Lokaal hitteplan (2/3)

De dagen met extreme temperaturen zijn achter de rug. Maar voor Niels van Santen van de VVD-fractie in Gorinchem zijn deze wel reden zich af te vragen of de gemeente een lokaal hitteplan heeft.

Gorcumse VVD wil een lokaal hitteplan

De dagen met extreme temperaturen zijn achter de rug. Maar voor Niels van Santen van de VVD-fractie in Gorinchem zijn deze wel reden zich af te vragen of de gemeente een lokaal hitteplan heeft.

Anja Broeken 30-07-19, 12:47 Laatste update: 30-07-19, 13:44

,,Zo’n plan is vooral gericht op informeren en handelen tijdens acute hitteperiodes zoals we achter de rug hebben’’, licht Van Santen toe. ,,Ik vraag me af of onze gemeente zo’n lokaal plan kent.’’

Een dikke tien jaar geleden ontwikkelde het ministerie van Volksgezondheid een nationaal hitteplan. ,,Directe aanleiding was de hittegolf van 2006. Dat plan is in 2015 door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu geactualiseerd. Maar het is in feite een communicatieplan dat er puur op gericht is informatie te delen. Opvolging van dat hitteplan is vrijblijvend.’’

De plannen zijn niet alleen gericht op informeren, maar ook op handelen – Niels van Santen

Volgens Van Santen kennen meerdere regio’s inmiddels een lokaal hitteplan, dat onder meer wordt uitgevoerd door GGD’s en partners zoals het Rode Kruis. ,,Die plannen zijn niet alleen gericht op informeren, maar ook op het handelen.’’ Het gaat daarbij met name om het voorkomen van gezondheidsproblemen die kunnen ontstaan door extreme hitte. ,,Op die manier kunnen we de zorg verbeteren voor kwetsbare bewoners, bijvoorbeeld door een structuur hiervoor te ontwikkelen.’’

Afspraken

Het VVD-raadslid sluit niet uit dat er al afspraken zijn gemaakt door de gemeente met regionale partners. ,,Ik wil graag weten welke dat zijn. Ook ben ik benieuwd of het college een lokaal hitteplan specifiek voor Gorinchem wil opstellen. Als het antwoord ‘nee’ is, wil ik ook graag weten waarom.’’

Van Santen ziet ook kansen als het gaat om de plannen die in opdracht van het rijk moeten worden gemaakt voor het veranderend klimaat. ,,Mogelijk kan het lokaal hitteplan deel uitmaken van de lokale strategie voor klimaatadaptatie?’’

Vorig jaar augustus namen de vrijwilligers van Buurtpreventie Gorinchem-Oost zelf het voortouw tijdens een extreem warme week. Zij besloten in hun wijk bij oudere bewoners langs te gaan. Niet alleen voor een praatje, maar met een flesje water. Tips uit het Nationaal Hitteplan hadden ze op papier bij zich.

Dit initiatief en andere acties hebben ervoor gezorgd dat Buurtpreventie Gorinchem-Oost sinds kort een eigen budget van de gemeente hebben gekregen. Hiermee kunnen ze hun inzet betalen. Voorheen kwam dat uit hun eigen beurs.

Bron: https://www.ad.nl/rivierenland/gorcumse-vvd-wil-een-lokaal-hitteplan~a41eb37c/

Lokaal Hitteplan (1/3)

De VVD heeft het college van burgemeester en wethouders gevraagd of Gorinchem beschikt over een lokaal hitteplan.

VVD stelt vragen over lokaal hitteplan

maandag 29 juli 09:15 – 2019   

GORINCHEM De VVD heeft het college van burgemeester en wethouders gevraagd of Gorinchem beschikt over een lokaal hitteplan.

Door Egbert Egberts

Aanleiding hiervoor is de periode van zeer warm weer in de afgelopen week. Volgens raadslid Niels van Santen is naar aanleiding van de hittegolf in 2006 door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in 2007 een Nationaal Hitteplan opgesteld, dat in 2015 door het RIVM is geactualiseerd. ,,Het Nationaal Hitteplan is in feite een communicatieplan waarbij de informatie tijdens een hittegolf tijdig en volledig via brancheorganisaties in de zorg bij de risicogroepen en hun directe omgeving moet landen.”  
De opvolging van het Nationaal Hitteplan door de aangesloten partijen is echter vrijblijvend. ,,Sinds 2015 is in meerdere regio’s in Nederland de lokale uitvoering van dit Nationaal Hitteplan door GGD’en en partners, zoals het Nederlandse Rode Kruis, tot uitvoering gebracht. Inmiddels zijn er enkele voorbeelden van lokale hitteplannen, vooral gericht op informeren en handelen tijdens de meest acute hitteperiodes.” Van Santen wil niet alleen van het college weten of Gorinchem ook zo’n plan van aanpak heeft, maar ook of en welke afspraken er gemaakt met regionale partners over wie welke verantwoordelijkheden heeft als het weer ontzettend heet gaat worden. En wat als één en ander anders loopt dan van tevoren is bedacht.

Uitkomst bieden

Een lokaal hitteplan biedt uitkomst in het voorkomen, beperken en aanpakken van hitte gerelateerde gezondheids- en welzijnsproblemen, ziekte en sterfte, en het bevorderen van zelfredzaamheid en samenredzaamheid. In dat hitteplan kan worden vastgelegd hoe in de betrokken regio, door gemeenten, GGD, GHOR en maatschappelijke organisaties zoals het Rode Kruis afspraken maken hoe zij met elkaar taken en activiteiten uitvoeren. Dit als het Nationaal Hitteplan in werking wordt gesteld, zodat zij tijdens aanhoudende hitte mensen met een kwetsbare gezondheid bereiken. Het hitteplan biedt een platform voor kennis- en ervaringsuitwisseling van betrokken lokale organisaties. Doel daarvan is het verbeteren van de zorg aan kwetsbare bewoners in de gemeente of regio. Bovendien zorgt het hitteplan voor een duidelijke verdeling van verantwoordelijkheden en taken van betrokken professionele en maatschappelijke organisaties. Ook voorlichting aan de doelgroepen zelf behoort tot de mogelijkheden zodat men beter voorbereid is op hitte. Dit alles moet leiden tot maatregelen die de gezondheidsrisico’s van aanhoudende hitte helpen beheersen op de juiste tijd en plaats, passend bij de verschillende kwetsbare inwoners van Gorinchem.  

Bron: https://www.destadgorinchem.nl/lokaal/lokaal/255677/vvd-stelt-vragen-over-lokaal-hitteplan-622455

Hondenuitrenplek voor iedere wijk

GORINCHEM – GroenLinks en VVD willen graag in elke wijk een honden uitrenplek. Zij dienden daarvoor een motie in tijdens de raadsvergadering van 4 juli. Maar niet iedereen dacht daar hetzelfde over.

Niet overal honden uitrenplekken

zondag 7 juli 09:00 – 2019 

GroenLinks en VVD willen graag in elke wijk een honden uitrenplek. Zij dienden daarvoor een motie in tijdens de raadsvergadering van 4 juli. Maar niet iedereen dacht daar hetzelfde over.

door Egbert Egberts

Raadslid Niels van Santen (VVD): ,,Honden uitrenplekken blijken zowel voor hondenbezitters als niet-hondenbezitters van toegevoegde waarde. Honden zijn immers een integraal onderdeel van onze samenleving. Een honden uitrenplek, topprioriteit tijdens de participatiebijeenkomsten in 2017, biedt ideale omstandigheden. Mits goed onderhouden. We hebben allemaal de hartenkreet van HUP ’t Haagje meegekregen. De VVD vindt doelbelasting voor de honden overbodig. Honden horen bij ons en het zou eigenlijk geen ‘last’ moeten zijn om een hond in bezit te hebben. Nog niet zo lang geleden heeft de gemeenteraad de hondenbelasting naar beneden bijgesteld. Maar daarmee heffen we nog altijd belasting in deze gemeente. Maar omdat we daar ons nu als raad eenmaal voor uitgesproken hebben, moet je er ook wat relevants mee doen.”

Samen met GroenLinks vind de VVD dat een honden uitrenplek voor iedereen binnen redelijk bereik moet zijn. De motie ‘HUP voor iedere wijk’ haalde het echter niet omdat de meeste fracties daar een andere kijk op hadden. Er bleek te weinig draagvlak voor, hoe sympathiek de motie ook werd gevonden. Opmerkelijk was dat Stadsbelang de motie mede had ondertekend, maar zich terugtrok en tegenstemde ‘omdat de wethouder een negatief advies over de motie gaf’. Daardoor kreeg de motie net geen meerderheid.

Bron: https://www.destadgorinchem.nl/lokaal/lokaal/248190/niet-overal-honden-uitrenplekken-615306