Gehoorschade is onomkeerbaar
De fractie van de VVD diende tijdens de afgelopen gemeenteraadsvergadering een motie in waarin het probleem van gehoorschade naar aanleiding van te hard geluid tijdens evenementen aan de orde werd gesteld. De stemmen staakten (12-12) waardoor de motie opnieuw in stemming moet worden gebracht.
door Egbert Egberts
Raadslid Niels van Santen lichtte de motie toe. ,,Gehoorschade wordt veroorzaakt door een combinatie van te lang en te vaak naar hard geluid luisteren. Gehoorschade door te hard geluid is onomkeerbaar. Een groot aantal jongeren in Nederland heeft last van permanente gehoorschade als gevolg van het luisteren naar te harde muziek. Enkele fysieke gevolgen van gehoorschade zijn slechthorendheid, oorsuizen, overgevoeligheid aan geluid, een verhoogde hartslag, slaapstoornissen, duizeligheid en concentratieproblemen.”
Van Santen gaf aan dat bij een nieuw evenementenbeleid aandacht past voor dit aspect. Te denken valt daarbij volgens hem aan het informeren van bezoekers over het voorkomen van gehoorschade en het op een creatieve manier informeren van bezoekers over actuele geluidsniveaus door decibeldisplays of een geluidsplattegrond te tonen, waardoor men als bezoeker weet waar het gehoorschadegevaar op de loer ligt. Door geluidsboxen tenminste twee meter rondom of aan de voorkant af te schermen voor publiek, het vanuit de evenementenorganisatie beschikbaar stellen van gehoorbescherming met een speciaal muziekfilter én het inrichten van geluidsluwe ruimtes en/of het ingelasten van ‘oor pauzes’ kun je gehoorschade ook inperken, volgens de VVD’er.
Van Santen wees het college op het feit dat gehoorschade bewezen permanente effecten heeft op de algemene gezondheid. Goede voorlichting omtrent gehoorschade is op jonge leeftijd essentieel. Hij riep het college op een voorstel tot aanpassing van het evenementenbeleid en/of de APV, in het kader van preventie gehoorschade op evenementen aan de raad ter besluitvorming voor te leggen en de mogelijkheden te onderzoeken om goede voorlichting omtrent gehoorschade in de regio via scholen, horeca en andere spotplekken onder de aandacht te brengen. En een plan van aanpak daarvoor terug te koppelen naar de raad. In de laatste raadsvergadering voor de zomervakantie zal blijken of de raad daar alsnog een meerderheid voor weet te vinden.
Bron: https://www.destadgorinchem.nl/lokaal/lokaal/232901/gehoorschade-onomkeerbaar-600781