevuld.

Het wegstrepen van de geboorteboekjes is een ontzettend sneue vorm van bezuinigen

COLUMN ‘Er ris een kindeke geboren op aard’, zo zingen we in deze dagen. Maar als kindekes nu in Gorinchem worden geboren, krijgen de ouders bij de aangifte van hun baby geen geboorteboekje meer. De reden: ze zijn op! Nou, dan bestel je toch gewoon nieuwe, zou ik zeggen? Neen. Want door bezuinigingen mogen er geen nieuwe worden aangevuld.

Roy Grünewald 23-12-19, 06:52 Laatste update: 23-12-19, 09:12

Roy Grünewald.Roy Grünewald. © Marco de Swart

Ik ken ondertussen wel de Scrooges op het stadhuis om te weten dat de prijs van zo’n boekje met drukkers tot op de bodem wordt uit onderhandeld. Vermenigvuldig dat met het aantal geboorten in onze stad. Dat zullen er geen honderden zijn. 

Mijn conclusie: wat een ontzettend sneue vorm van bezuinigen. Zó armlastig zal onze gemeente toch niet zijn om zelfs dit kleine gebaar weg te strepen? Of moet ik vrezen dat Scrooge straks ook gaat bezuinigen op de gevulde tas voor nieuwe inwoners? Of een bos bloemen voor gouden bruidsparen? Dit in tegenstelling tot de gemeente Vijfheerenlanden waar geboorteboekjes nu juist wél worden aangeschaft. Die snappen dat kleine welkomstgebaar.

Het is wel raar dat op dit soort futiliteiten drastisch wordt bezuinigd, terwijl het geld voor externe adviseurs er met bakken tegelijk uitgaat. Ook op zaken als training, ontwikkeling en bijscholing wordt niet te nauw gekeken. En wat te denken van zo’n geld verslindend project als die vuurwerkverklikpalen: ruim 21.000 euro. Alleen maar om na afloop van dat traject te kunnen weten hoe het gesteld is met het vuurwerk afsteken hier. Raar!

Aan de andere kant moeten de rekenmeesters op het stadhuis zich ook realiseren hoeveel onze stad gratis krijgt aangeboden door het culturele veld. Gratis ja! Kijk en luister deze dagen maar eens hoeveel zang- en muziekgroepen bijdragen aan het Gorcumse kerstgevoel. Met mooie, verrassende uitvoeringen en concerten. Dat alles heet ‘leefbaarheid’ die bijdraagt aan het geluk van onze stad. Daar hoort zelfs zoiets kleins bij als een geboorteboekje. Dus is het goed dat de raad besloten heeft dat er wat meer waardering voor mag komen, voor al die amateurs die zich belangeloos inzetten.

Fijne kerstdagen!

Bron: https://www.ad.nl/rivierenland/het-wegstrepen-van-de-geboorteboekjes-is-een-ontzettend-sneue-vorm-van-bezuinigen~aeb57805/

Lachgas in de horeca (2/2)

In de nieuwe APV van de gemeente Gorinchem is een verbod op het gebruik van de partydrug lachgas opgenomen bij evenementen. Met een motie van VVD’er Niels van Santen dwong de raad af dat verkoop van lachgas door de horeca eveneens wordt verboden.

Gorinchem verbiedt verkoop lachgas in de horeca

zaterdag 21 december 08:56 – 2019  

GORINCHEM In de nieuwe APV van de gemeente Gorinchem is een verbod op het gebruik van de partydrug lachgas opgenomen bij evenementen. Met een motie van VVD’er Niels van Santen dwong de raad af dat verkoop van lachgas door de horeca eveneens wordt verboden.

Het kabinet heeft onlangs besloten dat lachgas een drugs wordt en dat het verdovende middel onder de Opiumwet wordt geplaatst. Het gaat echter nog maanden duren voordat het zover is. Tot die tijd zijn de gemeenten aan zet. Via Algemene Plaatselijke Verordeningen, zoals een ban op drugshandel op straat of een ventverbod, is regulering mogelijk. En bij evenementen waarvoor een vergunningplicht geldt, kan de gemeente een verbod op de verkoop van lachgas afdwingen.

Het verbod op verkoop van lachgas in de horeca wordt in Gorinchem opgenomen in de wet milieubeheer, de gemeente Arnhem koos eerder voor eenzelfde aanpak. De Gorcumse raad nam de VVD motie unaniem aan. Het gebruik van lachgas brengt de nodige risico’s voor volksgezondheid met zich mee, zo motiveerde Van Santen de motie. De raad steunde het voorstel unaniem.  Bij het verbod op het gebruik van lachgas bij evenementen werd gesteld dat de partydrug steeds populairder wordt in Gorinchem. Naast de schadelijke gevolgen die het gebruik kan hebben, zorgt het voor overlast. 

In de nieuwe APV is tevens een verbod op het oplaten van ballonnen opgenomen, dit initiatiefvoorstel van Groen Links werd in oktober aangenomen en is nu onderdeel van de APV.

VENTVERGUNNING Raadslid Van Santen had ook een amendement op de APV opgesteld met een verbod op colportage zonder ventvergunning van het college. Door een verbod op telefonische verkoop vanaf 1 januari 2020 wordt gevreesd dat de verkoop aan de deur van bv. energiemaatschappijen zal toenemen. Het amendement werd unaniem aangenomen door de raad.

STRAATARTIESTEN Ook straatartiesten moeten straks een vergunning hebben, volgens de nieuwe APV. In de oude APV van 2014 was gekozen voor een variant waarbij een melding gedaan moest worden. Dit leidde tot problemen in de handhaving. Het voorschrijven van een ontheffing en het verbinden van leges hieraan, werpt een drempel op voor straatartiesten met kwade motieven. Daarnaast kunnen regels verbonden worden aan de ontheffing als het gaat om de duur van het gebruik van een plaats en de afstand die in acht moet worden gehouden van winkelingangen. Dit voorkomt klachten en biedt duidelijkheid voor de handhaving. Straatartiesten zonder ontheffing kunnen straks eenvoudig bekeurd en weggestuurd worden.

Bron: https://www.destadgorinchem.nl/lokaal/politiek/306289/gorinchem-verbiedt-verkoop-lachgas-de-horeca-670575

Lachgas in de horeca (1/2)

,,Het gebruik van lachgas brengt de nodige gezondheidsrisico’s met zich mee’’, zo stelde Niels van Santen (VVD). Hij diende het voorstel namens meerder fracties.

Verbod op verkoop lachgas in Gorcumse horeca

Een ballonnetje lachgas of een biertje. In drie Gorcumse horecazaken kunnen klanten kiezen. Nog wel, want de gemeenteraad van Gorinchem heeft donderdagavond unaniem besloten tot een verkoopverbod.

Anja Broeken 19-12-19, 21:10 Laatste update: 20-12-19, 07:12

De politiek stelt voor om de lijn van de gemeente Arnhem te volgen. Die gebruikt de Wet Milieubeheer om de verkoop aan banden te leggen. Die wet schrijft voor dat verkopers verplicht zijn gevaren voor mens en milieu te voorkomen. ,,Het gebruik van lachgas brengt de nodige gezondheidsrisico’s met zich mee’’, zo stelde Niels van Santen (VVD). Hij diende het voorstel namens meerder fracties.

Overlast

De VVD nam dit voorjaar al het voortouw om via de lokale gemeentelijke regels het gebruik van lachgas op straat te gaan verbieden wanneer dit tot overlast leidt. Het verbod op verkoop en gebruik tijdens evenementen moest eveneens in de Algemene Plaatselijke Verordening worden opgenomen. Over deze en andere aanpassingen in de lokale wetgeving nam de raad donderdagavond het besluit. De nieuwe regels zijn met ingang van 1 januari 2020 van kracht. 

Als het niet goedschiks gaat, dan maar kwaad­schiks – Reinie Melissant

De politici besloten unaniem om gelijk door te pakken  en ook de verkoop in de Gorcumse horeca aan banden te leggen. ,,Als het niet goedschiks gaat, dan maar kwaadschiks’’, stelde burgemeester Reinie Melissant. Zij sprak eerder dit jaar met de horecaondernemers of zij op vrijwillige basis de verkoop wilden staken. ,,Er komt steeds meer informatie dat het gebruik van lachgas schadelijk is. Ik ben een voorstander van een ontmoedigingsbeleid én Arnhem heeft iets gevonden waarmee het mogelijk is verkoop te verbieden.’’

Auto-ongelukken

Als extra argument haalde Melissant ook het feit aan dat bij auto-ongelukken er steeds vaker sprake is van bestuurders die lachgas hebben gebruikt. In augustus ramde een automobilist het LPG-vulpunt van het tankstation langs de Banneweg waardoor een gaslek ontstond.  De politie sprak later het vermoeden uit dat de veroorzaker van het ongeluk onder invloed van lachgas zou zijn geweest.

Bron: https://www.ad.nl/rivierenland/verbod-op-verkoop-lachgas-in-gorcumse-horeca~aa479564/

Geboorteboekjes Gorinchem

Gorcumse ouders krijgen bij de aangifte van hun baby geen geboorteboekje meer. De voorraad is op en door bezuinigingen mogen deze niet meer worden aangevuld. ,,We geven nu een kopie van de geboorteakte op speciaal papier mee’’, zegt een gemeentewoordvoerder.

Geen geboorteboekje meer voor Gorcumse baby’s

Gorcumse ouders krijgen bij de aangifte van hun baby geen geboorteboekje meer. De voorraad is op en door bezuinigingen mogen deze niet meer worden aangevuld. ,,We geven nu een kopie van de geboorteakte op speciaal papier mee’’, zegt een gemeentewoordvoerder.

Anja Broeken 15-12-19, 14:23

Die akte is voorzien van het gemeentewapen van Gorinchem. ,,Maar dat blijft een papiertje’’, zegt raadslid Niels van Santen (VVD). Hij vindt het jammer dat kersverse ouders niet langer het geboorteboekje krijgen. ,,Het is toch een mooie manier om te laten zien dat je als gemeente nieuwe inwoners een warm welkom heet.’’

Alleen een papiertje

De nieuwe gemeente Vijfheerenlanden kondigde deze maand trots de komst van haar geboorteboekje aan. Een tweet van burgemeester Sjors Fröhlig zette Van Santen aan het denken: ,,Bij de geboorte van onze oudste in 2013 kregen we een kartonnen boekje. Eenzelfde boekje, maar dan met een harde kaft kregen we in 2016 bij de geboorte van de tweede.’’

Dit jaar toen hij de geboorte van zijn derde kind ging aangeven, was er alleen dat papiertje. ,,Dat het iets bijzonders mee was, was me niet eens opgevallen. Ik ging weg met het gevoel: ‘wat jammer, dat dat boekje er niet meer is’. Door die tweet kwam dat weer boven.’’

Het Gorcumse boekje is volgens een gemeentewoordvoerder verdwenen door de grootschalige bezuinigingsoperatie ‘Alle hens aan dek’. Deze begon in 2010 en duurde meerdere jaren. ,,Het uitreiken van de boekjes is destijds al stopgezet. Maar de afdeling Burgerzaken had nog een voorraad op de plank, waardoor ze deze nog een tijd heeft kunnen uitreiken. Maar inmiddels zijn de boekjes op.’’

De bijnaam van de Gorcumers - Blieken - wordt op een grappige manier uitgelegd.
De bijnaam van de Gorcumers – Blieken – wordt op een grappige manier uitgelegd. 
© Niels van Santen

Bron: https://www.ad.nl/rivierenland/geen-geboorteboekje-meer-voor-gorcumse-babys~a378f654/162549267/

Colportage (2/4)

Gorcumse VVD maakt zich zorgen om opdringerige verkopers aan de deur

Gorcumse VVD maakt zich zorgen om opdringerige verkopers aan de deur

De VVD in Gorinchem vreest dat er steeds meer verkopers van allerlei diensten en producenten ongevraagd op de stoep zullen staan. ,,Hoe gaat het college opdringerige colportage tegen?’’, wil VVD-raadslid Niels van Santen weten.

Anja Broeken 04-12-19, 11:11

De verwachting is dat door het op handen zijnde verbod op ongevraagde telefonische verkoop er weer meer verkopers aan de deur zullen komen. Van Santen: ,,We willen weten of burgemeester en wethouders plannen heeft om dit te voorkomen. Zijn er al maatregelen genomen of zijn deze in maak?’’

Hij maakt zich ook zorgen over misleiding waaraan sommige verkopers zich schuldig maken. Zo weten ze zich met een smoesje naar binnen te praten of de aangeboden offerte blijkt in werkelijkheid een contract.

Lokale regels

De gemeente Gorinchem kent geen verbod op verkoop aan de deur, het zogeheten ventverbod. De enige beperking die ze verkopers in haar lokale regels oplegt, is dat ze tussen tien uur ‘s avonds en negen uur ‘s ochtends niet bij de Gorcumers op de stoep mogen staan.

Nu geldt ook nog dat het verboden is te venten als daardoor de openbare orde, de openbare veiligheid of de volksgezondheid in gevaar komt. Maar in de nieuwe lokale regels, die de raad deze maand vaststelt, is die bepaling verdwenen. Er komen wel andere regels voor terug, zoals de mogelijkheid om roken op straat te verbieden.

Bron: https://www.ad.nl/rivierenland/gorcumse-vvd-maakt-zich-zorgen-om-opdringerige-verkopers-aan-de-deur~aa6e74a3/