28 projecten stil door Programma aanpak stikstof
Donderdag maakte wethouder van der Geest bekend dat er in Gorinchem 28 projecten stil zijn gelegd door Programma aanpak Stikstof. Hij beantwoorden de mondelinge vragen van de VVD fractie. Deze 28 bouwprojecten liggen stil in Gorinchem op dit moment. Dit komt omdat de Raad van State een uitspraak heeft gedaan door de Programma aanpak Stikstof (PAS). Die gaf op 29 mei 2019 aan dat het PAS niet als basis voor toestemming voor activiteiten worden gebruikt.
Foto: Pixabay – Karl Allen Lugmayer
De Raad van State geeft aan dat het document ‘vooruitlopend op toekomstige positieve gevolgen van maatregelen voor beschermde natuurgebieden, alvast toestemming gegeven voor activiteiten die mogelijk schadelijk zijn voor die gebieden.’ Volgens de Raad van State mag zo’n toestemming vooraf niet meer gegeven worden volgens de bestuursrechtspraak.
Toestemming vooraf…
Het PAS bevat de basis om toestemming te geven voor activiteiten die stikstof uitstoten. Het is een systeem dat aan de ene kant ruimte biedt aan activiteiten die stikstof veroorzaken, zoals vergunningen voor veehouderijen, aanleg van wegen en bouwen van woningen. Aan de andere kant bevat het PAS tegelijkertijd maatregelen om de nadelige gevolgen van stikstof op natuurgebieden te verminderen. Het PAS loopt daarbij dus vooruit op toekomstige positieve gevolgen van maatregelen voor beschermde natuurgebieden en geeft daarbij ‘vooraf’ toestemming aan nieuwe activiteiten.
mag niet door Europese natuurwetgeving
In mei 2017 stelde de Afdeling bestuursrechtspraak vragen aan het Europese Hof van Justitie over het PAS, omdat zij twijfelde of het programma voldoet aan de voorwaarden van de Europese Habitatrichtlijn. Het Europese Hof oordeelde in november 2018 dat ook bij het PAS de positieve gevolgen van de maatregelen die in dat programma zijn opgenomen, vooraf vast moeten staan. Pas dan kan de overheid een nieuwe activiteit toestaan. Omdat het PAS niet aan die voorwaarde voldoet, mag het niet als toestemmingsbasis voor nieuwe activiteiten worden gebruikt. Bovendien wordt in het PAS ook toestemming voor activiteiten gegeven op basis van maatregelen in natuurgebieden die nodig zijn voor het voorkomen van achteruitgang van die gebieden. Ook dat mag niet. De conclusie is dat de onderbouwing van het PAS niet deugt. De Afdeling bestuursrechtspraak zet daarom een streep door de vergunningen voor veehouderijen die in de uitspraak van 29 mei 2019 aan de orde zijn en waarbij gebruik is gemaakt van het PAS.
Gevolgen voor overige zaken
De uitspraken van de Raad van State hebben geen gevolgen voor vergunningen die al definitief zijn en die dus niet meer bij de rechter kunnen worden aangevochten. Die vergunningen blijven gewoon gelden. Wel hebben de uitspraken gevolgen voor vergunningen die nog onder de hamer lagen toen zoals de 28 projecten in Gorinchem. Wat er nu gaat gebeuren met deze 28 projecten is onbekend.
Bron: https://www.houvangorinchem.nl/2195/28-projecten-stil-door-programma-aanpak-stikstof/